skip to Main Content
Aan De Buitenzijde Is Een Kampeerauto Van 10 Jaar Geleden Vergelijkbaar Met Een Recent Model

Een tweede leven: zeker durven, wel even opletten

Dossier \ tweedehands camper

1 maart 202314 minuten leestijd

Het internet staat er vol van: tweedehands motorhomes, de ene al mooier dan de andere en met een uitrusting van de bovenste plank. Maar waarop moet je letten bij een tweedehandsaankoop en hoe vermijd je valkuilen. Je leest er alles over in dit dossier.

Je moet zeker geen schrik hebben om een tweedehandsvoertuig aan te kopen. Mits je enkele zaken aandachtig behandelt, zal je in de meeste gevallen geen miskoop doen. Zomaar ingaan op de eerste de beste kampeerauto die je goedkoop aangeboden op het internet vindt, lijkt ons echter geen goed idee. Ook in het geval van tweedehands kopen is een degelijke voorbereiding zeer belangrijk.

Particulier contra dealer

De particuliere verkoper is niet zo bedreven in de verkoop. Je hebt dus wat meer tijd nodig om tot degelijke afspraken te komen. Je moet er niet persé van uitgaan dat die man of vrouw in de straat je zou willen oplichten, de meeste verkopen verlopen best op een aangename wijze. Onderwerp de kampeerauto of kampeerbus toch maar aan een grondige inspectie. Misschien ontdek je wel gebreken die de verkoper niet eens opgemerkt had. En over alles valt te discussiëren, natuurlijk ook over de prijs, de verkoper zet zijn spullen waarschijnlijk 10% hoger in om nog te kunnen zakken.

In de huidige staat

In vele gevallen stelt de particuliere verkoper een contract op waarin staat: “Voertuig wordt gekocht door koper in de staat waarin het zich bevindt op de dag van verkoop.” Dit is volledig wettelijk zodat zaken die later aan het licht komen niet altijd kunnen verhaald worden op de verkoper. Wanneer dit in het contract vermeld wordt, heb je wel het recht om de koop aan een zeer grondige inspectie te onderwerpen. Een ander aspect is dat de particuliere verkoper nooit garantie geeft.

Dealer

Bij het afsluiten van een contract geeft de officiële dealer altijd een garantie van één jaar, dit is zeer positief en mooi meegenomen bij de aankoop van een tweedehands vrijetijdsvoertuig. Weet  dat de dealer over de nodige ervaring beschikt en deze garantie een beetje doorrekent in de verkoopprijs. Bij de dealer kan je ook jonge tweedehandse kampeermiddelen vinden.

Jonge tweedehandsjuweeltjes

Recente voertuigen komen niet zelden uit de verhuur omdat in deze vloot de kampeerauto’s jaarlijks of tweejaarlijks vernieuwd worden. Afhankelijk van het aantal gereden kilometers kan je een redelijk recent voertuig op de kop tikken tegen een goeie prijs. Ten tweede beschikt een dealer over recente tweedehandse voertuigen uit zijn overnames. Indien jouw kampeerauto bijvoorbeeld twee jaar oud is en je koopt een nieuw model bij de dealer, geeft die een serieuze inruilwaarde voor het oudere model (dat je meestal ook bij hem gekocht hebt) zodat je een relatief beperkt bedrag moet opleggen. De dealer zet dan op zijn beurt dit ingeruilde voertuig op de markt. In vele gevallen hebben deze kampeerauto’s niet eens veel kilometers op de teller en kan je een goede koop afsluiten.

Proefrit

Probeer bij de koop van een tweedehands kampeerauto steeds een proefrit te maken. Indien de particulier de nummerplaat reeds ingediend heeft, is dit niet meer mogelijk. Bij de dealer zal een proefrit, eventueel met een garageplaat, wel mogelijk zijn. Je voelt dan onmiddellijk of er zich tijdens het rijden rare zaken voordoen. Probeer ook een klein stuk autosnelweg om eens op te trekken, de toeren even op te voeren en aan 100 km per uur te cruisen.

