skip to Main Content

Alternatief voor de kampeerbus

Chausson S514 & S697GA

10 januari 20239 minuten leestijd
Tags Chausson

De Franse fabrikant uit de Trigano groep is altijd al een kei geweest als het op het bedenken van nieuwe concepten aankomt. Dat is niet anders met de ‘S’ reeks, twee ranke kampeerauto’s op Ford Transit die een klassieke opbouw bieden binnen de afmetingen van een kampeerbus.

De ‘S’ reeks op Ford Transit is het logische vervolg van de eerder door Chausson gelanceerde ranke X op Fiat Ducato. Slechts vijf centimeter is de ‘S’ breder dan een kampeerbus. Daarentegen is hij wel 25 cm ranker dan een klassieke kampeerauto. Zijn DNA is dus duidelijk op dat van een kampeerbus geënt. De klassieke opbouw maakt hem wel veel gebruiksvriendelijker. Dat merk je vooral in de natte cel waar de rechte wanden een wereld van verschil maken met een kampeerbus. Een vaste achterwand i.p.v. draaideuren en een klassieke toegangsdeur i.p.v. een schuifdeur schept ook meer mogelijkheden.

Strak in het pak

De lengte ligt helemaal in de lijn van een kampeerbus. Tenminste de kleine S514, die net onder 6 meter blijft. De grotere S697GA doet er met zijn 6.59 m, 23 cm bij tegenover de grootste versie van een klassieke kampeerbus op Fiat Ducato. Voor een versie met lits-jumeaux is de extra ruimte helemaal geen slechte zaak. Je hoeft als fabrikant immers niet te puzzelen binnen de afmetingen van de bestelwagen, zoals bij een kampeerbus het geval is. Met zijn 210 cm breedte zijn de ‘S’ modellen momenteel ook de rankste op de markt. Het lengteverschil tussen beide modellen vertaalt zich in de opstelling van de bedden, dwars in de 514 en in de lengte gepositioneerd in de 697GA. Zowel de natte cel, het keukenblok als de zithoek, bestaande uit een zitbank en draaibare cabinezetels zijn in beide versies identiek. Om de ruimtelijkheid te optimaliseren, koos Chausson voor een interieur met een aangename lichte houtsoort, Bosco genaamd, die geaccentueerd wordt met een donkere inleg op de plafondkastkleppen en een antracietkleurig vloerbeslag. Diezelfde kleuren herhalen zich in het keukenaanrecht en de tafel. Ook de Flores stoffering legt de link met bovenaan de rugleuning een donkergrijze strook. De cabinezetels zitten in dezelfde jas. Een panoramisch dakvenster laat rijkelijk licht binnenstromen.

Het lengteverschil tussen beide modellen vertaalt zich in de opstelling van de bedden, dwars in de 514 en in de lengte gepositioneerd in de 697GA

Eenvoud troef

Of je nu voor de kleine of grote uitvoering kiest, de keuken is identiek voor beide versies. Klein en eenvoudig is hier de leuze, weliswaar met een aantal details die het koken aangenaam maken. Zo kun je het aanrecht uitbreiden met een uitklapbaar deel aan de kant van de deur en springt een deel van het blok in zodat je deels met je voeten onder het keukenblok komt te staan. Naast de klassieke onderkast met draaideur en besteklade, werd de koelkast ingeplant die een inhoud van 87 liter biedt. Op het aanrecht vind je een ronde spoelkom en een twee pit fornuis met glazen afdekplaat. Boven het blok geniet je van twee plafondkasten.

 

Extra luxe

Voor wie de standaarduitrusting alsnog wil uitbreiden, biedt Chausson drie packs. Het Plus Pack met 170 pk motor, multimediasysteem met stuurbediening en achteruitrijdcamera. Het Pack accessoires dat in een luifel en zonnepaneel voorziet en het Artic Pack dat een geïsoleerde en verwarmde afvalwatertank omvat, afdekplaten voor de koelkastventilatie, isoleernappen voor de cabine, een versterkte dieselverwarming van 5500 W en vloerverwarming. Daarnaast zijn ook nog individuele opties te verkrijgen als een zestrap automaat in combinatie met de 170 pk motor, cabineverduistering en een trekhaak.

