Indelingen

Net zoals in motorhomes vind je in caravans verschillende indelingen, op maat van gezinnen, koppels of senioren. Een vast bed is net zoals de natte cel vandaag een standaard geworden in nagenoeg iedere caravan. De keuken is afhankelijk van de uitvoering vrij rijkelijk uitgevoerd. De zithoek is een heus salon.


Bedden

Het meest courant zijn de vaste bedden over de breedte, in de hoek met een aanpalende natte cel, lits-jumeaux en stapelbedden voor de kinderen. Het traditionele tweepersoonsbed in de breedte moet het afleggen tegen het populaire hoekbed in de rijrichting. Net zoals in motorhomes moet je bij deze uitvoering een stuk van het voeteinde prijsgeven. In grote caravans vind je ook centraal geplaatste bedden met aan weerszijden een nachtkastje of lits-jumeaux zodat beide partners hun eigen bed hebben. Stapelbedden staan meestal over de breedte achteraan de caravan of in de lengte in combinatie met een treinzit die als speelhoek voor de kinderen kan dienen. Over het algemeen zijn vaste tweepersoonsbedden uitgerust met een lattenbodem die geheel of gedeeltelijk openklapt om bij de onderliggende bergruimte te geraken. Sommige fabrikanten voorzien hiervoor een luchtdrukpomp, bij anderen moet je het bed handmatig omhoog houden. In de duurdere modellen is de bergruimte vaak ook verwarmd. Daarnaast kun je ook de zithoek (trein- of rondzit) steeds ombouwen tot bed.

 

Natte cel

Caravanbadkamers zijn enorm geëvolueerd. Ze zijn groter geworden en rijkelijker uitgerust, soms zijn het heuse waszalen. Een vast of draaibaar cassettetoilet is de standaard. Ook een douche wordt steeds vaker toegepast. Maar de vraag is maar of je er echt gebruik kan van maken, want met een watertank van 25 tot 50 liter en een boiler van 5 liter ga je niet ver springen. Een heel andere betekenis krijgt de douche wel als de caravan met een vloeistofverwarming is uitgerust die ook voor de warm water productie in staat. 
De natte cel staat centraal in de caravan, naast een kleerkast of tegenover de keuken. Door de opkomst van de hoekbedden vind je ook veel ontdubbelde natte cellen waarbij het toilet achter een deur staat en de waskom in de hoek van de slaapkamer. Een andere mogelijkheid is de natte cel over de volledige breedte van de caravan, tegen de achterwand. Hierin is er een zee aan ruimte voor kleerkasten, en een riante douchecel. Het bed (of bedden) zijn dan voor de badkamer geplaatst.


 


 

Keuken

Caravankeukens bieden al wat een kok zich wensen kan. Zo vind je in duurdere modellen steeds vaker een microgolfoven of grill. De meeste keukens hebben drie branders, kleinere modellen soms maar twee. Engelse caravans hebben zelfs een heuse gasoven met vier branders. De koelkasten beschikken doorgaans over een inhoud van 86 tot 175 liter met afzonderlijk vriesvak. Erg populair zijn de draadkorven en apothekersladen, met verschillende boven elkaar geplaatste mandjes voor het opbergen van voedingswaren. Op het vlak van de indeling heb je de keuze uit een traditioneel recht keukenblok, een tegen de achterwand geplaatste eindkeuken en een hoekkeuken die een deel van de achterwand, en een deel van de zijwand inpalmt. Bij hoekbedden wordt vaak gebruik gemaakt van een centraal geplaatste L-keuken waarbij het langste deel tegen de wand staat en het kortste de scheiding tussen leefruimte en slaapkamer vormt.

 

 

Zithoek

Vrijwel elke caravan is uitgerust met een rondzitgroep in U–vorm. In de kleinere caravans vind je een treinzit terug (twee tegenover elkaar geplaatste banken met een tafel tussen), of een L–zitgroep. Er kunnen ook twee rondzitgroepen aanwezig zijn, of een rondzitgroep en een L–zit afhankelijk van de indeling en de grootte van de caravan. Sommige Duitse fabrikanten pakken uit met een traditionele treinzit met daartegenover een zitbank.

 

 

Kamperen was nog nooit zo boeiend

Verlanglijst 0 Winkelmandje 0