skip to Main Content

Voor ieder wat wil

3 januari 20239 minuten leestijd

Op de beperkte oppervlakte die een kampeerauto nu eenmaal heeft, moeten verschillende levensfuncties plaatsgrijpen. Er zijn het salon, de keuken, de badkamer en de slaapkamer. Maar bovendien moet dit ganse huis zich dagelijks kunnen verplaatsen. Daarom bestaan er tal van slimme oplossingen om op plusminus 8 vierkante meter dit alles te kunnen waarmaken. We beginnen met het meest ontspannende: het salon met de keukentafel.

Draaibaar

Tijdens het rijden staan de cabinezetels in de normale positie, met zicht op de weg dus. Maar het inventieve aan de kampeerauto is dat, eens gestationeerd voor de nacht op een parking, de cabinezetels 180° kunnen draaien. Op deze wijze maken ze deel uit van het woongedeelte. En daar zijn verschillende configuraties mogelijk.

Elkaar in de ogen kijken

De meest recente ontwikkeling in het salon van de kampeerauto is het zogenaamde Face-to-Face salon. Twee zitbanken, telkens voor 1 tot 2 personen bevinden zich in de lengterichting van het voertuig. Tussenin zit een tafel, die opvouwbaar is, zodat je makkelijk kan passeren. Aangevuld met de 180° gekeerde cabinezetels creëert dit een ruim salon. Eens de tafel opengeklapt is, verschijnt er genoeg tafeloppervlakte om met vrienden te dineren. Tijdens het rijden kunnen in vele voertuigen deze langszetels omgebouwd worden zodat 2 personen in de rijrichting mee kunnen reizen, met veiligheidsgordel.

L-salon

Dit is de meest klassieke indeling in kampeerautoland. Achter de bestuurderszetel staat een L-combinatiezetel. Twee personen kunnen plaatsnemen met veiligheidsgordel tijdens de rit in de rijrichting en aan de zijwand zit nog een kleine bijkomende bank voor een extra persoon tijdens het eten.

Treinzit

In oudere kampeerauto’s waarvan de cabinezetels nog niet konden draaien, zag je dikwijls een treinzit achter de cabine, waar makkelijk vier personen konden plaatsnemen. Naast de tussengang bevonden zich soms bijkomende zitjes zodat 6 mensen in het salon konden vertoeven. Deze treinzitcombinatie wordt echter nog maar zelden toegepast.

Achteraan kan ook

Een andere interessante uitvoering is het salon achteraan. Dan kan bijvoorbeeld een uitgebreide tafel met een U-zit. Met U-zit bedoelen we dat de twee in de lengte geplaatste banken zich verbinden met een banktussenstuk achteraan de kampeerauto. Om te slapen moet dit gedeelte iedere avond omgebouwd worden tot een bed.

Slaapkamer

Op de beperkte oppervlakte van een kampeerauto, moet er een aanzienlijke ruimte voorzien worden om te slapen. Twee slapers hebben al snel een oppervlakte nodig van 1,50 op 2 meter en dat neemt een serieuze hap uit de beschikbare oppervlakte. Veel koppels slapen heel graag dicht bij elkaar, anderen genieten dan weer graag van hun eigen slaapcocon. Ook hier zijn heel wat oplossingen beschikbaar. Vele indelingen zijn afhankelijk en in combinatie met  de badkamerconfiguratie.

Langsslaper annex natte cel

Helemaal achteraan bevindt zich links of rechts een 2-persoonsbed in de lengte van het voertuig. Je stapt in het bed langs één kant, zodat er altijd iemand over de partner zal moeten kruipen bij een nachtelijk toiletbezoek. De toegang zit langs één kant, maar wordt afgesloten door de natte cel omdat je niet de ganse zijlengte van het bed nodig hebt om er in te stappen. In deze natte cel zit het toilet tegen de achterwand en kan je in de ruimte ervoor een douche nemen.

Dwarsbed

Een dwarsbed omsluit de ganse breedte achteraan. Ook hier weer zal er altijd één slaper over de andere moeten kruipen bij een toiletbezoek. Voordeel van deze indeling is dat er in de lengte plaats gewonnen wordt. Nadeel is dan weer dat de natte cel zich in het midden van het woongedeelte moet bevinden, zodat je een soort tunnelgevoel krijgt. Om je naar de slaapkamer te begeven moet je altijd door die enge ruimte van douche en toilet. Variant op deze indeling is een éénpersoons stapelbed achteraan voor de kids. Dan moet er vooraan een hefbed voor de ouders. Alternatief is om vooraan iedere avond het salon om te bouwen tot een tweepersoonsbed.

Lits-jumeaux

Om tegemoet te komen aan koppels die liever hun nachtrust zonder verstoren willen doorbrengen, vind je de lits-jumeaux of aparte bedden. Er is een middengang en links en rechts een éénpersoonsbed. Dit geeft bijvoorbeeld ook de mogelijkheid tot een extra grote natte cel achteraan over de ganse breedte van de kampeerauto omdat je daar dan gemakkelijk toegang toe vindt via de middengang.