Slim gezien

Bijzonder praktisch toont zich de moduleerbare natte cel die het drie in één principe hanteert met pivoteerbare wand waaraan de waskom met spiegel is bevestigd die wegdraait boven het toilet om de douche te ontbieden. Op de achterkant van de wand is een afzonderlijke sproeier met stang voorzien. Geen gedoe dus met een uittrekbare waterslang. Achter het draaibaar toilet waarop je van voldoende beenruimte geniet, hangt een kast voor badkamerspullen die tijdens het douchen achter de draaiwand verdwijnt. Een schuifdeur met lamellen zorgt voor een vlotte toegang zonder de circulatie te hinderen.

De 514 verrast echter met een innovatie: een zogenaamd vlinderbed dat centraal pivoteert om bij de onderliggende bergruimte te geraken en de garage te moduleren.

Met twee in bed

Beiden modellen zijn voor twee personen ontworpen: het ene met een dwars geplaatst bed, het andere met lits-jumeaux. De 514 verrast echter met een innovatie: een zogenaamd vlinderbed dat centraal pivoteert om bij de onderliggende bergruimte te geraken en de garage te moduleren. Concreet kun je door de voorste helft van de lattenbodem op te heffen gemakkelijker bij de vakken en de onderliggende kast komen zonder daarvoor door de knieën onder het bed te moeten gaan. Door het achterste deel van de lattenbodem op te heffen creëer je dan weer meer hoogte in de garage. Bijvoorbeeld om een surfplank te vervoeren. Zoiets bedenkt alleen Chausson! Die moduleerbaarheid biedt  de 697GA dan weer niet. Dit model beschikt wel over een grotere garage onder de lits-jumeaux met, net als in de 514, aan weerskanten een serviceluik. Onder de voeteinden van ieder bed bevinden zich zoals gebruikelijk bij een lits-jumeaux opstelling de kleerkasten. Twee treden zorgen voor een vlotte toegang tot de bedden en de plafondkasten tegen de achterwand, die je ook in het kleinste model terugvindt. Van het salon kan ook nog een extra bed worden gemaakt.

Technische fiche

  •  Basisvoertuig
    Ford Transit | TDCi 2.0 | 130 pk | 330 Nm
  • Afmetingen
    S514: L 599 x B 210 x H 275 cm | stahoogte: 196 cm
    S697: L 659 x B 210 x H 275 cm | stahoogte: 196 cm
  • Gewichten
    S514: MTM: 3500 kg | rijklaar: 2570 kg | laadvermogen: 930 kg
    S697: MTM: 3500 kg | rijklaar: 2642 kg | laadvermogen: 858 kg
  • Zitplaatsen
    Passagiersplaatsen: 4 | slaapplaatsen: 3
  • Nutsvoorzieningen
    Water: 105 liter | afvalwater: 100 liter | koelkast: 87 l | verwarming: op diesel | boiler: gas, 10 liter

De technische kant

Chausson kan dan wel bekend zijn om zijn scherp geprijsde modellen, de fabrikant heeft ook oog voor de onderliggende techniek. Zo genieten de twee modellen van de ‘S’ reeks van de innovatieve opbouw met de exclusieve IRP technologie waarbij de ‘I’ voor een verbeterde isolatie staat, de ‘R’ een hogere weerstand biedt en de ‘P’ voor een optimale bescherming zorgt.

