Bij kamperen hoort een zekere basisuitrusting: van servies, tot tafel en stoeltjes, over wielkeggen tot zonnepanelen… we vatten samen wat zoal onmisbaar is.
Servies en andere
In een caravan of kampeerauto is glas en porselein uit den boze. Tijdens de rit wordt het interieur flink door elkaar gerammeld en heb je binnen de kortste keren brokken. Specifiek gerief in plastiek of melanine dringt zich dan ook op. Je vindt ze in alle vormen en kleuren zodat het best nog trendy kan zijn. Potten en pannen moeten geschikt zijn voor een gasfornuis, licht en kwalitatief zijn.
Kampeermeubelen
Onmisbaar voor in de voortent of gewoon voor op het veldje voor de caravan of de kampeerauto, zijn een paar stoelen en een tafel. In de vakhandel vind je specifieke modellen die best mooi ogen, comfortabel zitten en bovenal niet te zwaar zijn. Handig zijn ook de specifieke opvouwbare meubelen waarmee je orde houdt in de voortent.
Buiten koken
Hoewel de keuken in vrijetijdsvoertuigen tegenwoordig alle denkbare comfort biedt, wordt er op camping veelal buiten gekookt. Back to nature, weet je wel. Van buitenkeukens met fornuis en waskom tot een trendy driepikkel braai waarop je kan grillen, bakken, wokken… de mogelijkheden zijn talrijk. Alles op gas, uiteraard om de veiligheid op de camping te garanderen.
Gasfles of -tank
Gas is de voornaamste energiebron aan boord van een vrijetijdsvoertuig. Je hebt het nodig om te koken, voor de warmwaterboiler (behalve Truma Therme), om te verwarmen en je kan er ook de koelkast op laten werken. Hiertoe heb je een gasfles nodig. Doorgaans is er plaats voor twee flessen in de disselkoffer van de caravan of de gasfleskast van de kampeerauto. De aansluiting hiervan verschilt echter van land tot land waardoor koppelstukken nodig zijn voor de compatibiliteit. In de kampeerauto kun je de gasfles vervangen door een LPG-fles of LPG tank waardoor je geen flessen moet omruilen en over heel Europa zelf gas kan vullen.
Stroomkabel
Alle huidige caravans en kampeerauto’s hebben een aansluiting voor een CEE stroomkabel. CEE staat voor Central and Eastern Europe en is in Europa de meest gebruikte en goedgekeurde kabel, maar ook in de rest van de wereld gangbaar. Om op het net aan te sluiten met je vrijetijdsvoertuig heb je dus zo’n stroomkabel met specifieke connectoren nodig. Je vindt ze in verschillende lengtes. Ideaal is een 25 meter kabel.
Luifel
Ter plaatste is het altijd leuk om niet meteen met je neus buiten te zitten of om enige bescherming tegen zon of regen te hebben. Met een luifel heb je binnen de twee minuten een pergola aan je caravan of kampeerauto staan. Luifels zijn vooral populair bij kampeerauto’s maar kunnen de laatste jaren ook meer en meer caravangebruikers bekoren. Je kan ze uitbreiden met een tent (Quick-fit) of zij- en voorwanden om een gesloten geheel te maken.
Airco
In warme contreien kan in volle zon de temperatuur aardig oplopen in een vrijetijdsvoertuig. Een airco kan dan soelaas brengen. Hiervoor dien je wel op het net aangesloten te zijn, zodat er voldoende vermogen is voor de airco. Het type (debiet) dat je nodig hebt, is afhankelijk van de grootte van je kampeervoertuig. Er zijn ook twee soorten: voor op het dak die de plaats van het dakraam inneemt en een inbouwmodel. Beiden hebben voor- en nadelen. Nadeel van het dakmodel is dat de koude lucht verdeeld wordt vanuit één enkel punt. Bij inbouwairco’s wordt de lucht rondgestuurd via een buizensysteem. Doordat die in een zitbank ingebouwd is, boet je wel in aan opbergruimte.
Schotelantenne, tv, ontvanger/recorder
Wie langere tijd met zijn vrijetijdsvoertuig onderweg is, kiest meestal voor een tv aan boord. Met de opkomst van de flatscreen nemen die ook niet zo gek veel plaats meer in. De meeste caravan- en motorhomefabrikanten voorzien trouwens een plekje en de nodige bekabeling af fabriek. Met een tv alleen ben je er echter nog niet. Om je favoriete programma’s te kunnen bekijken, heb je een satellietantenne nodig en een ontvanger/decoder. Er bestaan zowel volautomatische als manueel instelbare modellen.
