skip to Main Content

De kunst van het minimalisme

LMC Tandero 500 E New Edition

Vergeet drukke interieurs met een overdaad aan rekjes, hoekregalen, dak baldakijnen en andere franjes. In de Tandero heerst Japandi, de nieuwste interieurtrend die Japans minimalisme en Deense gezelligheid verweeft. Of hoe eenvoud het geluk van de kampeerder kan maken en de vormgeving je helemaal zen laat worden.

Een moderne bolster met een bijzonder interieur, in tegenstelling tot de meeste Duitse fabrikanten hult LMC zowat iedere reeks in een specifieke jas. Zo krijgt de Tandero een karaktervol front en deelt hij de achterwand met een aantal andere modellen. Je herkent de Tandero dan ook aan het opschrift boven de achterlichten en op de zijwanden waar de driekleurige blokjes refereren naar de fabrikant uit Sassenberg. Het interieur trekt de kaart van de eenvoud zonder daarbij in banaliteit te vervallen. Warm hout, grijstinten en witte plafondkastkleppen zijn de ingrediënten van de klassieke indeling van de 500 E met vooraan een slaapkamer met lits-jumeaux, centraal het toiletcompartiment met daartegenover de kleerkast en de kolomkoelkast. Achteraan geniet je van het comfort van een U-zit waarop het keukenblok aansluit.

Zonder franjes

Als je van franjes houdt dan kun je de Tandero beter aan je voorbij laten gaan. Het motto van dit model is eenvoud met rechtlijnig meubilair in hout- en grijstinten (taupe) met omvangrijke witte plafondkastkleppen. In de hoeken tref je geen regalen maar organisers in vilt. Zelfs de gordijnen ontbreken. Enkel Japanse panelen in lichtbeige stof maken het mogelijk om de inkijk te beperken. Verduisteren kan wel met het nachtscherm van de combirollo’s. Twee dakramen, waarvan het panoramisch tot het standaard Tandero Pakket behoort, maken de zithoek ruim en luchtig. Het minimalisme uit zich ook in de U-zit waarvan de zitkussens recht op elkaar staan. Rechttoe rechtaan, is ook het principe van de plafondkasten waarvan de zijdelingse met elkaar verbonden zijn door een rek. Op de rail hieronder kun je twee spots naar believen positioneren en ook een USB stopcontact in klikken. Eenzelfde rail vind je ook in de slaapkamer. Om de eenvoud te benadrukken, is er slechts een handvol omvangrijke plafondkastkleppen waarvan de bediening discreet weggewerkt zit. Voordeel: als je de kast opent, zie je de inhoud in een oogwenk. Dimbare LED verlichting brengt wanneer de nacht valt een aangename sfeer. Bij de brede toegangsdeur zijn er boven het kastje aansluitingen voor een Tv. De ronde spiegel die het Japandi concept versterkt, wordt daarmee wel deels bedekt.

In harmonie

Met drie grote lades trekt de keuken de kaart van de eenvoud. De middelste is ideaal voor potten en pannen, de bovenste heeft een ruime besteklade en in de onderste kan je proviand kwijt voor ettelijke dagen. De plafondkast verwelkomt het servies en ander keukengerei. Het aanrecht herneemt net als de tafel het zachte houtkleur versterkt met een laminaat. Kwestie van de harmonie te respecteren. Over het langgerekt Thetford fornuis alleen maar lof. Het biedt drie bekken waarvan één groot om binnen een aanvaardbare tijd water aan de kook te brengen. Op de gietijzeren roosters kun je gemakkelijk een wokpan, een grote en een kleine pot kwijt. Na twee keer koken zag het fornuis er bovendien nog als nieuw uit, wat helaas niet altijd kan worden gezegd van andere fabrikanten. De spoelkom vormt één geheel met het fornuis en heeft een inklapbare kraan. Beiden worden aan het oog onttrokken met glazen afdekplaten. Ook de compressorkoelkast komt van huize Thetford. Een rank kolommodel met schabben, uitrekbare laden en een geïntegreerde diepvriezer die je afzonderlijk kan activeren. Top! Op het kabaal na dan, dat zo’n compressormodel maakt. Gelukkig staat er een nachtfunctie op.

