Reizen met een caravan vergt wel degelijk enkele voorbereidingen. Wil je een caravan aanschaffen, ga dan eerst na hoeveel je auto mag trekken. Die informatie vind je op het gelijkvormigheidsattest. Daarop staat zowel het ongeremd (doorgaans 750 kg) als het geremd trekvermogen. Om het veilig te houden en de auto niet al te zwaar te belasten, hanteer je een maximumpercentage tussen 70 en 80% van het maximumtrekvermogen. Als je auto twee ton mag trekken, dan kan dat best herleid worden tot maximum 1600 kg.
In harmonie
Het geheim van een goede gespancombinatie is een evenwichtige belading. Die is essentieel voor een goede harmonie tussen caravan en auto. Een caravan die te veel naar voren of naar achteren helt, gaat onvermijdelijk slingerbewegingen veroorzaken. Belangrijk hierbij is dat je de maximum kogeldruk niet overschrijdt. Dat is de maximale verticale belasting op de trekhaak volgens de autofabrikant. Naargelang het model kan dit variëren van 60 kg tot 175 kg. Om een evenwichtige belading te verkrijgen, plaats je alle zware materialen zoveel mogelijk op of vlakbij de as, en zo laag mogelijk.
Zien en gezien worden
Doordat de caravan doorgaans een stuk uit de auto steekt, is het zicht naar achteren met de autospiegels beperkt. Onmisbaar zijn opzetspiegels, die met hun verlengarm een goed zicht op het achterliggende verkeer geven. Ze geven ook een goede indicatie van de breedte van de caravan bij tolpoorten of smallere wegen. Belangrijk is de controle van de signalisatielichten. Moderne auto’s met een af fabriek gemonteerde trekhaak detecteren bij het inpluggen van de Jaegher stekker doorgaans of alles naar behoren werkt. Bij een ietwat oudere auto, kan je medereiziger een visuele controle doen.
En route
De eerste kilometers zullen wat onwennig aanvoelen. Een gespancombinatie meet toch al gauw meer dan 10 meter. Bij het afdraaien is het zaak om je bocht wat ruimer te nemen en steeds de caravan met de spiegels in het oog te houden. Qua snelheid kun je in het begin best maximum 90 km/u aanhouden. Met enige ervaring kun je 100 tot 110 km/u rijden. Persoonlijk vind ik 100 km/u een mooie snelheid.
Onder controle
De vrees van iedere caravanrijder is een slinger. Slingerbewegingen kunnen optreden door de luchtverplaatsing bij het inhalen van een vrachtwagen, het zogenaamde aanzuigeffect. Ook wanneer je te snel rijdt en de kritische snelheid bereikt, kan de gespancombinatie plots een eigen leven gaan leiden. Voorkomen is de beste remedie. Een goede belading en een aangepaste snelheid (90 tot 110 km/u) blijft de gouden regel. Als de caravan plots toch gevaarlijk aan het slingeren gaat, is de beste manier om de gespancombinatie te stabiliseren kort en krachtig remmen op het moment dat de caravan loodrecht achter de auto komt.
Veiligheid troef
Door de jaren heen zijn er almaar meer hulpsystemen geïntroduceerd om het rijden met een caravan veiliger te maken. Het meest bekend is de slingerdemper. Dit is een speciale koppeling die naast de klassieke klem, die over de bol klikt, frictie-elementen heeft die zich rond de bol opspannen. Deze frictie-elementen maken dat de caravan minder soepel kan draaien waardoor er een zekere rigiditeit ontstaat met de auto. Een slingerdemper gaat de eerste slingers van een caravan wel onderdrukken, maar kan geen slingerbewegingen verhinderen. In dat geval moet je nog steeds zelf ingrijpen om de gespancombinatie te stabiliseren.
Automatisch ingrijpen doen wel de elektronische gestuurde slingercontrolesystemen Al-Ko Trailer Control (ATC) en Intelligent Drive Control (IDC) van BPW. Deze systemen werken met een sensor die voorgeprogrammeerde grenswaarden vergelijkt met de bewegingen van de caravan. Wanneer die worden overschreden, activeert de elektromotor de remmen van de caravan en komt het gespan weer in het gareel. Beide systemen kunnen achteraf worden gemonteerd.
Achteruitrijden
Om met een caravan achteruit te rijden moet je tegenovergesteld sturen. Wil je de caravan rechts achterwaarts laten draaien, moet je met andere woorden links sturen. Als je te veel draait, kan de caravan in een knik gaan, waardoor er niets anders opzit dan het manoeuvre opnieuw te beginnen. De kunst is om aan de hand van de auto- en opzetspiegels in te schatten wanneer en hoeveel je moet bijsturen. Achterwaarts manoeuvreren met de caravan doe je best onder begeleiding. Voor wie dit niet ziet zitten, heeft de VW groep het Trailer Assist. Dit is een handig hulpmiddel om gemakkelijker en meer ontspannen achterwaarts te manoeuvreren. Hiervoor dien je wel af fabriek een semi elektrische wegklapbare trekhaak te bestellen.