Motorinspectie

Inspecteer zeker de motor. Kan je geen proefrit maken, start het voertuig dan toch eens en luister aandachtig terwijl je de gas enkele keren indrukt. Ben je een absolute leek wat een motor betreft, probeer een kenner mee te nemen, die jou op enkele zaken kan wijzen. Tijdens een mogelijke proefrit komt ook gerammel, niet alleen van de motor maar eventueel van een loshangende kast, snel aan het licht. Vraag naar het onderhoudsboekje, want daaruit kan je afleiden of de huidige eigenaar alles netjes en op geregeld tijdstip onderhouden heeft.

Slijtage

Ongeacht de ouderdom van de kampeerauto, kan er meer of minder slijtage aanwezig zijn al naargelang het aantal kilometers dat afgelegd werden. Bij de kampeerauto of kampeerbus moet je er van uitgaan dat er niet geknoeid is met de kilometerstand en die kan je gewoon aflezen. Zo kan een bus van 10 jaar oud met slechts 30.000 kilometer op de teller een betere koop zijn dan een bus van 3 jaar oud met 200.000 gereden kilometers.

Camouflage

Wees alert bij het bekijken van de tweedehands kampeerauto en staar je niet blind op de mooie stof van de zitbank. Hangt er een poster op de hangkast geplakt, die niet onmiddellijk te verwijderen valt, kan dit op verborgen schade wijzen. Een verkoper zal trachten alle gebreken te verstoppen of te camoufleren door er iets voor te hangen of er gewoon iets voor te zetten. Aarzel niet om in de hoeken achter de gordijnen te kijken of te vragen of een poster mag verwijderd worden. Kijk op het dak en dring aan om dit te mogen doen wanneer de huidige eigenaar zegt geen ladder in huis te hebben. Putjes in het dak wijzen op een hevige hagelbui die mogelijk schade heeft aangericht.

Gebruik je zintuigen

Gebruik niet alleen je ogen, maar voel aan de binnenwanden. Vocht zie je niet altijd, maar kan je soms wel voelen. Ook je neus is een goede raadgever. Ruikt de binnenruimte enorm muf, kan dit op vocht wijzen. Gebruik ook je oren. Klop eens op de wanden en wanneer die niet overal hetzelfde geluid maken, kan bij een ouder kampeermiddel de isolatie gezakt zijn zodat er een holle ruimte ontstaat die zal leiden tot een koudebrug. In een koudebrug kan dan weer condens ontstaan en vocht in de wanden brengt alleen maar miserie. Maar wees ook niet te streng, want je mag er van uitgaan dat de meeste tweedehands voertuigen in eerlijkheid doorverkocht worden, gewoon omdat de eigenaar zelf een recenter model wenst aan te kopen. Gebruik ook al je zintuigen tijdens een praatje met de huidige eigenaar en speel even voor leugendetector. Lichaamstaal kan je enorm veel vertellen. Begint hij te zweten wanneer je de natte cel inspecteert, dan is er daar misschien een verborgen gebrek?

Verborgen gebreken

Wees je bewust van het feit dat er altijd in de maanden na aankoop toch iets kan misgaan. Kan je dit dan altijd verhalen op de vorige eigenaar of de dealer? Het is zeer moeilijk om aan te tonen dat vocht in de binnenwand 10 maanden geleden reeds aanwezig was. Trouwens, de vorige eigenaar was zich misschien van geen kwaad bewust. Een kastdeur die scheef hangt kan je ook niet verhalen, want dit was zichtbaar bij de aankoop. Verborgen gebreken die je eventueel kan proberen te verhalen op de vorige eigenaar zijn zaken als een motor van de kampeerauto die begint te sputteren en de garagist die daarna constateert dat de olie reeds 5 jaar lang niet vervangen werd, of dat er met het onderhoudsboekje werd geknoeid. Denk wel goed na, want wanneer de vorige eigenaar geen enkele toegeving wil doen, moet je via de rechtbank en dan moet je wel even uitrekenen of je er überhaupt iets kan uithalen. Soms is een eenvoudige reparatie op eigen kosten veel goedkoper en biedt daarenboven veel sneller gemoedsrust.

