Fietsen zit in onze genen

De fiets speelt een enorme rol in ons leven, of je nu (semi)professioneel koerst of gewoon naar de bakker wil rijden, die tweewieler is niet weg te denken uit onze maatschappij. Ook tijdens de vakantie niet. Maar hoe nemen we twee, drie of vier fietsen veilig mee met de caravan, kampeerbus of kampeerauto? Het kan eventueel in de garage wanneer die groot genoeg is, maar als de fietsen daar niet passen, dan brengt een fietsendrager de oplossing.

 

 

 

Er bestaan fietsendragers voor achteraan op de caravan of op de dissel en om op de achterwand van de kampeerbus of kampeerauto te monteren. Wij staken ons licht op en gingen kijken naar de mogelijkheden die Fiamma en Thule bieden, twee sterke spelers op de Belgische markt. Beide merken produceren nagenoeg dezelfde producten, maar leggen andere accenten. We voegen daar nog een Kampeerwereldmening aan toe en je krijgt een lekker belegde sandwich om doorheen te bijten. Van 'n Bike ontwierp een innovatieve constructie voor de kampeerbus.

 

FIAMMA

Deze fabrikant maakt onderscheid tussen de fietsenrekken vooraan op de caravan of achteraan, achter op de kampeerauto en de kampeerbus. Een andere mogelijkheid is in de garage van de kampeerauto. Er wordt gekeken of een fietsenrek kan gemonteerd worden, want de achterwand kan niet altijd het gewicht aan of er zijn gewoon geen montagemogelijkheden. De fietsendrager moet ook het gewicht van de fietsen aankunnen, gezien de elektrische fiets die veelvuldig meegenomen wordt en toch heel wat kilo's zwaarder is dan een gewone fiets. Gewicht en veiligheid primeren bij Fiamma! Alle fietsendragers worden door de dealer gemonteerd omdat hij de specificaties heeft van hoe het rek geplaatst moet worden.

 

THULE

Deze fabrikant maakt eerst een duidelijk onderscheid tussen fietsendragers voor kampeerauto's, voor caravans en kampeerbussen. Een andere onderverdeling is die tussen gewone fietsen en e-bikes, omdat die laatste een enorme explosie in verkoop kennen. Velen onderschatten ook hoe zwaar deze e-bikes zijn, om ze bijvoorbeeld op de fietsendrager te plaatsen. Thule is volop bezig om effectievere systemen te ontwerpen voor dit type fietsen.

 

Kampeerauto's

De fietsendragers geschikt voor kampeerauto's bij Thule zijn in principe bijna allemaal ook mogelijk op de achterwand van een caravan, de typische garagerekken uitgesloten. De Thule Sport G2, de Elite G2 en de Excellent zijn de typische producten voor montage op de achterwand van de kampeerauto. De Sport kan 3 fietsen dragen, de Elite en de Excellent tot 4 fietsen. Belangrijk is het maximum laadvermogen, maar ook per rail, want bijvoorbeeld 50 kilogram laadvermogen betekent niet automatisch dat dit gewicht op één rail mag komen. Bij de sport betekent dit: 50 kilogram totaal belasting, maar maximum 19 kilogram per rail, dus e-bikes zijn niet mogelijk. Nemen we de Elite als voorbeeld dan heeft deze een maximum laadvermogen van 60 kilogram, of 30 kilogram per rail en dit betekent of 4 gewone fietsen of 2 e-bikes.

 

Dit is een deel van het artikel 'Marktoverzicht Fietsendragers' uit het winternummer (58) van Kampeerwereld.

Verder lezen ? Koop dit nummer online aan slechts € 2 of abonneer nu voor slechts € 15 voor 4 nummers

 

 

Kamperen was nog nooit zo boeiend

Verlanglijst 0 Winkelmandje 0