 

New Edition

Om de lancering van dit nieuwe model kracht bij te zetten genieten de eerste modellen van de Tandero standaard van twee pakketten. Het New Edition pakket verwent je met aluminiumvelgen, polyesterwanden en een MTM van 1800 kg. Met het Tandero pakket geniet je van een voortentlamp, hordeur, Truma Therme boiler, verzwaarde uitdraaisteunen met big foot plateaus, verrijdbare afvalwatertank van 25 liter, waterreservoiraanduiding, disselafdekking, reservewielhouder, Tv-voorbereiding, organisers in vilt, indirecte sfeerverlichting, panoramisch dakluik boven de zithoek, deur met venster en vuilbak en verstelbaar USB laadpunt.

Design versus gebruikscomfort

Toen ik de deur van de centrale toiletruimte open trok, dacht ik: “eindelijk een fabrikant die het begrepen heeft”. Geen douchebak maar een vlakke vloer waar je niet moet overstappen en je voeten niet kan aan stoten. Een vloer die gemakkelijk te reinigen is. Top! Want waarom willen al die fabrikanten per se een douche in een hokje proppen van amper een vierkante meter? Als verkoopargument dat er geen is! De enige indeling waar een douche zin heeft, is in een natte cel over de hele breedte achteraan de caravan. Tot daar het goede nieuws want LMC vergaloppeert zich met een immens waskommeubel waardoor je zelfs met een normaal postuur op het toilet geklemd zit tussen de wand en het waskommeubel. De ontwerpers hadden duidelijk maar één ding voor ogen: het design doortrekken zoals in de rest van de caravan. Strak, recht, met veel bergruimte in de vorm van een brede lade en een opbouwwaskom met veel afzetvlak naast… helaas ten koste van de zitruimte op het toilet. Hier zijn twee oplossingen mogelijk. Of je maakt de toiletruimte minstens 5 cm dieper, of je herdenkt het ontwerp van het waskommeubel.

Pro's

 • Behoorlijke standaarduitrusting
 • Veel kastruimte
 • Toegang disselkoffer

Con's

 • Zitruimte op het toilet
 • Kleppen van bovenkasten raken het plafond
 • Geen gordijnen

Helemaal zen

Als klassieke lits-jumeaux indeling, heeft de 500 E vooraan twee afzonderlijke bedden met verschillende lengte: 195 cm voor het rechtse en 200 cm voor het linkse. Beiden met een breedte van 83 cm. Met de optionele uitrekbare lattenbodem kun je beide bedden met elkaar verbinden zodat je een kingsize bed verkrijgt. Dit gaat dan wel ten koste van de centrale doorgang. Onder ieder bed zit een omvangrijke bergruimte die via de ophefbare lattenbodems toegankelijk zijn. De rechtse stouwruimte is ook van buitenaf bereikbaar langs een immens serviceluik. Ideaal om je tafel en stoeltjes in op te bergen. Bij het openen komt het serviceluik echter tot tegen de grond. Oeps! Boven de bedden strekt zich aan weerszijden een plafondkast uit die bij het hoofdeinde met elkaar verbonden zijn door een grijs rek, waar een lichtrail aan bevestigd is waar je net zoals bij de zithoek het USB laadpunt kan aansluiten. Hieronder tekent zich een grote cirkel af die ’s avonds met indirecte verlichting oplicht als een zon. Een fraai en rustgevend schouwspel dat rust brengt voor het slapen gaan. Voor een goede nachtrust zorgen ook de matrassen die op een lattenbodem liggen. Tenminste als je van hard houdt. Een velumscherm zondert de slaapkamer stijlvol af.

Long Life Technology

Met een waterdichtheidsgarantie van maar liefst 12 jaar geeft LMC alle concurrenten het nakijken. Dat de fabrikant dergelijke lange garantie kan geven, heeft alles te maken met de bijzondere opbouw. LLT staat voor Long Life Technology of een quasi onverslijtbare opbouw met materialen als polyester en XPS isolatie. Maar het allerbelangrijkste is het gebruik van PU schuim voor de randen van de panelen waardoor er geen waterinfiltratie mogelijk is.

