skip to Main Content

Van klein tot groot met alle comfort

21 december 20224 minuten leestijd

Net zoals in motorhomes vind je in caravans verschillende indelingen, op maat van gezinnen, koppels of senioren. Een vast bed vind je zoals de natte cel vandaag in bijna iedere caravan. De keuken is afhankelijk van de uitvoering vrij rijkelijk uitgerust. De zithoek is een heus salon. Bij hefdakcaravans heb je keuze uit enkele eenvoudige indelingen. Zo hebben bepaalde modellen geen natte cel omdat er eenvoudigweg geen ruimte voor is. De grootste modellen zijn wel voorzien van een compacte natte cel waarvan je de wanden moet openvouwen.

Bedden

Het meest courant zijn de vaste bedden over de breedte, in de hoek met een aanpalende natte cel, lits-jumeaux en stapelbedden voor de kinderen. Het traditionele tweepersoonsbed in de breedte moet het steeds meer afleggen tegen het populaire hoekbed in de rijrichting. Net zoals in kampeerauto’s moet je bij deze uitvoering een stuk van het voeteinde prijsgeven. In grote caravans vind je ook centraal geplaatste bedden met aan weerszijden een nachtkastje of lits-jumeaux zodat beide partners hun eigen bed hebben. Stapelbedden staan meestal over de breedte achteraan de caravan of in de lengte in combinatie met een treinzit die als speelhoek voor de kinderen kan dienen. Over het algemeen zijn vaste tweepersoonsbedden uitgerust met een lattenbodem die geheel of gedeeltelijk openklapt om bij de onderliggende bergruimte te geraken. Sommige fabrikanten voorzien hiervoor een luchtdrukpomp, bij anderen moet je het bed handmatig omhoog houden. In de duurdere modellen is de bergruimte vaak ook verwarmd. Daarnaast kun je ook de zithoek (trein- of rondzit) steeds ombouwen tot bed.

Natte cel

Klein maar fijn, is het motto van de natte cel in de caravan. Je vindt er een vast of draaibaar cassettetoilet in, een waskom en almaar meer ook een douche. De opstelling verschilt naargelang het model: centraal in de caravan, naast een kleerkast of tegenover de keuken. In modellen met een hoekbed wordt de waskom meestal aan de voet van het bed geplaatst en is het toilet in een ruimte naast het bed ondergebracht, al dan niet met een douchebodem. Om je te wassen aan de waskom is er een vouwscherm voorzien waarmee je de slaapkamer van de leefruimte afzondert. In grotere caravans kan de natte cel ook over de volledige breedte van de caravan, tegen de achterwand staan. Hierin is er een zee aan ruimte voor kleerkasten, en een riante douchecel. Het hoekbed of de lits-jumeaux zijn dan voor de badkamer geplaatst.

Keuken

Caravankeukens moeten in niets onderdoen voor een volwaardige thuiskeuken, behalve in omvang. Zo vind je in vele modellen steeds vaker een microgolfoven of grill tot zelfs een afzuigkap. De meeste keukens hebben drie branders, kleinere modellen soms maar twee. Engelse caravans hebben zelfs een heuse gasoven met vier branders. De koelkasten beschikken doorgaans over een inhoud van 105 of 150 liter met afzonderlijk vriesvak. Erg populair zijn de draadkorven en apothekersladen, met verschillende boven elkaar geplaatste mandjes voor het opbergen van voedingswaren. Op het vlak van de indeling heb je de keuze uit een traditioneel rechthoekig keukenblok, een tegen de achterwand geplaatste eindkeuken en een hoekkeuken die een deel van de achterwand en een deel van de zijwand inpalmt. Bij hoekbedden wordt vaak gebruik gemaakt van een centraal geplaatste L-keuken waarbij het langste deel tegen de wand staat en het kortste de scheiding tussen leefruimte en slaapkamer vormt.

Zithoek

Vrijwel elke caravan is voor- of achteraan uitgerust met een rondzitgroep in U–vorm. In de kleinere caravans vinden we een treinzit terug, of een L–zitgroep. Er kunnen ook twee rondzitgroepen aanwezig zijn, of een rondzitgroep en een L–zit afhankelijk van de indeling en de grootte van de caravan. Sommige Duitse fabrikanten pakken uit met een traditionele treinzit met daartegenover een zitbank.

Winkelwagen
Back To Top
Search