Terug naar de invasiestranden

Straks, op 6 juni om precies te zijn, herdenken we het begin van Operatie Overlord, die tot de bevrijding van West-Europa leidde. Op die dag vielen de geallieerde troepen in een zorgvuldig georkestreerde campagne via de Normandische stranden in een massale aanval de bezetter aan. Ondanks de intensieve voorbereiding dreigde de hele operatie ei zo na te mislukken. De menselijke verliezen aan beide zijden waren enorm, maar op 25 augustus 1944 vormde de bevrijding van Parijs de eerste fase in het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog.

 

75 jaar na datum: een ideale gelegenheid om samen met je kinderen of kleinkinderen voor een belangrijke geschiedenisles de invasiestranden Utah, Omaha, Gold, Juno en Sword te bezoeken. Wij doen het iets vroeger, in oktober, en op dat ogenblik staat het nog niet allemaal vast welke speciale herdenkingen op het programma voor 2019 staan. Op de website www.ddayfestival.com kun je alles echter ragfijn volgen.

Cidre, pommeau of toch maar calvados?

Geen betere poort om het echte Normandië te ontdekken dan een overnachting op een appelverwerkend bedrijf in het Pays d’Auge. Het stille Moyaux ligt midden in de groene Calvados, en we prijzen ons alweer gelukkig om lid te zijn van France Passion. Je weet wel: gratis overnachten bij 2000 Franse boeren. In Les Bruyères Carré krijgen we een rustige plek tussen de paardenweide en de boomgaard aangewezen. Ideaal om morgen goed uitgerust – en voorzien van een voorraad gerijpte calvados – aan onze trip naar de invasiestranden te beginnen.

Onderweg naar Bayeux lassen we in Fontaine-Henry een stop in bij het gracieuze renaissancekasteel van de familie De Tilly. Het imposante leistenen dak loopt steil af en is zelfs hoger dan het Grand Pavillion eronder. Door de werken kunnen we er niet in, maar tegen de verjaring van D-Day straalt het kasteel vast weer in al zijn glorie.

Het wonder van Bayeux

De dag na de landing in Normandië konden de inwoners van het middeleeuwse Bayeux opgelucht ademhalen. Zij waren bij de eersten die bevrijd werden en dat gebeurde zonder schade aan de stad. Een unicum, zo blijkt, want andere dorpen en steden hebben in de loop van die weken zwaar geleden. Caen en Saint-Lô zijn bij Operatie Overlord nagenoeg compleet verwoest. Tot aan de bevrijding van Parijs hebben een kleine 20.000 Franse burgers het leven verloren.

Een vluchtig bezoekje aan Bayeux is geen goed idee. Trek er liefst een hele dag voor uit, want er is meer dan alleen het Musée-Mémorial de la Bataille de Normandie en de militaire begraafplaats ernaast. Loop eens bij de Toeristische Dienst binnen voor het circuit van het Oude Bayeux. Deze flinke wandeling leidt je door pittoreske straatjes met vakwerkhuizen en knappe natuurstenen panden. Eén daarvan is de gotische kathedraal, oorspronkelijk romaans maar flink verbouwd en vergroot tussen de 12de en de 15de eeuw. Wat je zeker niet mag missen, is het Musée de la Tapisserie, waar het beroemde wandtapijt van Bayeux is ondergebracht. Deze parel van romaanse textielkunst is een borduurwerk met gekleurde wol op een strook linnen van 68,30 meter lang bij 0,50 meter hoog. Met zijn extreme lengte vormt het in feite het grootste en oudste stripverhaal van de wereld. De 58 taferelen vol grappige details worden met Latijnse opschriften in Saksische letters “boventiteld” en vertellen over de rivaliteit tussen Willem de Veroveraar en de Engelse Harold. Je bent getuige van het dagelijkse leven in Normandië, de tocht over het Kanaal, de Slag in Battle bij Hastings en de dood van Harold. Eén jaartal uit de geschiedenis kennen alle Engelsen: 1066, de Slag bij Hastings. Stand Frankrijk-Engeland: 1-0. Het tapijt wordt ten onrechte aan Mathilde van Vlaanderen, de echtgenote van Willem, toegeschreven. Het zou echter rond 1070 in opdracht van de graaf van Kent zijn gemaakt in het zuiden van Engeland.

 

 

 

 

Dit is een deel van het artikel 'Bestemming Normandië terug naar de invasiestranden' (58) van Kampeerwereld.

Verder lezen ? Koop dit nummer online aan slechts € 2 of abonneer nu voor slechts € 15 voor 4 nummers

 

 

 

 

 

 

Kamperen was nog nooit zo boeiend

Verlanglijst 0 Winkelmandje 0