Fietsdragers
De meeste kampeerders nemen een fiets mee op vakantie. Wie met een kampeerauto reist, geniet eens ter plaatse op die manier van enige mobiliteit. Handig om iets te gaan eten of om inkopen te doen. Bij kampeerauto’s met een garage kan de fiets veilig in de garage staan. Maar niet alle modellen genieten van dit privilege. Dan is het zaak om over een fietsendrager te beschikken die achteraan op de achterwand wordt bevestigd en tot vier fietsen kan dragen. Om het je gemakkelijk te maken, bestaan er modellen met een liftsysteem. Fietsen meenemen met de caravan kan op twee manieren: vooraan op de dissel of op een rek dat achteraan aan de caravanwand hangt. Bij modellen op de dissel is het zaak om de kogeldruk niet te overschrijden. Dat is het maximum gewicht dat de caravan op de trekhaak mag brengen. Fietsen die achteraan op de caravan worden vervoerd, kunnen voor een onevenwicht zorgen en slingerbewegingen veroorzaken. Zorg dus steeds voor een goede balans.
Toiletproduct
Of je nu een vast model hebt in de caravan of kampeerauto of een mobiel exemplaar voor in de tent of vouwwagen, in een cassettetoilet hoort toiletvloeistof met chemische of ecologische samenstelling die de fecaliën en het toiletpapier afbreken voor een gemakkelijke lozing. Deze producten vind je zowel bij marktleider Thetford als bij Dometic. Er bestaat ook speciaal afbreekbaar toiletpapier.
Opstapje
Om vlot in en uit de caravan te geraken heb je een opstapje nodig. Het meest courant is een kunststof trapje dat tijdens de reis bij de deur wordt geplaatst. Probeer de trapjes uit in de accessoireswinkel. Laat ook de kinderen eens op- en afstappen. Je voelt dan snel het verschil. Kampeer je langer op dezelfde plek, kan je overwegen om een brede, houten, dubbele trap aan te kopen. Er bestaan er zelfs met een leuning.
Rangeerhulp
De tijd dat iedereen bij aankomst op de camping, vermoeid na een lange rit, nog eens moest beginnen trekken en sleuren om de caravan netjes op de kampeerplek te parkeren is voorbij. De rangeerhulp of mover in de volksmond, bespaart tegenwoordig heel wat rugpijn. Tal van merken concurreren op de markt, maar lang niet elke mover kan zomaar onder iedere caravan. Met een mover doe je niets zonder een accu die voor het vermogen zorgt. Ook de accu moet afgestemd zijn op de mover en tijdens de rit of aan de paal opgeladen kunnen worden. Zeker bij caravans die behoorlijk wat gewicht in de schaal leggen, is de mover een noodzaak geworden.
Grondtapijt
Zeer aanbevelenswaardig voor in de voortent en best handig voor onder de luifel is het ademend grondtapijt. Voortenttapijten bestaan in alle vormen en kleuren en wordt op maat gesneden. Het kan met de juiste producten perfect schoon gehouden worden.
Waterslang met aanpasstukken
Of je nu met een kampeerauto of caravan reist, een waterslang is onontbeerlijk om de friswatertank te vullen en veel handiger dan een zware kruik. Omdat waterkranen kunnen verschillen van diameter, voorzie je best ook een resem kraankoppelingen.
Achteruitrijdcamera
Hoewel meer en meer kampeerauto’s er af fabriek door de fabrikant mee worden uitgerust, is een achteruitrijdcamera op een kampeerauto onmisbaar om veilig te manoeuvreren. Het scherm kan zich in de spiegel bevinden, centraal of links op het dashboard of kan als onderdeel van een multimediasysteem ingebouwd zijn in de centrale console met een dubbel din uitsparing.
Zonnepanelen
Wil je een grotere energieautonomie? Dan zijn zonnepanelen op het dak van je kampeerauto die de wooncelbatterij bijladen zeker het overwegen waard. Sommige fabrikanten voorzien ze tegenwoordig optioneel af fabriek onderdeel van een optiepakket. Achteraf monteren kan ook voor zover je voldoende ruimte op je dak hebt.
Wielkeggen
Onmisbaar om mooi vlak te staan, zijn de nivelleerblokken die je onder de wielen plaatst en waar je voorzichtig de kampeerauto op rijdt. Sommige zijn gewoon schuin, andere zoals die van Thule vertonen trappen zodat je over verschillende niveaus beschikt. Als materiaal wordt stevig ABS gebruikt. Wielkeggen kunnen ook nuttig zijn om een caravan waterpas te plaatsen als de kampeerplek niet mooi vlak is.
Waterpas
Niets vervelender dan een caravan of kampeerauto die volledig uit de haak staat. Het slaapt onwennig, tijdens het koken spreidt de boter of olijfolie zich niet gelijkmatig uit en het water loopt niet goed weg in spoel- en waskom. Dit kleinood is dan ook onmisbaar voor iedere kampeerder. Van groot tot klein… je hebt ze in soorten.