skip to Main Content

Alles om te behagen

Fendt Bianco Activ 550 SD

Met de 550 SD mikt Fendt op een select publiek dat ruimte en comfort zoekt en een badkamer in de caravan bovenaan de verlanglijst heeft staan. Ook de keuken, de zithoek en de slaapkamer pakken uit met aangename proporties.

Wat een beer van een caravan was mijn eerste gedachte toen ik de 550 SD zag staan. Iets minder dan 8 meter, gelukkig met een klassieke breedte van 232 cm. En dan al die ramen aan de rechterkant. Benieuwd wat daar schuil achter gaat. Aan lichtinval zal het in ieder geval niet ontbreken. Dit model is in feite een variant op een bestaande indeling met hoekbed. Alleen bevindt de natte cel zich niet naast het bed maar achter het bed over de hele breedte van de caravan. Die ingreep schept een aanzienlijk ruimtegevoel. Achter het kleine venster op de zijwand achteraan schuilt dus de badkamer. Het raam daarnaast brengt ons in de slaapkamer. De overige twee ramen laten rijkelijk licht binnen vloeien in de keuken en het salon.

Strakke architectuur

Met een Fendt rij je niet onopgemerkt voorbij. Het exterieurdesign behoort tot de mooiste in de caravanwereld. Niet zomaar de zoveelste witte doos, wel een strakke caravanarchitectuur waarbij van voor tot achter, alles perfect in elkaar loopt. Het licht bolvormige front integreert perfect de disselkoffer en het voorraam. De disselklep met parallellogramgewricht pivoteert verticaal en biedt een vlotte toegang. De spullen die zich aan de zijkant bevinden, zoals de verrijdbare afvalwatertank zijn wel iets minder gemakkelijk bereikbaar. Op de zijkanten in hamerslagplaat benadrukken zwarte ramen, geaccentueerd door grijze accentlijnen en een chroomrail, het strakke design. Achteraan zijn het de verticale lichtblokken met automotive design, gehuld aan weerskanten tussen opzetstukken die voor de huisstijl van Fendt tekenen.

In harmonie

Onder het zeer geslaagde exterieurdesign gaat een al even mooie interieurstijl schuil, zonder daarbij weliswaar te vervallen in extreem modernisme. In de Bianco Activ reeks gaat Fendt voor het Tiberino meubilair. Dit omvat een warme houtsoort die het midden hout tussen licht en donker waarbij Magnolia fronten worden gecombineerd, geaccentueerd met een houtinleg in de plafondkasten. De U-zit toont zich in een neutrale donker met licht grijze tint, met klinkende naam Zigaro. Ook het blad van de tafel in grijstint met centrale telescopische voet, harmonieert met de kussens. Tegen het plafond kleden hangkasten rondom het salon aan. Leuk detail zijn de hoekschabben aan weerskanten van het voorraam. Bergruimte is er ook onder de zitbanken waarbij voornamelijk het luikje vlakbij de inkomdeur praktisch is om schoenen in op te bergen. Indirecte lichtlijnen boven de hangkasten en spots met zwanenhals zorgen ’s avonds voor een aangename sfeer. Voor de Tv liefhebber is er op het koelkastmeubel bij de inkomdeur een telescopische arm gemonteerd zodat je zowel vanuit het salon als vanuit bed naar je favoriete programma’s kan kijken.

Kooksessie

Bij een test hoort onvermijdelijk een potje koken. Op het langgerekt fornuis met gietijzeren rooster beschik je over drie verschillende bekken: twee grote en een kleiner exemplaar. Geen gedoe dus om water aan de kook te krijgen, dat lukt in een mum van tijd. Het grootste ontvangt gemakkelijk een wokpan. Aansluitend op het fornuis beschik je over een ronde spoelkom met mengkraan. Tijdens het reinigen van het fornuis viel ons wel de gebrekkige kwaliteit van de rubbers op die de gietijzeren roosters ondersteunen. Eén ervan had het begeven, een andere was losgekomen. En dat voor een gloednieuwe caravan! Dat ligt uiteraard niet aan Fendt maar aan toeleverancier Dometic. Glazen afdekplaten onttrekken fornuis en spoelkom aan het zicht. Ervoor is voldoende aanrecht om ingrediënten op te plaatsen. Opbergruimte is er zat. Het blok telt drie laden waarvan één met bestekbak en twee waarin je potten en pannen kwijt kan. Ernaast beschik je ook nog over een uittrekbare draadmand. Blijft dan nog de twee plafondkasten waarvan één met schab waarin het servies past en de andere perfect is voor hogere dozen zoals cornflakes, keukenrol en dergelijke in op te bergen. Bijzonder is de koelkast waarvan de toegang langs de deurgang gebeurt. Met reden, want de serie 10 van Dometic heeft een dubbele deurbediening zodat je zowel vanuit buitenaf als van binnen gemakkelijk bij de inhoud kan. Sta je buiten dan opent de deur aan de linkerkant, sta je binnen opent ze langs de rechterkant.

