Het is 15 jaar geleden dat Itineo, het low-cost-merk binnen de Franse Rapido-groep, het levenslicht zag. In Mayenne vond men dat een integraal niet meer hoefde te kosten dan € 50.000. Het nieuws sloeg de camperwereld met verstomming. Eind 2021 verbaast Itineo ons opnieuw. Ditmaal met de Nomad, een trio slanke integralen, die uitpakken met een verbazend ruim interieur. Wij testen de versie met aparte bedden, de CJ660.
Met de komst van de drie Nomads – 6,61 m lang en 2,19 m breed – vinkt Itineo alle vakjes aan die een groot publiek bekoren. Het nieuwe ontwerp heeft een fris uiterlijk waar hoofden voor worden gedraaid. Over de ruim aanvoelende indelingen en over het gebruiksgemak werd duidelijk goed nagedacht. Van meet af aan heeft Itineo als basisvoertuig voor de Nomad de kaart getrokken van de Peugeot Boxer met de 2.2 l BlueHDI-motor die 140 pk aan de voorwielen levert. Optioneel is er de Fiat Ducato met ‘light’ chassis en 9-trapsautomaat. De combinatie van het Peugeot-chassis met de smalle Nomad-carrosserie blijkt een meevaller te zijn. De achterwielen steken niet plompverloren in de diepte van de wielkasten. De wielbasis van 3,80 m maakt de Nomad wendbaar. Tel daar de beperkte lengte en alleszins de 2,19 m breedte van de carrosserie bij, wat alles samengegooid ervoor zorgt dat smalle weggetjes en enge steegjes in stokoude dorpjes je het angstzweet niet laten uitbreken.
Eigen gezicht
De Nomad is de allereerste integraal tout court die op Peugeot staat. Aan zijn koetswerk is dit overigens niet te zien, tenzij je de meegeleverde leeuwtjes op de motorkap en op de rugzijde zou plakken. Het dient gezegd dat het geen straf betekent om met een Peugeot in het vooronder te rijden. De krachtige motor doet zijn werk voortreffelijk en hoeft in prestaties en stilte voor de Fiat niet onder te doen. De Nomads onderscheiden zich door een met niets te verwarren eigentijds front, waarbij de LED-dagrijlichten net onder de lage voorruit het markantst zijn. Aan weerszijden van de ietwat grijnzende grille zijn dimlicht, groot licht en mistlicht in één unit geconcentreerd. Het achteropkomende verkeer krijgt een verrassende Nomad in beeld. De boemerangachtige lichtblokken op de zijstijlen zien er indrukwekkend uit, maar dit is niet meer dan een stijloefening. De lichten beperken zich tot twee schuine LED-streepjes, die er zonder het grote “werptuig” vrij banaal zouden uitzien. Mocht je er iets van Rapido in herkennen, dan beschouw je dit maar als een leuk familietrekje. De decoratie van beide wanden heeft men discreet gehouden, waarbij de opgaande zachtblauwe streep toch voor dat frivole extraatje zorgt. Over de luiken kunnen we kort zijn: er zijn er maar vier. Naast de twee garagedeuren, een brede en een smalle, vind je links het luikje van de wc-cassette en rechts van voren een technisch luikje, waarachter één of twee boordbatterijen plus omvormer geplaatst zijn. Ons is bekend dat bij Vanomobil voor een extra bescherming van de batterijen wordt gezorgd door middel van een isolatieplaat onderaan.
Wees welkom in de Nomad
De opbouwdeur met venster en dubbele sluiting voelt stevig aan. Ter verwelkoming schuift het elektrische opstapje naar je toe bij het openen van de deur en gaan zowel het buitenlicht als de sfeerverlichting binnen branden. Dat is attent van Itineo; geen geklungel in het donker bij het zoeken naar de lichtschakelaar. De Nomad CS660, het model met de stapelbedden en de kinderdinette achterin – een opstelling die overigens uniek is bij smalle integralen – kan pronken met een bij velen erg geliefde face-to-face-opstelling van de leefruimte. De twee andere types moeten genoegen nemen met een weliswaar comfortabele L-zitbank. Alles heeft uiteraard te maken met de lengte van de bedden in beide modellen die een face-to-face-salon onmogelijk maakt.
