skip to Main Content
De Truma Aventa Comfort Wordt Op Het Dak Gemonteerd.

Hou het koel

Accessoirestest \ Truma Aventa Comfort

24 april 20234 minuten leestijd
Tags Truma

Een airco in de bestuurderscabine van de kampeerauto is al lang gemeengoed geworden. Het is zelfs ondenkbaar tegenwoordig nog zonder te reizen. Ook in de wooncel is enige verkoeling tegenwoordig meer dan welkom. Een accessoire dat je gemakkelijk achteraf kan laten toevoegen.  We testen de Truma Aventa.

Een airco is niet het exclusieve privilege van een kampeerauto, hij past ook perfect op een caravan. De Aventa werkt immers enkel op 230V waardoor je sowieso op het net moet aansluiten. Maar als je stroom hebt, geniet je bij warme dagen van een aangename koele bries. Het vergt bovendien geen uren om de kampeerauto of caravan aangenaam te koelen zoals we konden vaststellen bij onze terugkeer op de P1 na een hectisch dagje op het Caravan Salon van Düsseldorf. Met temperaturen die tot 32° opliepen was de kampeerauto behoorlijk opgewarmd. Om te stikken, zeg maar. Maar we hebben toch de luxe van een airco? Even de afstandsbediening erbij nemen, temperatuur instellen en koelen. Op de dak unit regelen we de luchtstroom. We kiezen er voor om die met de schuif naar achteren te geleiden zodat de slaapkamer lekker afkoelt en we straks van een goede nachtrust kunnen genieten. Aan weerskanten zijn er ook nog uitstroomopeningen waarmee je de luchtstroom naar links of rechts kan richten. Praktisch.

Drie mogelijkheden

Naast de bijgeleverde afstandsbediening waarmee je de Aventa Comfort kan programmeren, kun je de airco ook nog sturen vanop het CP Plus bedieningspaneel van de Truma Combi verwarming die tegenwoordig tot de standaarduitrusting van de meeste kampeerauto’s behoort. Hiertoe dient de installateur wel de verbindingskabel aan te sluiten. Op die manier kun je zowel de verwarming, boiler als de airconditioning vanop één plaats bedienen en vooral ook programmeren. Zo kun je ’s winters de Aventa in perfecte harmonie laten werken met de Combi en aansturen om bij te verwarmen. Door de warmtewisselaar kun je met de Aventa naast koelen immers ook verwarmen. Is je CP-plus I Net ready, dan kun je het geheel zelfs vanop afstand controleren vanaf je smartphone.

Op het dak

De Aventa Comfort is een dakairco die de plaats inneemt van een klassiek dakvenster van 40 bij 40 cm die je doorgaans centraal bij de keuken of boven de slaapkamer vindt. Hij heeft een koelvermogen van 2400 W of verwarmingsvermogen van 1700 W en werkt relatief geruisloos. De lucht wordt gereinigd en gedroogd. Voor de luchtverdeler heb je de keuze uit een grijs of crèmekleurig exemplaar naargelang wat het best bij het interieur past.

Onze mening

Een airco kan dan misschien een overbodige luxe lijken, wie op zomervakantie met helse temperaturen geconfronteerd wordt, zal de verkoeling beslist weten te appreciëren. Vooral ’s avonds enkele uren voor het slapen gaan, bewijst de Aventa zijn goede diensten en koelt het recreatievoertuig aangenaam af zodat je goed kan inslapen.

Technische specificaties

 • Model: Aventa Comfort
 • Afmetingen:  B 66 x H 26,5 x L 100,8 cm
 • Gewicht: 33 kg
 • Inbouw: L 40 x B 40 x H 4.6 cm
 • Garantie: 2 jaar
 • Aansluitspanning: 230V Volt
 • Stroomverbruik: 4.2 A
 • Verwarmingsvermogen: 1700 W
 • Koelvermogen: 2400 W
 • Afstandsbediening: inbegrepen
 • Richtprijs (zonder montage): € 2400 – € 2850
 • Info: www.truma.com

Winkelwagen
Back To Top
Search