skip to Main Content

De veelzijdige allrounder

Malibu Diversity 640 LE K

Malibu, het zustermerk van Carthago kan genieten van dezelfde kwaliteitsvolle afwerking. Een Malibu kampeerbus mag best gezien worden, zowel aan de buitenzijde als in het woongedeelte. Met de nieuwe Diversity zet de fabrikant een veelzijdige bus op de markt die boordevol ingenieuze ideeën zit. We rijden enkele dagen rond met een donkergrijze uitvoering.

Eerst en vooral mag gezegd worden dat de nieuwe 9-traps automaat van Fiat een wonderbaarlijke verbetering is wat rijcomfort betreft. Het schakelen gebeurt vrijwel traploos en je voelt het amper. En dit is zo anders dan de 5-traps automaat van 2 generaties geleden die vooral in de bergen soms te wensen overliet. Ook het dashboard is overzichtelijk en rijden met de Malibu werd bijgevolg een heerlijke ervaring.

Jachtallures

Het leuke detail aan deze bus zijn de ronde ramen in het slaapgedeelte. Die verwijzen naar de patrijspoorten van een jacht, en plots staat de Diversity een trapje hoger op de ladder. Zelfs op de donkergrijze uitvoering die we in test hadden, vallen deze zwarte cirkels onmiddellijk op. De grote zijramen zitten verwerkt in een zwart trapeziumvlak. Een dunne lichtgrijze en zwarte lijn die vertrekt op de cabine, loopt horizontaal naar achter. De fijn belijnde velgen accentueren het geheel. Met geopende achterdeuren is de gasfleskast makkelijk toegankelijk. De onderverdeling van de vloer maakt het opbergen van accessoires eenvoudig. Open je de schuifdeur om in het woongedeelte plaats te nemen, verschijnt de M van Malibu op het keukenblok.

Ontspannen aan tafel

Het salon in een kampeerbus komt in 90% van de indelingen op hetzelfde neer. Wanneer de cabinezetels gedraaid zijn bevindt de tafel zich tussen passagiersbank en de enkelzitjes. In deze bus kan je de tafel verlengen door het uitdraaien van een cirkelvormig tafelbladgedeelte. Door de afronding zal je jezelf niet snel bezeren bij het plaatsnemen in het salon. De neutrale bekleding wordt doorbroken door een fijne rode bies en dit straalt ook weer niveau uit.

Praktisch keukenblok

In de keuken kan je een verlenging uitklappen om tijdens het koken met potten en pannen weg te geraken. Naar boven geklapt belemmert dit afzetvlak wel het in- en uitstappen. Maar wat enorm vernuftig is aan de Diversity is de kast tussen keuken en het bed. Ook hier vind je afzetvlak boven de koelkast. Maar de kast is niet alleen praktisch, ze oogt ook nog eens prachtig. En omdat het kastgedeelte boven de koelkast wat inspringt, creëert deze  ruimtelijkheid in de doorgang naar het bed, en dit missen we in veel bussen. Een pluim op de hoed van de ontwerpers! Eveneens goed gevonden, is de tweedelige plank waarmee je de afwaskom kan afdekken. Je kan er kookgerief op kwijt, en wanneer je enkel het achterste stuk wegneemt, kan het water uit de kraan vrij weglopen.

Erg ruim voor een bus

Waar het heel dikwijls behelpen is in de natte cel van een kampeerbus omwille van de beperkte ruimte, maar ook van de schuin oplopende wanden van een camionette, verschijnt er in de Malibu een grote douche. De schuifdeur draagt zijn steentje bij, omdat je niet in conflict komt met een opendraaiende deur in het smalle gangpad. De ruimte wordt vooral verkregen omdat het toilet kan wegdraaien in de zijwand van de natte cel. Het komt dan voor het grootste gedeelte onder het bed te zitten. En om het niet volledig nat te spatten tijdens het douchen, kan een dunne plastieken plaat uitgeklapt worden.

