skip to Main Content

Veelvoud aan mogelijkheden

3 januari 20233 minuten leestijd
Tags Campers

Alkoofmodellen

Dit is zowat het oudste type kampeerauto. Boven de bestuurderscabine zit een alkoof (bovenbouw) waarin twee personen kunnen slapen. Het idee hierachter is dat ook het salon kan omgebouwd worden tot een slaapplek en er dan achteraan nog een vast bed mogelijk is. Je kan dan met 6 tot 7 personen slapen. Het alkoofmodel verdwijnt echter stilaan uit het kampeerautolandschap. De instap in het bed boven de cabine eist soms wat ervaren turnlenigheid en deze bovenbouw vangt veel wind met als gevolg een opmerkelijk hoger brandstofverbruik.

Semi-integralen

Een semi-integraal voertuig is de optelsom van de bestuurderscabine van een camionette met een aangepast chassis (bijvoorbeeld Al-Ko) er achter. De kampeerautobouwer ontfermt zich dan over de wooncel op dit chassis. Designers slagen er vandaag wonderwel in om de overgang tussen de cabine en het woongedeelte naadloos te laten verlopen. Dit type voertuigen is gestroomlijnd wat het dieselverbruik ten goede komt. Het alkoofbed wordt vervangen door een hefbed dat overdag tegen het plafond van de wooncel wordt getild.

Integralen

Voor een integraal levert de autofabrikant een motor en cabinezetels op een chassis. De cabine vervalt, want de kampeerautofabrikant bouwt deze zelf in polyester. Hierbij verdwijnt de overgang tussen cabine en woongedeelte. Alles verloopt naadlozer en binnen worden vierkante centimeters gewonnen zodat het ruimtegevoel groter is. Omwille van de specieke bouwwijze spreken we hier van de duurste uitvoeringen, wat betreft de “gewone” reisvoertuigen. Let wel: omwille van hun specifieke bouw en de lengte van dikwijls boven 7 meter wegen integralen al snel meer dan 3 ton. Met een MTM van 3,5 ton kan het laadvermogen erg krap worden, zeker als er nog accessoires worden toegevoegd zoals een fietsenrek en een luifel.

Koningsklasse

Net zoals in de auto-industrie vind je in de kampeerwereld ook buitenbeentjes, wel eens de High-end voertuigen genoemd. We hebben het dan over gigantische kampeerauto’s op een vrachtwagenchassis die ver boven de 100.000 euro gaan tot zelfs 400.000 – 500.000 euro. Ze zetten gemakkelijk 10 ton op de weg en een C-rijbewijs is noodzakelijk. Nochtans worden deze luxe hotelkamers op wielen niet enkel verkocht aan beroepsartiesten, ook vele particulieren vinden hun weg naar deze oogstrelende voertuigen.

Afzetunit

Je komt het niet zoveel tegen, maar een afzetunit op een pick-up voertuig is ook een mogelijkheid. De pick-up beschikt over een laadbak. Dit voertuig kan door de week gebruikt worden voor beroepsdoeleinden. In het weekend kan je er dan een wooncel boven op zetten. Deze wooncel staat op lange poten (soort stelten) waar je de laadbak achterwaarts onder kan rijden. Eens de poten ingetrokken lijkt het geheel dan op een gewone kampeerauto. Bijkomend voordeel is dat je de wooncel op een camping kan plaatsen en je met het voertuig de streek kan verkennen.

Winkelwagen
Back To Top
Search