Compact, multifunctioneel, wendbaar… de voordelen van een kampeerbus lijken oneindig. Maar is dat ook zo of ben je toch beter af met een klassieke camper? Vanuit onze jarenlange praktijkervaring geven we een klare kijk op de zaak.
Het succes is overweldigend. Kampeerbussen vertegenwoordigen momenteel zowat de helft van de verkoop van de vrijetijdsvoertuigen. Voor je hals over kop overstag gaat om een kampeerbus te kopen, kun je best eerst de pro en contra’s afwegen. Want misschien is een camper toch beter voor jou geschikt. De essentie van een kampeerbus en een camper kan dan wel dezelfde zijn, toch is er een wezenlijk verschil in opbouw. Een kampeerbus maakt gebruik van een bestaande structuur, het koetswerk van de bestelwagen. Hierin worden uitsparingen gemaakt voor de ramen en serviceluiken. De inrichting dient binnen de vastgestelde afmetingen te gebeuren. Alles moet dus kloppen als een bus. De productie is ook arbeidsintensiever omdat alles door de draaideuren en de schuifdeur moet passeren. Bij een camper wordt de volledige structuur achteraf gemonteerd bestaande uit wanden met isolatie, polyurethaan- of houtversterkingen en polyester- of aluminiumplaat. De opbouw maakt een camper doorgaans echter breder, langer en hoger waardoor hij niet de wendbaarheid geniet van een kampeerbus. Een wezenlijk verschil behelst het ruimtegevoel. Hecht je daar veel belang aan dan kun je beter uitkijken naar een camper.
De essentie van een kampeerbus en een camper kan dan wel dezelfde zijn, toch is er een wezenlijk verschil in opbouw.
Polyvalentie
Wil je een wendbaar vrijetijdsvoertuig waarmee je overal en gemakkelijk komt dan is de kampeerbus steevast de beste keuze. Je vindt ze in afmetingen van 5 t.e.m. 7 meter. Het meest courante voertuig is de Fiat Ducato of de zustermerken Peugeot Boxer en Citroën Jumper uit de Stellantis groep. Daarnaast zijn er ook modellen op Ford Transit en Mercedes Sprinter. De Stellantis voertuigen variëren van 5 tot 6,4 meter. Bij Ford meet de Transit tussen 6 en 6.7 meter. De Custom versie houdt het op 5 en 5,35 meter. Als allergrootste is er de Sprinter waarvan een model tot 7 meter reikt. Dezelfde basisvoertuigen als chassis-cabine of met een Al-Ko chassis dienen ook voor de bouw van campers. Een kampeerbus rijdt sowieso aangenamer dan een camper en kan ook een gunstiger verbruik voorleggen. In tijden van dure diesel geen onbelangrijk aspect. Wie denkt dat een ‘busje’ veel goedkoper is dan een klassieke camper komt bedrogen uit. Voor beiden tel je algauw tussen de vijftig en zestigduizend euro neer.
Opengewerkte cabine Het succes van de kampeerbus heeft een hoge vlucht genomen vier jaar geleden toen voor het eerst de opengewerkte cabine werd geïntroduceerd. Hierdoor ontstond er plots veel meer bewegingsruimte en kon net zoals bij een semi-integraal de bestuurderscabine deel uitmaken van het interieur. Bijkomend voordeel: je kon je hoofd niet meer stoten aan de structuur boven de bestuurderscabine. Sommige modellen bieden net als een semi-integraal een panoramisch venster boven de cabine die voor een rijkelijke lichtinval zorgt en het ruimtegevoel versterkt. De bergruimte boven de cabine moet er hierdoor wel aan geloven.
Isolatie
Hoewel de isolatie van een kampeerbus tegenwoordig niet meer moet onderdoen voor die van een klassieke camper en sommige modellen ook een dubbele bodem meekrijgen, zorgen de draaideuren en de schuifdeur dat warmte snel het interieur ontglipt. Schik je er ook ’s winters veelvuldig op uit te trekken, dan heeft de camper een streepje voor. Sommige fabrikanten hebben winterharde modellen in het gamma met een dubbele bodem en een Alde vloeistofverwarming. Over verwarming gesproken, in kampeerbussen wordt omwille van de beperkte ruimte niet zelden gebruik gemaakt van een Webasto dieselverwarming die onder het voertuig hangt en waarmee er plaats kan uitgespaard worden op het gascompartiment. De Truma combi op gas of diesel vind je in beide types terug.
