skip to Main Content
Thule Residence G3 En Fiamma Privacy Room

Van luifel naar voortent

Vergelijk \ luifeltenten

Avatar
13 maart 20236 minuten leestijd

Praktisch iedere camper beschikt over een vaste luifel. Fijn om snel een knusse schaduwplek te realiseren of een droog plekje tijdens een zomerbuitje. Even slingeren en klaar is Kees. Dergelijke luifels verander je ook snel in een luxe voortent, fijn tijdens een langer verblijf. Wij nemen de proef op de som. Twee tenten van populaire luifelfabrikanten, Thule en Fiamma zetten we naast elkaar op.

Thule Residence G3

Prijs € 1.575 | www.thule.com/be

Thule heeft diverse luifeltenten in hun programma waaronder de Quickfit, Panorama, Veduta en de Residence G3. Wij kiezen de Residence G3, de bestseller uit het Thule assortiment. Deze Residence staat aan een Eura Mobil camper voorzien van een Thule Omnistor 5200 luifel met een lengte van 450 cm. De Thule Residence G3 past aan bijna iedere vaste Thule Omnistor luifel en stel je samen met een set zijwanden en een voorwand. Zo creëer je extra leefruimte wanneer je langer op een plek verblijft.

De Residence is gemaakt van Vinyl dus goed bestand tegen langdurig kamperen. Goede ventilatie is noodzakelijk want vinyl ademt niet. Doordat de tent aan beide zijden ventilatieopeningen heeft, verzorgen die de luchtcirculatie bij een gesloten tent. De aluminium profielen klik je eenvoudig in de uitgedraaide luifel waarna het doorschuiven van de zijwanden echt een fluitje van een cent is. De ruimte tussen de wanden van het voertuig en de zijwanden wordt afgedicht met een verstelbaar mastprofiel met dubbele rubberflappen. Op die manier blijven de wanden krasvrij! Klemprofielen aan de bovenzijde maken inregenen onmogelijk. Twee diagonale steunen tussen het mastprofiel en het klemprofiel geven extra stabiliteit. Innovatief is de verbinding tussen de voorwand en de zijpanelen, een koppelprofiel dat sierlijk oogt. Dankzij de grote ramen geniet je volop van het campingleven of het mooie panorama. De twee zijramen hebben insectengaas en alle wanden zijn oprolbaar. In de voorwand zit zowel links als rechts een deur. Als laatste klusje komen de afspanrubbers en haringen nog om de hoek kijken. De kleurstelling van de wanden is wit/grijs met onderaan een zwarte band. Eenmaal aangekleed met gordijnen staat er een robuuste tent met een chique uitstraling. Tip: houd een trapje bij de hand, onmisbaar tijdens het opzetten.

Welke maat ?

Op de sticker aan de binnenkant van de cassette staat welk type luifel er aan de camper hangt. Vervolgens stel je de tent zelf samen op de juiste luifelmaat door de hoogte vanaf de grond tot de onderkant van de luifelbak te meten. Thule levert zijwanden in zes hoogteverschillen van 215 cm tot 310 cm in stappen van ongeveer 15 centimeter. Daarnaast zijn er tien lengtematen van 300 tot 600 cm. Zodoende staat er altijd een strak passende tent.

 

Pro's

 • solide aluminium profielen
 • chique uitstraling

Con's

 • Geen
 • Specificaties:Materiaal: vinyl, 95% polyvinylchloride en 5% polyester
  Maten diepte: 250 cm, breedte 450 cm, hoogte van 245 tot 259 cm
  Gewicht tent: 29,5 kg
  Inclusief: tochtstrook, haringen, ladder elastieken en 2 opbergtassen
  Opties: gordijnenset, 3e steunpoot (middensteun)

Fiamma Privacy Room

Prijs € 1.279 | www.fiamma.it/be

 Het Fiamma programma omvat een serie luifeltenten: de Room Van, de Privacy Room light, de Privacy Room en de Zip voor vaste luifels. Wij bekeken de Privacy Room 500 Large tent die aan een Benimar 363 alkoof camper staat. Deze grote familiecamper heeft een Fiamma F45 L luifel. Bij Fiamma koop je een complete tent, leverbaar in twee hoogtematen. De Privacy Room past onder andere aan de F45s, F70 en F45L luifels.

Na het uitdraaien van de luifel klem je aan beide zijkanten een profiel van geanodiseerd aluminium (Fast Clip systeem) tussen voor- en achterzijde. Tussen deze profielen klikt vervolgens het luifeldoek vast waarna de twee zijpanelen er soepel doorheen schuiven. Een speciaal stootkussen met optionele aandrukstang zorgt voor goede aansluiting tegen het voertuig. Rest nog het voorpaneel: ook dit schuift vloeiend door de rail van de cassetteluifel. Dan het laatste klusje, de front- en zijpanelen aan elkaar ritsen en voilà: de Privacy Room staat. Uiteraard volgt nog de afwerking met afspanrubbers, haringen en gordijnen voor een huiselijk sfeertje binnen. Het frontpaneel kun je naar wens indelen: de deur links, in ’t midden of rechts. Alle ramen van zowel de voor- als zijpanelen hebben insectengaas en kunnen dus open. Dit is belangrijk voor goede ventilatie omdat ook dit tentdoek niet ademt. De rafter (middensteun) wordt standaard meegeleverd. De voortent is wit/grijs van kleur en de extra leefruimte is fantastisch. Helaas ontbreekt bij deze Italiaanse fabrikant een mediterraan aspect want: het oog wil ook wat!

Welke maat ?

De Privacy Room is leverbaar in diverse lengtes van 260 tot 550 cm. De medium uitvoering is voor voertuigen met een hoogte van 225 tot 250 cm en de large uitvoering past bij voertuigen met een hoogte van 251 tot 280 cm.

 

Pro's

 • compleet geleverd
 • gewicht

Con's

 • sobere uitstraling
 • Specificaties:Materiaal: vinyl doek van 90% polyvinylchloride en 10% Polyester
  Maten diepte: 250 cm, breedte 500 cm hoogte van 251 tot 280 cm
  Gewicht tent: 26,7 kg
  Inclusief: gordijnenset, tochtstrook, wielflap, haringen en ladder elastieken
  Opties: set aandrukstangen, Safe Lock stormbandset, verandastang

Conclusie

Qua uitstraling is er wel duidelijk verschil. De Thule Residence heeft een degelijke, stabiele uitstraling en staat als een huis. Dit zie je ook terug in het stevige aluminium frame en de robuuste middensteun (optie). Doordat je de tent zelf samenstelt, hangt er uiteindelijk een ander prijskaartje aan.

Een ander verhaal is de Privacy Room van Fiamma. Sowieso is de Fiamma een voordeliger keus want de fabrikant biedt die compleet aan. Daarnaast is de afmeting van de door ons bekeken tent groter dan de Thule, bij gelijke afmeting is het prijsverschil zo’n € 400. Het geraamte oogt ietwat fragieler, het gebruikte tentdoekmateriaal is praktisch gelijk. Wel jammer dat hieraan niets van het alom geroemde Italiaanse design valt te ontdekken. Beide tenten bieden comfortabele extra leefruimte. Wel is het prijsverschil duidelijk verklaarbaar. Thule gebruikt steviger profielen en de Thule tent is in detail netter afgewerkt. Zo zien we bijvoorbeeld boven de opgerolde deur bij de Thule tent een keurige afdekking.

Winkelwagen
Back To Top
Search