Pro's
- Rijplezier
- Ruimtegevoel
- Prima doucheruimte
Con's
- Niveauverschillen in de vloer
- Weinig werkruimte op het aanrecht
- Kinderen kunnen niet bij de meeste lichtschakelaars
Compact maar genereus
Opengeklapt is aan de éénpootstafel voldoende plaats voor vier. Een uitschuifbare steun houdt deel twee stevig op zijn plaats. Je draait en verschuift de tafel tot de gewenste positie gevonden is. Er valt wel even op te letten bij het verlaten van de bestuurderscabine in de richting van de zitruimte. Het niveauverschil is aanzienlijk. De eerste keren loert een struikelpartij om de hoek. Met zijn stoel gedraaid zit de bestuurder een beetje gekneld tegen het langsbankje. Mocht je dit erg hinderlijk vinden, kan je het thuislaten. Boven je hoofd bevindt zich een ruime plafondkast, met een nis er net onder. Dit is praktisch en in geen tijd ligt dit plankje vol kleine prullaria. Hieraan moet je denken voor je weer vertrekt. Op de tweede rij zit je lekker en je geniet bovendien van het weidse panorama dat een integraal nu eenmaal biedt. Wat is er nu anders voor de Nomad-bestuurder, in vergelijking met een kampeerbus, die andere smalle, die doorgaans op Ducato & co baseert? Op gebied van afmetingen is het verschil eerder klein. 6,61 m is maar een stukje langer dan de 6,40 m van de langste kampeerbus. Bij het rijden merk je daar niets van. In de breedte is er een verschil van 14 cm, ofwel 7 cm aan weerszijden. Dit verschil merk je wel degelijk. Het eerder krappe gevoel in de bus maakt plaats voor een gevoel van ruimte, dat door de brede voorruit en de grote glaspartijen alleen maar groter wordt. De vrij rechte A-stijlen zorgen vanuit de bestuurderspost voor een aanzienlijk beter panorama en zeker naar rechts is het zicht stukken beter. De busspiegels zijn gelukkig niet te lang, zodat je er makkelijk onderdoor kunt kijken, wat in stadsverkeer en op bergpassen aanzienlijk scheelt in veiligheid. Aan tafel geniet je van gelijkaardige voordelen. Heel veel licht stroomt de opbouw binnen via de voorste ruiten. En maar goed ook, want van boven uit hoef je niet veel te verwachten; daar hangt het hefbed.
Slapen in je eigen coconnetje
Een zekere spierkracht is nodig om het cabinebed naar beneden te trekken. Mama of papa zullen hier een handje moeten helpen. Het bed komt zo laag dat het laddertje eigenlijk overbodig is. Via het L-bankje kom je vlot op de 1,40 m brede degelijke matras. Die rust op een lattenbodem; een goede nachtrust is verzekerd. Rechtop zitten gaat goed; de hoogte bedraagt 68 cm. Met het bed naar beneden kan men nog aan tafel zitten en kun je nog in en uit de kampeerauto.
Uitgekiende keuken en badkamer
In het midden van de wagen bevinden zich de compacte keuken en de brede badkamer. Ze zijn zo ontworpen dat er, ondanks de beperkte binnenbreedte van maar 2,05 m, tussen de twee niet zomaar een eng gangetje overblijft. Een mooi gordijn zorgt voor de nodige privacy bij het omkleden.
De keuken biedt alle benodigde apparatuur, alleen een afzuigkap ontbreekt. Het aanrecht is voor het grootste deel gevuld met de inox-combinatie van een driepits fornuis en een kleine spoelkom. Een raadsel waarom hier geen tweepitter steekt. Twee vuren volstaan echt wel en op die manier had een mooie werkruimte kunnen gecreëerd worden. Nu kan er links een tabletje in een rail ingeklikt worden om toch voor wat extra plaats te zorgen. Sommigen zullen de spoelkom te klein vinden. Zoiets is relatief; drie vuren verplichten je om kleine potjes en pannetjes te gebruiken en dan is die spoelkom in verhouding. Een bijkomend voordeel: je verbruikt minder water. Boven het keukenblok is een brede plafondkast met eronder een even brede aflegruimte. Onder het aanrecht denk je zes laden te zien. Dit is een optische illusie, want het gaat om drie laden links en een kastdeur die er als drie laden uitziet. Rechts van het blok staat op grijphoogte de 136 l grote Thetford-koelkast, die van een ruim vriesvak voorzien is. Zowel onder als boven de koele kast vind je een kastje. Een deur met een mooie klink, maar helaas geen magnetisch slot, geeft toegang tot de brede, functionele natte cel. Hoewel de ruimte beperkt is, heb je nergens een eng gevoel. Zowel op het toilet als aan de knappe, vaste wastafel met originele mengkraan is ruim plaats. De Duo’Space-badkamer is voorzien van een pivoterende wand, die je van links naar rechts beweegt, waardoor een spatieuze douchecel vrijkomt. Een extra vouwwandje beschermt de deur tegen spatten.