Wil je een wendbaar vrijetijdsvoertuig waarmee je overal en gemakkelijk komt dan is de kampeerbus steevast de beste keuze.
Veelvoud aan indelingen
Door het beperkt aantal lengtevarianten en een vaste structuur is de keuze aan indelingen bij kampeerbussen beperkter. De klassiekers met achteraan een bed in de breedte en centraal de keuken en de natte cel vind je bij iedere fabrikant. Op de redactie noemen we dit smalend de ‘eenheidsworst’. Toch slagen de fabrikanten er ook in om op de beperkte ruimte een brede waaier aan opstellingen aan te bieden, tot familiemodellen toe. We zetten de belangrijkste verschillen op een rij.
Salon verhoudingen
Is een royale zithoek belangrijk voor jou, dan biedt een klassieke camper sowieso veel meer mogelijkheden. De opstelling met draaibare cabinezetels aangevuld met een zitbank tref je zowel in een kampeerbus als in een camper. Een face-to-face salon met tegenoverstaande zitbanken is enkel weggelegd voor een klassieke camper. Dat geldt ook voor de zogenaamde baropstelling die een derde pilootstoel omvat die in de leefruimte is opgesteld en slechts bij een beperkt aantal merken verkrijgbaar is. Het salon achteraan is dan weer wel mogelijk in beide varianten al zal je sowieso van beduidend meer zitcomfort genieten in een bredere camper waar je ook tegen de achterwand kan plaatsnemen. De draaideuren van de kampeerbus lenen zich minder voor dergelijke opstelling. Draaibare cabinezetels met een uitschuifbare tafel die tegen de wand van de natte cel hangt, is een indeling die dan weer alleen aan de kampeerbus voorbehouden is.
Om de geringe plaats zo optimaal mogelijk te benutten, hebben de fabrikanten allerlei functionele oplossingen bedacht voor de natte cel. De ene al beter geslaagd dan de andere.
Keuken verhoudingen
Alweer spelen de vaste afmetingen ten nadele van de kampeerbus voor het keukenblok. Het meest courant in een kampeerbus is een recht keukenblok bij de schuifdeur. In campers zijn vooral de L-keukens die een hoek vormen met de rugleuning van de zitbank populair. Een zeldzame kampeerbus hanteert ook die opstelling. Meer gebruikelijk is de L-keuken achteraan, die het mag gezegd, zeer praktisch is voor de compacte ruimte die een kampeerbus biedt. Eindkeukens in campers zijn eerder zeldzaam geworden. Qua uitrusting zijn beiden aan mekaar gewaagd. Enkel het opbergvolume en het aanrecht verschilt ten nadele van de kampeerbus. Plafondkasten betalen de tol van de gebogen carrosserie in vergelijking met een camper. Met de introductie van de ranke kolomkoelkasten ontstond er een mogelijkheid om kampeerbussen van die luxe te voorzien. Een absolute topper in de kampeerbus is de in de rijrichting geplaatste koelkast met bi-directionele deur zodat je zowel van binnen als van buiten gemakkelijk bij de inhoud kan.
Badkamer verhoudingen
Beide varianten bieden zowat alle natte cel opstellingen, de ene met meer beperkingen dan de andere. Alweer speelt de geringe breedte en de vaste carrosseriestructuur in het nadeel van de kampeerbus. Dat merk je als grotere persoon vooral tijdens het douchen. Om de geringe plaats zo optimaal mogelijk te benutten, hebben de fabrikanten allerlei functionele oplossingen bedacht voor de natte cel. De ene al beter geslaagd dan de andere. Een slag in het water, vinden we de douche in het gangpad, waarbij je in het verlengde van de natte cel een stuk vloer kan uitnemen waaronder een douchebodem zit. Met een lamellendeur die in de goten van de douchebodem schuift, vorm je uiteindelijk de doucheruimte. Je raadt het, dit is een gepruts van jewelste waarmee de doorgang naar achteren volledig wordt gehypothekeerd en je niet meer bij de keuken kan. Een veel betere oplossing is de zwenkbare wand waarop de waskom is gemonteerd en boven het toilet draait zodat je een douche verkrijgt. Deze oplossing vind je ook in campers terug. Een gedeelde natte cel met enerzijds de douche en anderzijds het toiletcompartiment met waskom, die veel campers uitrusten, zijn zelden in kampeerbussen. Uiterst innovatief op dat vlak is Dreamer dat het Modul’Space concept aanbiedt waarbij de kleerkast in en uit de douche draait om plaats te optimaliseren. De natte cel over de volledige breedte achteraan, is dan weer enkel aan campers voorbehouden.