Alles op papier

Indien je geïnteresseerd bent in een kampeermiddel, zet alles op papier in een contract. Tijdens de bezichtiging zitten de laden en kasten misschien nog vol potten en pannen, maar hoogstwaarschijnlijk maakt de huidige eigenaar die nog allemaal leeg. Zijn het fietsenrek en de luifel mee inbegrepen? Noteer dit alles en zet beiden een handtekening om discussies achteraf te vermijden. Eerlijk is eerlijk.

Autokeuring

De huidige eigenaar dient zich aan te bieden bij de autokeuring om het voertuig te laten inspecteren en krijgt hierna een papier voor verkoop. Jij als nieuwe eigenaar zal ook naar de autocontrole moeten na de aankoop om te laten vaststellen dat er geen veranderingen gebeurden aan het kampeermiddel die bijvoorbeeld het gewicht kunnen herbepalen. Wanneer je het voertuig gaat bezichtigen, vraag dan naar dit papier van de autokeuring. Wanneer de eigenaar je vertelt dat hij dit later allemaal wel in orde zal brengen, neem dan in het koopcontract een opschortende voorwaarde op die meldt dat de koop alleen zal plaatsgrijpen wanneer aan alle voorwaarden is voldaan en je anders van de aankoop mag afzien. Beloften maken nu eenmaal schuld.

Papierenwinkel

Zeker wanneer je particulier koopt, dien je alle papieren aan een inspectie te  onderwerpen. Ga hier niet te snel over. Meestal is de particuliere verkoper te vertrouwen, maar altijd en zoals overal vind je ook hier haaien die je proberen op te lichten. Wanneer je via de dealer koopt, zijn de papieren waarschijnlijk helemaal in orde. Een officiële dealer wil zich niet bezig houden met gesjoemel.

MTM

Zeer belangrijk is het om de MTM of de Maximum Toegelaten Massa van het voertuig na te kijken en te vergelijken met wat de kampeerauto in werkelijkheid weegt. Dit kan je nagaan op een weegbrug in de buurt, of met een (semi)professionele weegbalk waar je met de 4  wielen overrijdt om vervolgens de gemeten kilo’s bij elkaar op te tellen. Dikwijls lijkt het laadvermogen op papier voldoende, maar werden er achteraf heel wat zware opties toegevoegd zoals een fietsendrager, een luifel, een airco, enz…, zodat het laadvermogen fel gekrompen is en het voertuig bij keuring slechts een fractie van het oorspronkelijke laadvermogen over houdt en goedgekeurd wordt voor 2 i.p.v. 4 personen. Heb je dan geen opschortende voorwaarden in het koopcontract laten zetten, dan ben je gezien. Te weinig laadvermogen is ook dikwijls de reden van een particuliere verkoop. De vakhandelaar kan je wel vertrouwen, die gaat niet liegen over het werkelijke gewicht en laadvermogen.

Toiletswitch

Interessant voor wie een tweedehands kampeermiddel koopt, is de mogelijkheid tot het switchen van de toiletbril en toiletcassette. Bij Thetford, marktleider in cassettetoiletten vind je van alle courante modellen een kit waarmee je een bestaand toilet gloednieuw maakt. Bij sommige modellen geniet je als extra dan van een cassette op wieltjes in plaats van het oorspronkelijke model met draaghandvatten. Mooi meegenomen.