De isolatie bestaat uit een zeer stevig en stabiel waterdicht schuim XPS dat hoogst geluidswerend en warmte-isolerend is. Voor de verbindingen die de structuur van de wanden, het dak en de vloer verstevigen, wordt een combinatie gebruikt van hoogwaardig hout/composiet dat een langere levensduur garandeert. Daardoor kan Chausson ook een waterdichtheidsgarantie van 7 jaar bieden. Ten slotte beschermt de polyester laag op de buitenwanden, het dak, maar ook op de ondervloer tegen krassen, deuken, grind en slechte weersomstandigheden zoals hagel, zout… Een ander interessant gegeven is de Technibox die de nutsvoorzieningen als elektriciteit en watervoorziening groepeert in een servicecompartiment dat gemakkelijk van buitenaf toegankelijk is. Voor de verwarming maken de ‘S’ modellen gebruik van diesel waardoor er plaats kan bespaard worden op het gascompartiment waarin een fles volstaat voor de warmwaterproductie en het fornuis.

Door het geringe eigengewicht tonen de 514 en 697GA zich bijzonder vinnig. Bijkomend voordeel, je beschikt over een enorme laadcapaciteit.

Baanvast

Hoewel we de S niet aan een praktijktest hebben kunnen onderwerpen, hebben we er wel een aanzienlijk aantal kilometers kunnen mee rijden in zeer uiteenlopende omstandigheden. Ford en Chausson dat is een verhaal dat ruim 30 jaar terug gaat. Een geslaagd huwelijk, zeker met deze ‘S’ modellen. Beiden tonen zich bijzonder baanvast en laten zich vlot besturen. In vergelijking met een klassieke kampeerauto voel je ook niets van de opbouw. Het rijcomfort is quasi niet te onderscheiden van die van een kampeerbus. Door het geringe eigengewicht tonen de 514 en 697GA zich bijzonder vinnig. Bijkomend voordeel, je beschikt over een enorme laadcapaciteit. De cabinezetels zitten als gegoten en het compacte stuur ligt goed in de hand. Standaard is de 2.0 motor met 130 pk voorzien. Optioneel is een 170 pk motor verkrijgbaar die net als het centrale multimedia scherm met achteruitrijcamera deel uitmaakt van het Pack+.  Tijdens langere ritten kun je genieten van het comfort van een cruisecontrole en snelheidsbegrenzer. Uit de DAB/MP3/Bluetooth radio klinkt altijd wel een leuk deuntje. Wel jammer is de antenne die links vooraan de zijvleugel ontsiert en echt wel niet meer van deze tijd is. Een manuele airco jaagt een koele bries door de cabine en de dubbele airbag en de elektrische en verwarmde spiegels staan in voor de veiligheid.

Een succesverhaal

Binnen het segment van klassieke kampeerauto’s wist Chausson zich in België het voorbije jaar tot marktleider te kronen. Chausson leverde aanvankelijk componenten aan de automobielindustrie en bussenbouwers. In 1980 verruimt het zijn activiteiten naar de motorhomes met een eerste kampeerbus, de Odyssée 4000, die op het Autosalon van 1980 wordt gepresenteerd. Dit project komt tot stand met de medewerking van Carrier, een carrosseriemaker die met PSA (Peugeot société anonyme) samenwerkt. Het is een gok in de wereld van de motorhomes. De Odyssée 4000 op Peugeot J9 wordt een succes, dankzij de vele technische oplossingen die schuil gaan achter een polyester buitenkant met brede ramen aan de voorkant. Dit model zou ongetwijfeld nu nog veel succes oogsten. In de daarop volgende jaren, verschijnen er nog andere uitvoeringen van kampeerbussen op Peugeot en Renault. Deze start in het teken van totale vernieuwing drukt een diepe stempel op de geschiedenis van het merk Chausson dat daarna bij de groep Trigano terecht komt, zoals zoveel andere, maar ons toch al meer dan 40 jaar steeds weer blijft verrassen.

Goed gediend

Met een prijs die tussen 54.990 en 57.990 euro ligt (verhogingen buiten beschouwing gelaten) is de ‘S’ reeks ideaal als instapmodel en biedt Chausson veel waar voor je geld. De standaarduitrusting is meer dan correct en zowel de 514 als 697GA hebben elk hun troeven waarmee een specifiek publiek wordt aangesproken.

Winkelwagen
Back To Top
Search