Kampeerauto zone

Motorhomes winnen de laatste jaren almaar aan populariteit. Het doelpubliek bestaat voornamelijk uit senioren maar ook jonge gezinnen met kinderen. Een motorhome is een vrij dure aangelegenheid.

Wie er een wil kopen, doet er dan ook goed aan om eerst een exemplaar te huren. Na de huurperiode kun je een evaluatie maken en beslissen of een motorhome al dan niet je ding is. Bij de aankoop moet je letten op het aantal personen waarmee je er op uit gaat trekken. Een gulden regel hierbij is dat de motorhome minstens voor één persoon meer bestemd is dan het aantal waarmee je hem gaat gebruiken. Trek je er met vier op uit, kies dan een exemplaar waar minstens plaats is voor vijf personen. Als er kinderen meereizen, opteer je best voor stapelbedjes. Van types over techniek tot de formaliteiten in deze zone vind je concrete informatie met betrekking tot een motorhome.

 

Aan modellen ontbreekt het alvast niet. Er bestaan zo’n zestig verschillende motorhomemerken, elk met bijzondere eigenschappen. Het gamma vangt aan met alkoven, gevolgd door semi-integraal en integraal modellen. In elk van deze types heb je verschillende prijscategorieën van basic tot superluxueus. Daarnaast heb je ook nog de keuze uit een aantal buitenbeentjes zoals de ‘van’ of ingerichte bestelwagen en de Amerikaanse motorhome op bus- of vrachtwagenchassis.

Meer info

Eens je het type hebt gekozen, is het de beurt aan de indeling: de ene al wat praktischer dan de andere. Ga bij de keuze niet over ijs van één nacht. Wik en weeg de voor- en nadelen van verschillende indelingen alvorens tot de aankoop over te gaan. De lengte speelt een belangrijke rol in de opstelling van de zithoek, natte cel, keuken, slaapkamer, enz. In een motorhome van zeven meter zal alles wat groter uitvallen, dan in een exemplaar van amper vijf meter.

Meer info

Op enkele uitzonderingen na wordt de keuze van het basisvoertuig gemaakt door de fabrikant. Het aanbod bestaat uit de Fiat Ducato, de Ford Transit, de Mercedes Sprinter, de Peugeot Boxer, de Citroën Jumper, de Opel Movano, de Iveco Daily en de Volkswagen Transporter. De keuze voor een bepaald basisvoertuig wordt onder meer bepaald door de flexibiliteit van het platform, het laadvermogen, de krachtbron en soms ook het aanzien dat de constructeur aan zijn motorhome wil geven.

Meer info

In de meeste motorhomes zit een gasverwarming van het Duitse Truma, een zogenaamde Combi van 4000 of 6000 W, die keurig weggewerkt is in een kast, onder een bank of in een bergruimte.

Meer info

Kamperen was nog nooit zo boeiend

Verlanglijst 0 Winkelmandje 0