Euronorm en LEZ

Het zit er meer en meer aan te komen: diesel zal uiteindelijk overal verbannen worden. Let dus toch even op welke kampeerauto je koopt. Een voertuig met Euro3 of 4 norm, mag nu reeds in heel veel steden niet meer binnen, of je betaalt je blauw aan taxen. Dit gaat er niet beter op worden de komende jaren. Ook met Euro5 (en deze voertuigen zijn niet eens zo oud) moet je al beginnen opletten. Wees alert, want in elk land zijn de normen verschillend en je moet soms hogere studies gedaan hebben om, vooraleer je de stad inrijdt, te weten wat mag en wat niet. Voorlopig zit je nog redelijk safe wanneer je een voertuig aankoopt met Euro6 of de meest recente Euro6d norm (waaronder de verschillende soorten Euro 6a, 6b, 6c, 6d en 6d), maar voor hoelang nog? Weet dus dat, indien de wetgeving overal verstrengd wordt, je voertuig zeer snel in waarde kan dalen, of dat je het aan de straatstenen niet meer kwijt zal geraken. Bekijk de wetgeving over de lage-emissiezones (LEZ) een keer op het internet vooraleer je tot de aankoop van een tweedehandse kampeerauto over gaat. Lap dit alles niet zomaar aan je laars, want de boetes zijn enorm hoog en de vakantie kan zo snel een aderlating worden.

Waterschade

Dit is niet onmiddellijk zichtbaar. Je kan eventueel een vochtmeter op de kop tikken en overal gaan meten. Slaat de meter uit dan duidt dit op vocht in de isolatie, wand, dak of vloer en dan is het beter af te zien van de koop. Een herstelling kan duizenden euro’s kosten. Je mag er van uitgaan dat de dealer deze vochttest voor jou gedaan heeft, want hij biedt een garantie en wil daarmee geen risico’s lopen.

Merken

Welk merk is het beste? Dit is een persoonlijke keuze. Vergelijk wel de prijs die gevraagd wordt met een soortgelijk (zelfde indeling) nieuw model. Er moet een duidelijk verschil zitten al naargelang de ouderdom van het voertuig. Betreft het een merk dat niet meer op de markt is, wees dan dubbel voorzichtig. Eventuele stukken die zouden moeten vervangen worden, zijn misschien niet meer verkrijgbaar en dan kan het vervangen van een raam al ontzettend veel problemen met zich mee brengen.

Invoeren

Kopen in het buitenland kan dan misschien wel goedkoop lijken wanneer je daar een droom gezien hebt via het internet, laat je vooral niet verleiden om “blind” een kat in een zak te kopen. Hou er rekening mee dat je misschien wel twee, drie of vier keer op en neer moet rijden om de kampeerauto aan een grondige inspectie te onderwerpen, de papieren in orde te brengen en de droom naar huis te vervoeren. Al deze kilometers kosten ook vele euro’s. Tel daarbij dat je het voertuig zelf moet invoeren, dat je de papieren in orde moet brengen en hier dan tevens heel wat tijd en geld moet insteken. Bereken goed op voorhand of de kool de soep wel waard is. Achteraf gaan discussiëren omdat er iets niet in orde blijkt te zijn, is ook heel wat moeilijker wanneer de tegenpartij zich op meer dan 1000 kilometer van je huis bevindt. Ben je dan ook nog eens niet zo vlot in een andere taal, kunnen kleine euvels vergaande gevolgen krijgen. Die paar euro’s lagere aankoopprijs zouden wel eens heel zuur kunnen opbreken. Invoeren is dan ook meer aangewezen voor de professionele dealer die waterdichte contracten kan afsluiten en hier veel ervaring mee heeft.

Conclusie

Tweedehands kopen, loont absoluut. Je steekt er misschien wel wat uren werk in, maar een degelijke tweedehands kampeerauto moet zeker niet onder doen voor een nieuwe. Durf te discussiëren met de verkoper, laat je niet overdonderen en inspecteer grondig, je zal er achteraf jaren lang plezier van hebben. En met een beetje pimpen, zelf als je handig bent, maar ook door een professional, kan jouw tweedehandsje er zelfs mooier gaan uitzien dan een nieuw model en dit tegen de helft van de kostprijs. Vergeet vooral niet waar je het ten slotte allemaal voor doet: rondtrekken, reizen om te ontspannen en te leren en vooral om te genieten. Veel vakantieplezier!

Winkelwagen
Back To Top
Search