Het front oogt niet alleen mooi het is ook bijzonder praktisch. De disselkofferklep opent wijd zodat je je hoofd niet kan stoten en is voldoende breed om vlot bij de gasflessen en de verrijdbare afvalwatertank te komen. Als basis dient een Premium chassis van Al-Ko met een standaard MTM van 1500 kg dat op ons testmodel op 1800 kg stond. Altijd een schot in de roos zijn de verzwaarde uitdraaisteunen met bigfoot plateaus. Tijdens koudere dagen kun je rekenen op de warmte van een Trumatic kachel waaraan een  ringverwarming is gekoppeld. Zelden gezien zijn de acht stopcontacten. Helemaal goed, behalve dat er ook eentje in het toiletcompartiment had mogen staan. Voor de watervoorziening staat een tank in van 44 liter en een elektrische Truma Therme boiler van 5 liter. Net voldoende om een afwasje te doen. De dakluiken komen van bij de ons onbekende fabrikant MPK en hebben als bijzonderheid dat je aan de stang moet trekken om ze in verschillende standen te kunnen zetten. Voor  de bediening van het panoramische luik moet je aan de stang draaien. Het meubilair voelt degelijk aan met zware scharnieren voor de extra brede kastkleppen. Die raken tijdens het openen echter allemaal het plafond of het dakluik bij de zithoek. Om te sluiten kun je dus je hand niet achter de klep steken. Een beperking van de slag van de klep zou hier uitkomst kunnen bieden.

Een hele familie

Op enkele maanden tijden is de Tandero uitgegroeid tot een heuse familie met 5 indelingen. Twee hiervan bieden vrijstaande bedden waaronder de door ons geteste 500 E. De 510 E is quasi identiek maar met de lits-jumeaux achteraan i.p.v. vooraan. De kleinste telg is de 430 D met een dwars geplaatst bed vooraan, centraal de keuken en de natte cel en achteraan een treinzit met ernaast de kleerkast. Absolute klassieker is de 480 D met hoekbed annex natte cel en rondzitgroep achteraan. Voor gezinnen biedt de 500 K de uitkomst die een dwarsbed vooraan combineert met stapelbedden achteraan en centraal de treinzit, het keukenblok en de natte cel heeft.

Technische fiche

 • Onderstel
  AL-KO premium chassis | slingerdemper AKS 3004 |  lichtmetalen velgen | verzwaarde uitdraaisteunen
 • Opbouw
  Long Life Technology met gladde polyesterplaat | isolatie: XPS: bodem: 40 mm – wanden dak: 30 mm | eendelige deur met venster | hordeur | dakluiken: MPK | Serviceluik 1000 x 420 mm
  Afmetingen
  Buiten: L 757 cm (incl. dissel) x B 233 cm x H 258 cm | stahoogte: 198 cm | omloopmaat voortent: 1004 cm
 • Gewicht
  Rijklaar gewicht: 1300 kg | MTM: 1500/1800 kg | laadvermogen: 200/556 kg
 • Slaapplaatsen
  4 slaapplaatsen | lits-jumeaux: L 195/200 cm x B 83 cm | ombouwbed: L 212 cm x 131/147 cm
 • Keukenblok
  3-pits gaskooktoestel met elektronische ontsteking en RVS spoelkom met glazen afdekplaten |  koelkast: kolom: 141 liter  | 3 laden met soft-close | 1 plafondkast
 • Natte cel
  Waskommeubel met lade en opbouw waskom | draaibaar cassettetoilet Thetford | apothekerskast | spiegels
 • Elektriciteit
  13-polige Jäger stekker | aardlekschakelaar | TV-voorbereiding | LED-verlichting | stopcontacten: 8 | USB aansluiting: 1 | batterijvoorbereiding
 • Verwarming
  TrumaMatic 3400 S met ringverwarming
 • Watervoorziening
  Vaste watertank 44 l met buitenvulopening en controlepaneel | verrijdbare afvalwatertank 25 l | Truma Therme boiler (5 l)
 • Opties: uittrekbar lattenbodem voor ombouw van enkel naar dubbel bed: € 400
 • Prijs: basis: € 28.000 (onder voorbehoud van prijsstijgingen) ; getest model: € 28.400

Conclusie

Ik zag er eerlijk gezegd naar uit om met de Tandero te gaan kamperen. Zijn bijzonder concept sprak mij van meet af aan en stelt niet teleur. Het interieur ademt rust en eenvoud zonder in te boeten op comfort. Helemaal top vond ik de slaapkamer met de rijzende zon in het hoofdeinde. Praktisch toonde zich ook de keuken. Maar zoals bij iedere test zijn we ook op een aantal zaken uitgekomen die voor verbetering vatbaar zijn. Zo openen de kastkleppen van de bovenkasten iets te ver waardoor ze het plafond of zoals bij de zithoek de armatuur van het dakluik raken. In de natte cel is de bewegingsruimte op het toilet te nipt. Het is ook wennen aan het ontbreken van de gordijnen net als aan het gebrom van de compressorkoelkast.

Deel op social media

Tags LMC Caravan

Winkelwagen
Back To Top
Search