Technische fiche
- Basisvoertuig
Peugeot Boxer 2.2 L BlueHDI 103 kW / 140 pk met Peugeot chassis | voorwielaandrijving | 6-traps manueel | wielbasis: 3800 mm | optie: Fiat Ducato met light-chassis | 140/160/180 pk | 9-trapsautomaat = optie bij 160 en 180 pk - Tankinhoud
Brandstof: 75 l | adBlue 19 l | water: 110/20 l | afvalwater: 90 l | toiletcassette: 19 l | boiler: 10 l | gas: 2 x 11 kg - Afmetingen (buiten)
L 661 x B 219 x H 280 cm - Zit- en slaapplaatsen
4 zitplaatsen met gordel | 4 slaapplaatsen | bedden achterin: 80 x 210/190 + 80 x 200 cm | hefbed: 140 x 188 cm - Wooncelstructuur
Constructie: polyester sandwichpanelen | polyesterdak en -bodemplaat | isolatie: Styrofoam en Styrosint | elektrisch opstapje (Lippert) | ramen: geïntegreerd, met Seitz-combirollo’s | dakvensters: 1 grote lichtkoepel en 2 midi-Heki’s | serviceluiken: 2 - Garage
Lengte: 134/202 cm | breedte: 110 cm | hoogte: 117 cm | toegang: rechts: 100 x 75 cm; links: 100 x 50 cm | verwarmd
- Cabine-uitrusting
Zetels: draaibaar, met armleuningen en hoogteregeling | verduistering: gordijnen | spiegels: busspiegels, elektrisch regelbaar | venster: elektrisch | airco: manueel | cruisecontrole | bestuurders- en passagiersairbag - Inrichting
Meubilair: Urban met lichte houttint | stoffering: Pepper (standaard), hier: Macadamia (optie) | zithoek: L-bank | tafel: vouwtafel, draai- en verschuifbaar | bergruimte: onder beide bedden, 4 plafondkasten - Keuken
Fornuis: driepits met piëzo-ontsteking met inox spoelkom in één unit en 2 glazen afdekplaten | aanrechtuitbreiding | 1 kast, 3 laden, 1 bovenkast met aflegruimte | koelkast: Thetford absorptie 136 l met vriesvak - Natte cel
Duo’Space met pivoterende douchewand | opbergmeubel | draaibaar Thetford-toilet | vaste wastafel met spiegel | douchecel met vouwwand en douchestang met verschuifbare sproeier - Nutsvoorzieningen
Verwarming: Truma Combi 4 (gas) | water: elektrische pomp | mengkranen in badkamer en keuken - Elektrische installatie
Batterij: 100 Ah | verlichting: direct en indirect | stopcontacten 230V: 5 | 12V: 3 | USB: 5 | voorbekabeling zonnepaneel | digitaal controlepaneel - Garantie
2 jaar algemeen | waterdichtheid: 5 jaar - Testverbruik
9,4 l/100 km
Twee bedden
Achter de houten schuifdeur biedt de slaapkamer twee eenpersoonsbedden van 80 cm breed. Het ene is 200 cm lang, het andere 210. Heel goed in deze categorie. De matrassen zijn uitstekend en liggen op een lattenbodem. Hieronder bevindt zich de Truma 4 en veel bergruimte. Doorgaans vind je aan het hoofdeinde twee of drie plafondkasten. Dat werkt een beetje claustrofobisch en daarom is er hier één in het midden en één aan het voeteneind van het rechterbed. De garage onder de bedden is geschikt voor het transport van fietsen, tafel en stoelen. Zelfs als de gaskoffer een hap uit die ruimte steelt.
Het Nomad-trio De drie Nomad-modellen zijn 6,61 m lang en meten in de breedte slechts 2,19 m. Dat is maar nauwelijks groter dan een ingerichte bestelwagen. Standaard baseren ze op het Peugeot Boxer-chassis met 140 pk. De drie versies onderscheiden zich van elkaar door de vorm van de slaapkamer. In de CM660 prijkt een goed toegankelijk centraal bed dat omringd is door twee kleerkasten en twee plafondkasten. De CS660 is de uitvoering voor jonge gezinnen. In de staart zijn stapelbedden geïnstalleerd met daarvóór een privézitruimte voor de jonge generatie. De derde uitvoering, de CJ660, heeft aparte bedden; de J staat voor lits jumeaux. Hier bevinden de kleerkasten zich onder de bedden.
Onze mening
Itineo blijft trouw aan zijn basisprincipe. De Nomad CJ660 biedt veel kampeerauto voor de basisprijs van € 68.590. De almaar luider klinkende roep om compacte voertuigen wordt met deze korte en smalle integraal correct beantwoord. Hij munt uit in comfort en ruimte. Je hoeft geen oud-buschauffeur te zijn om je meteen goed te voelen aan het stuur van deze nieuwkomer.