skip to Main Content

Borrelen zonder koelkast, dat kan niet…

10 januari 20233 minuten leestijd

Drie dagen vóór zijn vertrek, haalt mijn klant zijn motorhome uit de hangar om hem uit zijn winterslaap te wekken. De batterijen worden helemaal opgeladen, de koelkast wordt op 220v zoetjesaan op temperatuur gebracht, alles verloopt prima. De motorhome is op het gas aangesloten om de werking van de hele apparatuur te controleren. Op de laatste dag wordt er gezorgd voor het tanken van brandstof en water en dan blijkt…

Ik krijg een telefoontje van mijn klant. Het is vrijdagavond en het startsein wordt de volgende ochtend gegeven…

– Hallo, met de bijstand? Ik heb dringend hulp nodig… We gaan vrienden opzoeken en ik heb mijn koelkast nodig! We hebben voor de borrel afgesproken, morgenavond op de kampeerautoparking. Ik kan toch niet aankomen zonder ijsblokjes!

Het hoe en waarom

Ik vraag de klant of de koelkast in de gas modus is ingesteld en dat wordt mij bevestigd, maar het lijkt wel de waakstand te zijn. Ik vraag of de motorhome goed vlak staat en of de winterroosters verwijderd zijn en de antwoorden luiden ‘ja’.

Ik stel voor om op de automatische modus over te gaan en we testen de overgang naar 12v bij het starten en naar 220v bij het aansluiten op het stopcontact. Alles verloopt prima. Ik vraag nu hoe het staat met het vermogen op het controlepaneel van de koelkast en hij zegt dat het op maximum staat.

Ik stel de klant voor de koelkast op stand 3 te zetten; de koelkast staat niet in de volle zon en ook niet in de volle wind en het is buiten 17° in de schaduw. Stand 3 is voldoende.

Nu vraag ik de klant het lage ventilatierooster achter de koelkast weg te nemen en de vlam van de brander te bekijken. Er is een vlam van ongeveer 20 millimeter. Ik vind dat dit niet voldoende is. De vlam moet ongeveer 4 tot 5 centimeter lang zijn om het werk goed te doen. Ik vraag of er een compressor met een goed blaassysteem aanwezig is en dat is gelukkig het geval.

De metalen kap gaat eraf en ik help de klant met het reinigen van de brander.

Na het op gang brengen, is de vlam weer mooi groot.
De klant is uit de nood en opgelucht. Hij dankt me van harte.

Wat moet er gebeuren om hieraan te verhelpen?

Mijn advies: bij het jaarlijks nakijken van alle onderdelen van de motorhome door de dealer, is het aangeraden ook te vragen dat de koelkast wordt gecontroleerd. Minstens om de twee jaar moeten alle onderdelen een schoonmaakbeurt krijgen, ook de ‘radiator’ aan de achterkant van de koelkast. Sommige fabrikanten raden zelfs aan om het aggregaat om de 5 jaar te vervangen.

Alle gekheid op een stokje: kruip niet meteen na de borrel achter het stuur. Zorg eerst voor een goede nachtrust.

Veel reisplezier

www.starmobilservices.com

This Post Has 0 Comments

Geef een reactie

Winkelwagen
Back To Top
Search