skip to Main Content

Dubbel zoveel plezier

21 december 20223 minuten leestijd

Bij een caravan hoort onmiskenbaar een voortent. De voortent zorgt voor een verdubbeling van de leefruimte en biedt ook enkele andere praktische oplossingen. Veel kampeerders maken van de voortent gebruik om er te eten, kasten te plaatsen of zelfs om er een kleine keuken te installeren. Uiteindelijk dient de caravan alleen nog om in te slapen of als woonruimte bij koud weer. De voortent kan ook nog gebruikt worden als speelruimte voor kinderen, als opbergruimte of als slaapplaats voor extra logies. De meeste voortenten kunnen aan de zijkant van een uitbouw worden voorzien. Als je een caravan koopt, heb je meestal de keuze tussen een korting van een aantal procenten of een gratis voortent. Wees je er van bewust dat die voortent misschien niet aan de eisen zal voldoen die je stelt. Als je er slechts een aantal keren per jaar op uittrekt, is dat niet meteen een ramp. Wie het hele jaar door kampeert, doet er echter goed aan om voor de korting te kiezen en zelf een voortent aan te schaffen. Om te weten of een voortent op je caravan past moet je de omloopmaat kennen. Dit is de omtrek van de zijwand te meten vanop de grond. Bij deeltenten is de hoogte van de caravan bepalend.

Tentstoffen

Voortenten zijn er in soorten. Er zijn modellen die enkel geschikt zijn voor ’s zomers, andere die het hele seizoen kunnen dienen. Daarnaast bestaan er ook specifieke wintertenten, de zogenaamde sas. Een volledig uit waterafstotende PVC vervaardigde voortent laat geen druppel water door, maar ademt ook niet zodat er makkelijk condens optreedt in de binnenruimte waardoor schimmels een kans krijgen. Acryl beschermt ook tegen alle weersomstandigheden, is lichter en kan wel ademen zodat dit de meest aangewezen stof is. Ook polyester is een veelgebruikt materiaal. Veelal wordt een voortent uit verschillende materialen vervaardigd. Het dak bestaat bijvoorbeeld uit PVC en de zijwanden krijgen een meer ademende stof.

Frames

Het frame van de voortent is net zo belangrijk als de keuze van de stof. De levensduur van de voortent hangt dus gedeeltelijk af van het frame. Sommige frames kunnen beschadigingen aan de stof aanbrengen zodat er vroegtijdig scheuren ontstaan. Het meest courant is een frame gemaakt van stalen buizen waar op de buitenkant een corrosie werende laag werd aangebracht. Deze buizen hebben doorgaans een doorsnede van circa 25 mm, en 1 mm dikte. Bij duurdere voortenten wordt gebruik gemaakt van nagenoeg onverslijtbaar glasvezel. Deze buizen zijn zeer licht, zodat er ongeveer 10 kg ten opzichte van metalen frames wordt bespaard. Wie zich ontziet om met een frame te puzzelen, kan voor een opblaasbaar exemplaar kiezen dat tegenwoordig zowat alle merken in het assortiment hebben. Het frame is hierin vervangen door luchtslangen die aan de tent gestikt zijn.

Luifel

Net zoals op een kampeerauto kun je ook een luifel op de caravan laten monteren, al dan niet met elektrische bediening. Bij een caravan komt die best op het dak te staan zodat je de rail nog kan gebruiken voor wanneer je alsnog een voortent wil monteren. De meeste luifelfabrikanten bieden optioneel bovendien bijhorende wanden aan waarmee je de zij- en voorkanten kan afsluiten en een voortent verkrijgt.

Winkelwagen
Back To Top
Search