skip to Main Content

In alle weersomstandigheden

Rijervaring \ Michelin CrossClimate Camping

Michelin heeft reeds een lange geschiedenis met campers. Al meer dan 30 jaar maakt de Franse fabrikant specifieke banden voor kampeerauto’s. De meest gekende is de vaak af fabriek gemonteerd Agilis Camper. Doordat kampeerauto’s almaar meer het hele jaar door worden gebruikt, lanceert Michelin nu een camping variant van de CrossClimate vierseizoenband. Die bestond al reeds een tijdje voor personenauto’s en voor bestelwagens en daar komt nu de specifieke variant bij voor campers. Kampeerwereld kon de banden exclusief proefrijden.

De CrossClimate Camping banden zijn volgens een specifiek lastenboek ontworpen waarbij rekening wordt gehouden met de typische aspecten van campers, die doorgaans weinig rijden, vaak lange tijd stil staan en continue zwaar beladen zijn. Om vervorming te voorkomen door het gewicht van het voertuig dat niet altijd gelijkmatig is verdeeld over de banden, kreeg de Camping variant de CP-markering. Die omvat een versterkt karkas en stevigere zijwanden die een betere weerstand tegen beschadigingen bieden.

Voor ieder wegdek

De CrossClimate Camping band is ontwikkeld om er het gehele jaar door veilig mee te kunnen rijden. Met zijn Europees A-score label voor grip op nat wegdek, garandeert hij een veilige reis en een groot gebruiksgemak. Banden wisselen of sneeuwkettingen monteren, het hoeft niet meer, met de Michelin CrossClimate Camping band kun je het hele jaar door, in alle weersomstandigheden, blijven rijden. Zelfs in de sneeuw. Dankzij de 3PMSF-certificering voor grip op besneeuwde wegen, garandeert deze band de bestuurder van de camper de volledige controle over het voertuig onder de meest uiteenlopende weersomstandigheden.

Specifiek profiel

Zijn veelzijdigheid dankt hij aan het specifiek V-vormige bandprofiel, Michelin V-Shape Technology genaamd, die speciaal ontwikkeld is voor dit type all season banden. Het combineert grote rubberen blokken met brede groeven voor optimale prestaties zowel op droge als natte en besneeuwde wegen. Dankzij deze technologie is het met deze band mogelijk om te manoeuvreren en de controle te behouden op elke ondergrond: gras, modder, grint, aarde, …

Limieten opzoeken

Bij de site van Ladoux is op een oppervlakte van 450 ha een testcircuit ontwikkeld met 20 testbanen die samen 45 km vertegenwoordigen en simulaties toelaten op diverse wegdekken. Zo konden we plaats nemen achter het stuur en de kampeerauto’s waarop de CrossClimate Camping banden waren gemonteerd tot op de limieten drijven op het testcircuit, gaande van hoge snelheid, scherpe bochten, hobbelig wegdek, remmanoeuvres… Daarbij wordt steeds gebruik gemaakt van de zwaarste motorisering. Bijzonder spannend en vooral indrukwekkend was de testrit met een ervaren Michelin piloot op uiterst nat wegdek dat voortdurend geïrrigeerd wordt. Aan de snelheid waarmee dit natte deel van het circuit aangesneden werd, zal ongetwijfeld geen enkele camperaar zich wagen maar ons hoefde je achteraf alvast niet te overtuigen van de efficiëntie van de CrossClimate Camping band op nat wegdek. Een besneeuwd wegdek zat er helaas niet in, maar van de grip in winterse omstandigheden werden we overtuigd met een video op een bergpas in de Alpen.

Bij Michelin adviseren we een maximum van tien jaar voor de vervanging van de band ongeacht het aantal kilometers.

Vakantiegevoel

In de namiddag stonden er opnieuw testritten op het programma. Dit keer niet op circuit maar op de openbare weg. Met een voorgeprogrammeerd roadbook konden we afwisselend de verschillende kampeerauto’s doorheen de prachtige streek van de Auvergne laveren over steile hellingen, bochtige tracés, aardenwegen en een stukje weiland om het stationeren te simuleren op kampeerautoparkings of campingterrein. Een ding is zeker: deze ‘sloffen’ zijn geweldig.

Acht versies

Michelin voorziet 8 afmetingen van de CrossClimate Camping band, die 99% van de markt dekken.

225/65 R 16CP 112/110R TL 215/70 R 15CP 109/107R TL
235/65 R 16CP 115/113R TL 225/70 R 15CP 112/110R TL
195/75 R 16CP 107/105R TL 225/75 R 16CP 116/114R TL
215/75 R 16CP 113/111R TL 225/75 R 16CP 118/116R TL
Interview

Sébastien Guilhem is productontwikkelaar bij Michelin. Wij stelden hem enkele vragen.

Kampeerwereld: Hoe lang duurt het doorgaans om een band te ontwikkelen?

Sébastien Guilhem: Van ontwerp tot productie, moet je ongeveer drie jaar rekenen.

KPW: Er bestond met de personenwagenversie, toch al een goede basis van deze band?

SG: De personenwagenversie was de eerste om te worden gelanceerd, gevolgd door een versie voor bestelwagens waarop de ontwikkeling van de Camping versie is gevolgd. De specificaties van een band voor personenauto’s zijn echter compleet anders dan die voor bestelwagens en campers.

KPW: Waarom is de eerder ontwikkelde CrossClimate band voor bestelwagens niet geschikt voor kampeerauto’s?

SG: Bij campers speelt vooral de continue zware belasting een belangrijke rol. Vandaar dat het uiterst belangrijk is om gebruik te maken van de specifieke CP banden met versterkte karkas en flanken.

KPW: Zijn deze banden ook geschikt voor zwaardere motorhomes met een MTM van meer dan 3.5 T?

SG: De maximale loadindex per band bedraagt 1400 kg wat een technisch toelaatbaar maximumgewicht van 6400 kg betekent. De motorhomefabrikanten nemen echter nooit het risico om de Maximum Toegelaten Massa (MTM) tot op de limieten van een band te drijven. Daarbij speelt ook de gewichtsverdeling op de assen een belangrijke rol. Die is doorgaans hoger achteraan dan vooraan.

KPW: Is er een maximumduur voor het gebruik van camperbanden?

SG: Bij Michelin adviseren we een maximum van tien jaar voor de vervanging van de band ongeacht het aantal kilometers. Dit staat trouwens op de nieuwe CrossClimate Camping band vermeld.

KPW: Geldt die aanbeveling ook voor andere banden?

SG: Absoluut, we hebben regelmatig vastgesteld dat Agilis Camping banden tot meer dan 15 jaar gemonteerd bleven op een camper. Het profiel kan door het geringe aantal kilometers dan wel nog ruimschoots voldoende zijn, door de jaren heen krijgt de structuur ingevolge de continue zware belasting het zwaar te verduren en boet de band aan kwaliteit in.

KPW: Zal deze band af fabriek gemonteerd worden door de voertuigfabrikanten?

SG: De CrossClimate Camping is in eerste instantie bedoeld als aftermarket product, ter vervanging van de initieel gemonteerde banden. Het is echter niet uitgesloten dat de fabrikanten van de basisvoertuigen de mogelijkheid bieden aan de kampeerautobranche om de banden op termijn af fabriek als optie te voorzien.

Deel op social media

Tags Michelin

Winkelwagen
Back To Top
Search