Pro's

 • Unieke indeling
 • Fraai exterieur en interieur design
 • Badkamerconcept

Con's

 • Schakelaar badkamer
 • Warmteverdeling
 • Geen USB aansluitingen

Royale instap

In het verlengde van de keuken heeft de 550 SD de slaapkamer met hoekbed. Hiernaast geen natte cel maar een tweedelige kleerkast waarvan driekwart boven en een kwart onder waarop een smalle commode aansluit. De kleerkast met dubbele deur is ons inziens nogal vreemd opgevat. Bovenaan kan er dan wel een kleerstang hangen, door de schabben kun je er geen kleren in ophangen. Wellicht is het de bedoeling dat je hier zelf de keuze maakt: ofwel schabben ofwel de kleerhanger. De onderste kast is maar beperkt bruikbaar omwille van de wielkast. Dat geldt ook voor de drie ondiepe kastjes van de commode. De ster van de slaapkamer is uiteraard het bed waarvan de instaphoogte net goed is. Niet te hoog, niet te laag met onderin een enorme bergruimte die toegankelijk is via de ophefbare lattenbodem of via het ruime serviceluik aan de buitenkant. Over de kwaliteit van de matras viel niet te klagen. Die is ook niet afgeschuind bij het voeteinde. Zo hoort het! Heerlijk waren ook de meegeleverde donsdekens en bijhorende kussens. Het velumscherm om het nacht- van het daggedeelte af te schermen ontbreekt niet.

Heuse badkamer

De grote troef van deze 550 SD vind je achteraan. Een badkamer in de letterlijke zin van het woord, die zich over de hele breedte van de caravan uitstrekt. Geen klein hokje zoals in sommige modellen maar een behoorlijk aantal vierkante meters waarin elk element voldoende ruimte toebedeeld krijgt. Zo geniet je van behoorlijke beenruimte op het toilet en beschik je over een immens badkamermeubel met veel kastruimte en legvakken. Absoluut hoogtepunt is de afzonderlijke douchecel. Blijft dan de vraag of je de douche effectief kan gebruiken. Zeker weten. De Truma Combi verwarming zoals je die ook in de kampeerauto’s terugvindt, beschikt over een boiler van 10 liter die gemengd met koud water in ruim voldoende debiet voorziet. Wel aan de krappe kant is de watertank van 25 liter, beter is een optionele tank van 45 liter te nemen. Helemaal top wordt de badkamer als je een stadswateraansluiting neemt die de watertank continu bijvult in functie van het water dan je neemt. De centrale waterafloop sluit je ook best aan op een afwatering. Je hoeft ook niet te vrezen voor watergespat want de douchedeur sluit hermetisch af. De badkamer is ook voldoende ruim om je comfortabel aan- en uit te kleden. Praktisch maar toch niet helemaal perfect. Zo staat de schakelaar niet bij de badkamerdeur maar boven de waskom en is het ’s nachts altijd zoeken naar de schakelaar die in een opsplitsing voorziet van de waskom en de douchecel. Ander minpunt dat tijdens de test naar voren kwam, is de gebrekkige warmteverspreiding. De Truma Combi die vooraan in de zitbank is geplaatst, heeft er blijkbaar de grootste moeite mee om de warmte tot helemaal achteraan de caravan te krijgen. Voor wie ’s winters niet kampeert, is dat op zich geen probleem, maar met vriestemperaturen van -6° ’s nachts tijdens de test, was het bibberen in de badkamer.

Technische fiche

 • Onderstel
  AL-KO chassis | slingerdemper AKS 3004 |  lichtmetalen velgen | zelfregulerende remmen
 • Opbouw
  Sandwichconstructie met hamerslagplaat | isolatie vloer: 47 mm; dak: 39 mm; wand: 31 mm | eendelige deur met venster | hordeur | dakluiken: 2 mini Heki en 1 midi Heki
 • Afmetingen
  Buiten: L 774 cm (incl. dissel) x B 232 cm x H 263 | stahoogte: 195 cm Omloopmaat voortent: 1030 cm
 • Gewicht
  Rijklaar gewicht: 1411 kg | MTM: 1700 kg | laadvermogen: 289 kg
 • Slaapplaatsen
  4 slaapplaatsen | hoekbed: L 200 cm x B 140 | ombouwbed: 142/121 x 210
 • Keukenblok
  3-pits gaskooktoestel met piezo ontsteking en RVS spoelkom met glazen afdekplaten |  koelkast 98 l met uitneembaar vriesvak en dubbele deurbediening | 3 keukenladen met soft-close
 • Natte cel
  Waskommeubel met spoelkom en mengkraan | draaibaar cassettetoilet Thetford met afzonderlijke reservoir voor spoelwater | douchecel met zuil, handsproeier en geïntegreerde verlichting
 • Elektriciteit
  13-polige Jäger stekker | aardlekschakelaar | TV-voorbereiding | LED-verlichting | stopcontacten: 7
 • Verwarming
  Truma Combi 6 met ringverwarming en geïntegreerde 10 liter boiler | CP plus controlepaneel
 • Watervoorziening
  Vaste watertank 25 l met buitenvulopening en controlepaneel | verrijdbare afvalwatertank 24 l
Acht indelingen

De Activ staat bij Fendt voor de sportievere variant binnen het Bianco gamma en is verkrijgbaar in acht indelingen. Drie hiervan hebben een kinderkamer en zijn bestemd voor gezinnen. De overige vijf zetten in op het comfort van koppels waaronder de 550 SD.

Conclusie

De Bianco Actif 550 SD heeft ons aangenaam weten te verrassen. Hij zit strak in het pak en weet een heerlijk relaxte interieursfeer te creëren. Van zithoek, tot keuken, over de slaapkamer en de badkamer, hij is op alle vlakken ruim. Zijn grootste troef is de badkamer achteraan over de hele breedte die een afzonderlijke douchecel biedt. Praktisch is ook de koelkast met dubbele deurbediening. Iets minder enthousiast waren we over de warmteverdeling in de badkamer waarin de Truma Combi duidelijk te kort schiet.

Deel op social media

Tags Fendt

Winkelwagen
Back To Top
Search