skip to Main Content

Degelijk onderbouwd

2 januari 20233 minuten leestijd

Vermits het rondrijdende voertuig niet via kabels, aanvoerbuizen en riolering in verbinding staat met de reële wereld en er toch alle comfort aan boord gewenst wordt, zijn kampeerauto’s een inventief staaltje van techniek.

Watergebeuren

Proper water is belangrijk om te koken en om je te kunnen wassen. Meestal is er een friswatertank voorzien van ongeveer 100 liter. Ben je zuinig, dan kom je hier met 2 personen zeker 4 dagen mee toe. Het gebruikte water kan niet zomaar op straat weglopen. Gebruikt of “grijs” water wordt opgevangen in een vuilwatertank die onder het voertuig zit. Je kan dit dan op de voorziene plaatsen weg laten lopen. Wil je ook in de winter rondrijden? Dit is geen probleem. Winterharde kampeerauto’s beschikken over een dubbele bodem waar zowel de proper- als de grijswatertank zich bevinden zodat de verwarmingsbuizen hier omheen kunnen lopen. Zo kan het water niet bevriezen.

Energie

Aan boord heb je energie nodig. Voor de koelkast, maar ook voor de verlichting en de pomp om water in de douche te krijgen. Op een camping plug je gewoon in aan de elektriciteitspaal. Ben je vrij onderweg, moet je de energie elders halen. Daarom heeft een kampeerauto een tweede batterij aan boord. De eerste batterij blijft gevrijwaard voor de motor, zodat ook starten in de winter geen problemen oplevert. De tweede batterij laadt op tijdens het rijden en dient voor het verbruik in de wooncel. Het is aan jou om uit te maken hoeveel energie je nodig hebt tijdens het stilstaan. Afhankelijk hiervan dient eventueel een zwaardere batterij ingebouwd te worden.

Verwarming

In koude dagen moet je het voertuig kunnen verwarmen. Dit vergt uiteindelijk niet zo veel energie, omdat een kampeerauto altijd wel een klein volume is, en de wanden degelijk geïsoleerd zijn. De meeste verwarmingen presteren op gas. Weet dat in koude wintermaanden een fles van 10 kg gas snel leeg kan zijn.

Een plasje en de rest

In de kampeerauto bevindt zich een chemisch toilet. Dit betekent dat er onder de toiletpot een opvangtank zit. Je voegt een chemisch product toe, dat geuren neutraliseert en bacterievorming sterk vertraagt. Afhankelijk met hoeveel je op reis bent, is deze tank na 1-2 of 3 dagen helemaal vol en moet je ze ledigen.

Koelkast

De koelkast in de kampeerauto kan werken op 220, op 12V of op gas. Afhankelijk van de mogelijkheden waar je je bevindt, kunnen alle etenswaren dus koel blijven. Tijdens het rijden zet de frigo zich automatisch op 12V, ben je op een camping en hang je aan de stroompaal, gaat alles op 220V en sta je stil op een eenzame plek in het bos, biedt de gasfles een uitweg. Ook een compressorkoelkast wordt tegenwoordig veelvuldig toegepast in de keuken.

Winkelwagen
Back To Top
Search