 

Pro's

 • opbergwonder
 • kwaliteitsvolle afwerking
 • ruimtelijkheid

Con's

 • lamellen douche
 • op maat gemaakte hoeslakens noodzakelijk

Net niet perfect

Is de Diversity dan de perfecte wonderbus waar we al jaren op zitten te wachten? In de natte cel hebben we een bedenking. Om te douchen moet je een lamellen wand verschuiven. Omdat de testbus volledig nieuw was, gaf dit geen problemen. Maar niettegenstaande de schuifdeur degelijk lijkt, houden we toch ons hart vast voor lamellen deuren. Springt er één lamel uit de bodemgleuf, dan stort alles in elkaar en heb je uren puzzelplezier. Nieuw schuift de deur perfect, maar wanneer er vuil, haren en zeepresten in de schuifgleuf terecht komen, kan dit allemaal wel eens problemen en frustraties opleveren.

Technische fiche

 • Basisvoertuig
  Fiat Ducato 35 light | 2.2 l diesel | 89 kW | 9-traps automaat
 • Gewicht
  Basisvoertuig: (standaard) 2860 kg | laadvermogen: 640 kg
 • Zit- en slaapcapaciteit
  4 zitplaatsen | 2 slaapplaatsen | family-for-4: 4 slaapplaatsen
 • Interieuruitrusting
  Cherry Classic
 • Keuken
  2 gaskookpitten met RVS afwaskom | 2-delige afdekking van de spoelkom | 84 l compressorkoelkast
 • Natte cel
  Toilet: wegdraaibaar | douche met lamellenschuifwand
 • Water
  Watertank: 100 l | vuilwatertank: 92 l
 • Verwarming
  Truma Combi 4
 • Elektriciteit
  Wooncelbatterij 80 Ah

Opbergwonder

De ingenieuze opbergmogelijkheden vinden we vooral onder het bedgedeelte van de Diversity. We noemen het bed een “semi” lits-jumeaux. Aan het voeteneinde zit een uitsparing zodat het 2 bedden lijken, maar er zit geen echte tussengang. De hangkast zit onder het linkerslaapgedeelte. Je kan er al vlot bij door de deur helemaal open te draaien, maar het achterste gedeelte van de matras kan naar boven, en dan heb je ook nog eens zicht langs boven. Deze toegankelijkheid tot de hangkast impliceert wel dat je een hoeslaken op maat moet laten maken omdat de matras uit 2 delen bestaat.

Praktische opbergvakken

Ook onder het rechtse bed zetten de bergmogelijkheden zich voort. Hier kan een veel groter deel van de matras naar boven zodat er verschillende opbergvakken ontstaan, die niet te diep zijn zodat alles overzichtelijk kan blijven. Handdoeken, ondergoed, sokken, t-shirts vinden hier hun plaats. Dezelfde opmerking blijft ook hier: er moet een hoeslaken op maat gemaakt worden omdat het hoofdkussendeel van het rechterbed een apart matrasdeel heeft.

Diversity

De nieuwe telg uit de Malibu familie is verkrijgbaar in 2 indelingen. De Diversity 600 DB K krijgt achteraan een dwarsbed en daardoor kan de lengte van het voertuig beperkt blijven tot 6 meter. De Diversity 640 LE K (in deze test) met een lengte van 6,40 meter kan daarom achteraan over 2 bedden beschikken in lengterichting en voorziet dan ook in meer opbergvakken onder de bedden. Vooraan verschillen de beide indelingen niet van elkaar. De veelzijdigheid van de Diversity toont zich in het aantal varianten die je kan verkrijgen. In beide indelingen kan je kiezen voor bovenkasten in de bestuurderscabine, maar ook een skyview met panoramisch dakvenster behoort tot de mogelijkheid. Als Family-for-4 variant wordt de Diversity voorzien van een hefslaapdak.

Conclusie

Deze Malibu heeft zijn naam niet gestolen: de kampeerbus is zeer divers en over het ontwerp is sterk nagedacht. Tal van ingenieuze opbergvakken en ruimtes maken het leven aan boord aangenaam praktisch. De afwerking is van topniveau. Omdat het toilet onder het bed kan draaien, krijgt de Diversity een ruime douche. Over de lamellenschuifdeur in de natte cel kan je discussiëren: zal ze jarenlang feilloos in de gleuven blijven schuiven? De kast tussen keuken en bed geeft een ruim doorzicht en daarom krijg je geen claustrofobisch gevoel.

Deel op social media

Tags Malibu van

Winkelwagen
Back To Top
Search