skip to Main Content

Hou het warm

10 januari 20235 minuten leestijd

In deze wintermaanden is een goed werkende verwarming geen overbodige luxe. In de meeste kampeerauto’s is dat goed geregeld. Maar wat moet je doen als de verwarmingsketel er onverwachts mee ophoudt, dan is het handig om te weten hoe je de meest voorkomende problemen zelf kunt oplossen.

Verwarmingssystemen

Er zijn verschillende merken maar hoofdzakelijk wordt in de meeste motorhomes een verwarmingssysteem van Truma of Alde geïnstalleerd. Deze combi’s staan in voor de warm water productie evenals voor de centrale verwarming. Er zijn zeker verschillen tussen de twee systemen, het Alde systeem verwarmt de kampeerauto met behulp van kleine radiatoren die in een gesloten circuit met de combiketel verbonden zijn en een mengsel van glycol en water bevat.

 • Het Truma systeem verspreidt zijn warmte met behulp van een ventilator en luchtslangen.
 • Een Alde combi ketel kan een motorhome verwarmen op gas en elektriciteit 230V of een combinatie van beiden.
 • De Truma combi (E) heeft dezelfde mogelijkheid maar heeft ook een combi ketel die op diesel en elektriciteit verwarmt: de Truma combi D (E). De elektriciteit functie 230V op de Truma combi’s is optioneel.

Bedieningen

De Truma combi’s hebben twee verschillende bedieningen :

 1. Een draaiknop met twee waarschuwing LEDS : een rode en een gele LED.
  Wanneer een van deze LEDS oplichten of knipperen betekent dit dat er een storing is.
  De frequentie van een knipperende LED vertaalt zich in een code die een bepaalde storing aangeeft.
 1. Een digitaal bedieningspaneel die alle storingscodes aangeeft: het CP-plus systeem. 

Alde 3010/3020 HE

 1. De Alde heeft een touchscreen bedieningspaneel.

Storingen

Er zijn vele storingen mogelijk maar in de meeste gevallen is de storing te wijten aan de volgende oorzaken.

 1. Het gas bereikt de combi niet en wil niet starten of slaat af.

Oplossing:

Controleer of de gasfles leeg is of te weinig druk heeft. Wanneer dat het geval is, moet je die vervangen. Wanneer dit niet het geval is, controleer dan of de gasvoorziening niet onderbroken is door de SecuMotion/DuoControl(veiligheids-gasdrukregelaar met crashsensor).

Wanneer er geen gas komt uit de gaspitten van de kookplaat, dan moet je de Secu motion/Duocontrol ontgrendelen. Dit doe je door de groene kop in zijn geheel in te drukken en 10 seconden ingedrukt te houden gelijktijdig met de ontgrendelingsknop op de gasslang, indien aanwezig.

Wanneer er wel voldoende gas aanwezig is dan moet je de accuspanning van de wooncel controleren, dit is belangrijk want bij een te lage spanning, lager dan 11V,  wordt de gastoevoer naar de ketel afgesloten.

Om de gastoevoer te herstellen moet je de accu van de wooncel opladen.

Controleer ook de raambeveiliging die gemonteerd is op het raam dat zich het dichtstbij de uitlaat van de combi bevindt.

Op het raam bevindt zich een sensor die aangeeft of het raam gesloten is, wanneer het raam geopend is wordt de combi uitgeschakeld of start niet. De raambeveiliging heeft als functie te voorkomen dat de giftige uitlaatgassen van de combiketel door het geopende raam de kampeerauto kunnen binnendringen.

 1. Geen van de led ’s zijn verlicht of het digitaal bedieningspaneel is niet verlicht.

Oplossing:

Controleer de accuspanning. Wanneer deze goed is (11V of meer) controleer dan de zekering in de schakelkast.

 1. De verwarming werk niet meer op 230 V.

Oplossing:

Controleer de aardlekschakelaar en daarna de zekering in de schakelkast.

 1. Bij de Truma combi D bereikt de diesel de verwarmingsketel niet, hij start niet of slaat af.

Oplossing:

Controleer of er voldoende diesel in de tank zit (minimaal halfvol gevuld) en de kampeerauto goed vlak gestationeerd is. Controleer ook de accuspanning van de wooncel; die moet hoger zijn dan 11V. Bij te lage spanning treedt de beveiliging in werking en werkt de dieselopvoerpomp niet meer. Laad de accu van de wooncel dan op. Soms moet je meerdere malen de combi herstarten na een storing.

 1. Alde combi : wel verwarming maar geen warm water.

De pomp staat op de stand “continu” in het menu, waardoor de warmwatervoorziening op de 2de plaats komt en enkel lauw water levert.

Oplossing:

Oplossing: zet de pomp op de “thermostaat” stand in de pompinstellingen die je in het menu vindt (Alde 3010/3020 HE) en op pompsnelheid 2 (Alde 3020 HE). In de meeste gevallen hebben de mensen per vergissing de instellingen veranderd.

 1. Alde en Truma combi’s: verwarming werkt maar geen warm water:

Controleer of er geen water onder het voertuig wegstroomt. Is dit wel het geval dan moet je de Frost-Control controleren. Die bevindt zich in de meeste gevallen direct naast de combi.

De Frost-Control is een vorstbeveiliging die beschermt tegen te lage temperaturen die de combi ketel kunnen beschadigen. Hij treedt in werking bij een temperatuur lager dan 3°C rondom de Frost control, die dan geopend wordt en het water van de combi ledigt.

Oplossing:

 Zet de verwarming aan en wacht tot de temperatuur rondom de Frost control hoger is dan 7° C. Beveilig opnieuw de Frost-control door aan de blauwe draaiknop te draaien waardoor deze dwars komt te staan op de beveiliging. Druk daarna op de blauwe knop die zich onderaan de beveiliging bevindt.

Bij oudere Truma C toestellen (3004 en 6002) bestaat de beveiliging uit een elektromagnetische klep (rode beveiligingsknop) die niet alleen het water loost als de temperatuur te laag wordt maar ook wanneer de batterij onvoldoende spanning heeft (onder de 11,5 V).

Tips:

Zowel de Truma CP-plus en Alde touchscreen hebben een ingebouwde” Reset” functie.

Truma heeft een steeksleutel als symbool voor de resetfunctie en voor Alde moet je in het menu de tekst “reset” vinden.

Deze functie herstelt de fabrieksinstellingen en lost vele storingen op.

Om een Truma met draaiknopbediening te resetten moet je de spanning van de wooncel 

uitschakelen op het bedieningspaneel en daarna weer inschakelen.

Controleer altijd de accuspanning van de wooncel alvorens te vertrekken of te gaan slapen.

This Post Has 0 Comments

Geef een reactie

Winkelwagen
Back To Top
Search