Bed verhoudingen
Een bed in de breedte, lits-jumeaux, een hoekbed en een hefbed zijn mogelijk in zowel kampeerbus als camper. Toch is er een wezenlijk verschil in comfort en toegang en scoort een klassieke camper beter op alle vlakken. Slaap je in de breedte dan is het goed om weten dat de toegang tot het bed in een kampeerbus vrij krap is door het smalle gangpad tussen keuken en natte cel. Het bed staat doorgaans gelukkig laag. Sommige bedden hebben een elektrische hoogteregeling zodat er ruimte onderin ontstaat die je kan moduleren. Dat geldt trouwens ook in een klassieke camper waar een dwars geplaatst bed op een garage staat waarvan je het volume kan aanpassen door met de hoogte te spelen. In een kampeerbus botst dergelijke bedopstelling snel op de limieten van de carrosserie waardoor het niet ideaal is voor lange personen. Voor iets langere personen kan een lits-jumeaux de uitkomst bieden. Een hoekbed met natte cel naast is in beide types mogelijk, maar heeft serieuze beperkingen in een kampeerbus omwille van de geringe breedte van het bed waar je nauwelijks met twee kan slapen. Het populaire vrijstaande bed waar je langs beide kanten rond kan, is door de geringe breedte van een kampeerbus enkel voor een camper weggelegd. Tot slot de hefbedden: die vind je zowel achteraan als vooraan in beide types terug. Sommige kampeerbussen hebben achteraan twee hefbedden boven elkaar zodat je met vier kan slapen. Vooraan is het voertuig te smal voor een breedteopstelling en wordt er gebruik gemaakt van een hefbed in de lengte. Dit is relatief moeilijk toegankelijk door de geringe hoogte en het feit dan je het lichaam moet draaien om in de juiste richting te liggen. Sinds enkele jaren vind je ook kampeerbussen met een hefdak waarin twee personen kunnen slapen.
Bergruimte
De kampeerbus kan dan alom geprezen worden voor zijn polyvalentie, op het vlak van bergcompartimenten moet hij de duimen leggen voor de camper. Onder het dwars bed verlies je behoorlijk wat plaats aan technieken als gas, water en elektriciteit. Dit is veel beter verdeeld in een camper. Met opgeklapt bed kun je in een kampeerbus doorgaans twee fietsen vervoeren, maar ’s nachts dienen die wel plaats te ruimen om te kunnen slapen. Campers hebben veelal een garage waarop de bedden gemonteerd zijn, ongeacht het type: dwars, vrijstaand of lits-jumeaux. De kastruimte is ook veel omvangrijker. Bij een kampeerbus verlies je immers kostbare centimeters door de vorm van het koetswerk waaraan het meubilair zich dient aan te passen. Door de draaideuren vallen de plafondkasten tegen de achterwand zeer klein uit of worden ze zelfs volledig weggelaten. Kies je voor een model met dubbele bodem dan moet je weten dat die door de vaste structuur niet van buitenaf bereikbaar is. Een camper beschikt in dergelijke modellen over specifieke serviceluiken.
Multi Purpose Vehicule Tot die categorie behoren onder meer de Marco Polo van Mercedes, de Tourneo Custom van Ford en de California van Volkswagen, samen met nog een aantal andere automerken. Kenmerkend voor een MPV is het hefdak waarmee je stahoogte creëert en waarin een slaapcompartiment zit. Persoonlijk vinden we dit geen echte kampeerbus, maar eerder een multifunctionele monovolume waarmee je dagelijkse verplaatsingen kan doen en in het weekend kan gaan kamperen. Toch kan dit type vrijetijdsvoertuig veel mensen bekoren.
Conclusie
De kampeerbus en de camper moeten niet onderdoen voor elkaar op het vlak van uitrusting en comfort. Het voornaamste verschil zit in het gebruik. Plan je als koppel veel onderweg te zijn en gans Europa te doorkruisen, van de Noordkaap tot het uiterste Zuiden van Portugal met onderweg talrijke haltes in kunststeden, dan is een kampeerbus zeker het overwegen waard. Hecht je echter meer belang aan ruimte dan aan polyvalentie en zijn kilometers vreten ondergeschikt aan het genieten, kijk je beter uit naar een camper.