Centraal bed

Een centraal bed beantwoordt nog het meeste aan het bed van thuis. Links en rechts kan je toegang vinden tot het bed, en zo ziet de slaapkamer in de woning er ook uit. Je moet je wel kunnen vinden in deze indeling, want vermits de breedte van het bed al heel wat ruimte inneemt, valt deze toegang links en rechts meestal smal uit zodat de Bourgondiërs onder ons het hier wat moeilijker hebben. Nog een nadeel is dat om toegang te krijgen tot de bovenkasten boven het kussengedeelte, je op het bed zal moeten klauteren. Een voordeel van deze bedopstelling is dan weer dat je een mooi doorzicht krijgt naar voren in de kampeerauto.

Het hefbed

Waar vroeger een extra tweepersoonsbed boven de bestuurderscabine zat, was het hefbed een enorme innovatie. Dit hangt overdag tegen het plafond boven het salon, en wordt ‘s avonds, al dan niet elektrisch naar beneden geleid. Dit hefbed kan ook achteraan boven een vast tweepersoonsbed en er zijn ook indelingen op de markt met een salon achteraan waar dit hefbed dan boven zit. Het hefbed is meestal een optie. Trek je altijd met z’n tweeën rond, hoef je dit niet te nemen en kan er boven het salon een groot dakraam. Hou ook rekening met het extra gewicht van zo’n 60 kg.

Natte cel

Om onafhankelijk van de camping te kunnen zijn, moet je een badkamer aan boord hebben met een lavabo om je behoorlijk te kunnen scheren en je te kunnen schminken, een volwaardige douche en een toilet. En dit weer op de bescheiden oppervlakte van een kampeervoertuig. Ook hier zijn tal van mogelijkheden beschikbaar.

Centrale badkamer

In de meeste kampeerauto’s zit de badkamer centraal. Achter de keuken en voor de slaapkamer. Je loopt er eigenlijk midden door. Aan de ene kant zit de douche en aan de andere kant een compartiment met een lavabo en een chemisch toilet. Je kan dan zowel de deur naar de slaapkamer als de deur naar het voorste gedeelte van de kampeerauto sluiten om zo een afgesloten badkamer te vormen over de ganse breedte van het voertuig.

Achteraan

Wanneer de badkamer helemaal achteraan kan geplaatst worden, dan kan de fabrikant een sanitaire wellness bieden op maat. Je stapt binnen en zowel links als rechts is er alle ruimte voor een volwaardige douchecabine, een lavabo met spiegel, kasten voor alle schoonheidsproducten en een toilet waar je meer dan genoeg beenruimte hebt om rustig de krant te lezen en meer ….

Naast het langsbed

Zoals we hiervoor al schreven, bevindt het bed zich in vele indelingen achteraan in de lengte. Er kan dan links of rechts een natte cel waarin alles achter elkaar geplaatst wordt. Het lijkt soms op een lange smalle badkamerpijp, maar wanneer je plexiglazen panelen kan sluiten voor het toilet en voor de ingangsdeur, blijft het daar tijdens een douche droog.

Keuken

Sommigen onder ons zullen tijdens hun ontspannen vakantie graag gaan eten in een nabijgelegen leuk restaurant. Na enkele maanden hard werken is dit geen overbodige luxe. Maar wanneer je graag elke dag een uurtje of twee in de keuken staat, is een goed uitgerust kookgebeuren in de kampeerauto een must.

L-keuken

In heel wat indelingen zit achter de L-zitbank ook een L-keuken. Dit wil zeggen: een klein kookblok in een hoek waar zich een spoelbak en een kookvuur bevinden. Het kookvuur heeft, afhankelijk van het model, 2 of 3 gasvuurpitten. Let wel: soms staan de 3 pitten zo dicht bij elkaar dat er slechts 2 kleine potten op passen. Voor de kampeerder die enkel ‘s ochtends een eitje bakt is dit allemaal voldoende, wil je uitgebreid koken, verlang je misschien naar meer. Ook hier is het aangeraden om eerst een kampeerauto te huren om aan de lijve te ondervinden wat jouw kokkerelnoden zijn.

Basiskeuken

In veel indelingen is de keuken enkel basic aanwezig. Concreet is er een kleine frigo, een kookvuur en afwasbakje. Vergewis je er van of dit allemaal voldoende is om voor bijvoorbeeld 4 personen te koken. Alles hangt af van jouw manier van vakantie beleven. Sta je bijna altijd op een camping en haal je de barbeque boven om buiten aan de slag te gaan, is een kleine keuken voldoende. Wil je in de winter wekenlang onderweg zijn, dan is een grotere keuken met veel afzetvlak en een XXL koelkast een aanrader.

XXL koelkast

De koelkast in een kampeerauto kan minimaal zijn en zich onder het kookvuur bevinden. Heb je enkel een fles wijn voor de aperitief koel te houden, dan heb je hier ruimschoots voldoende mee. Ben je 2 weken onderweg en wil je totaal onafhankelijk reizen van het grootwarenhuis of een camping, dan zijn heel wat kampeerauto’s uitgerust met een koelkast van 140 liter, exclusief vriesvak. Hierin krijg je best heel wat eten kwijt.

Winkelwagen
Back To Top
Search