skip to Main Content

Elke dag camperdag

Renault Trafic SpaceNomad

Menig wenkbrauw gaat de hoogte in als je ziet hoe ontiegelijk duur campers zijn geworden. Renault doet daar iets aan en promoveert de evergreen Trafic tot scherp geprijsde kampeerbus-met-hefdak, en wel in twee lengtes. Op die manier heeft het jonge gezin een auto voor elke dag én een camper in één.

Camperfabrikanten zetten de eeuwig jonge Trafic maar met mondjesmaat als basisvoertuig in. En toch beschikt hij over een aantal benijdenswaardige troeven. Anno 2022 is hij helemaal bij de tijd, hij is ruimer dan het klassieke “busje” en met zijn geringe hoogte mag hij in elke parkeergarage. Dat je op de betalende snelweg ook nog eens het tarief van een personenwagen betaalt, maakt het helemaal mooi.

Pilote zorgt voor het mooie weer

Met dergelijke troeven van de SpaceNomad scoort Renault goede punten. De grootste verdienste gaat echter naar de Pilote-groep bij wie “La Régie” te rade gegaan is voor de degelijke uitbouw. Renault biedt de SpaceNomad in het exclusieve karmijnrood aan en laat de keuze tussen een lengte van 5,08 of 5,48 m. Er zijn drie vermogens beschikbaar en de optielijst is lang. Pilote heeft puik werk geleverd. De SpaceNomad gooit hoge ogen in de categorie van 5-metervoertuigen. De afwerking is rigoureus verzorgd en de wagen bulkt van de goede vondsten. De handige configuratie is zo uitgevoerd dat het jonge gezin kan genieten van een tof kampeervoertuig met een praktisch hefdak, maar tegelijk ook van een prettig voertuig voor het woon-werkverkeer en voor grote boodschappen. Bij de lange versie laat Renault helaas een unieke kans liggen door geen ander type hefdak te monteren waardoor de installatie van een wc’tje had gekund.

Rijden als in een SUV

Aan de buitenkant is de SpaceNomad compact en de verwantschap met een moderne personenwagen is nergens ver weg. De zitpositie herinnert aan die van een goede SUV. De spiegels lijken klein, maar bieden wel een goed zicht naar achteren. Bij het manoeuvreren krijg je veel hulp van de camera die op het scherm toont wat je zelf niet ziet. De zacht draaiende tweeliter diesel zorgt voor ontspannen rijden, ook al voelt hij door zijn gewicht wat zwaar aan in de bochten. Fluitend rij je dat enge straatje in. Geen zorgen over het verbruik: wij kwamen op een gemengd traject van bijna 400 km op 6,4 l per 100 km uit. De fabrikant geeft 8,8 l op!

De komende dagen genieten wij van de topversie, dit wil zeggen met automaat en 170 pk onder de rechtervoet. Het grootste plezier komt van de vlekkeloos schakelende zestrapsautomaat met dubbele koppeling, die het reizen relaxt maakt. Vóór je is het genieten van een opgeruimd en modern dashboard. De recentste rijhulpmiddelen zijn aanwezig en je geniet van een knap infotainmentsysteem met een uitstekende navi. Het zitcomfort is goed, maar erg lange chauffeurs schurken met hun stoel snel tegen het keukenblokje aan. Een tweede hindernis is de lastige positie van de mechanische handrem. Die staat vervelend in het midden, wat het draaien van de stoel aanzienlijk bemoeilijkt. Een elektrische rem had dit euvel voorkomen.

Compact versus ruim

Op de tweede rij vinden (jawel!) drie passagiers een zitplaats, direct naast het keukentje, met de koelkast binnen handbereik. Het zitcomfort is on-Frans hard, maar het ruimtegevoel is superieur door het ontbreken van een tafel. Hier kun je de benen lekker strekken. De bank kan over een aanzienlijke lengte via de vliegtuigrails naar voren worden geschoven, wat het laadvolume achterin ten goede komt. Daar zit de tafel overigens geenszins in de weg, want je schuift hem vlot en netjes onder de “hoedenplank” – waar nooit een hoed op ligt – die ook rechtop kan worden gezet om nog meer bagage te kunnen meenemen.

Aan de talrijke opbergruimtes lijkt geen einde te komen. Er is natuurlijk eerst de aanzienlijke kofferruimte, die in de Grand SpaceNomad nog eens met 40 cm toeneemt. Spulletjes voor elke dag gaan schuil achter de “zilveren” rolluikjes en in de keukenkastjes. Onder de zitbank vind je nog eens twee extra lange lades waar heel wat voorraad in past. Je bent snel gewonnen voor de aantrekkelijke leefruimte in de SpaceNomad. Zitten, liggen, koken, eten, chillen… Het gaat allemaal even lekker.

Pro's

 • Levendige, toffe auto voor elke dag
 • Ruim en moduleerbaar woongedeelte
 • Veel licht, direct en indirect
 • Slimme opbergplaats voor de tafel-Prijs

Con's

 • Slecht geplaatste handrem
 • Bestuurdersstoel beperkt instelbaar
 • Ligcomfort
 • Zware, onpraktische luifel
 • Geen toiletruimte

Le soleil est à toi(t)

Het kampeerplezier begint pas echt wanneer het brede hefdak de hoogte in gaat. Het is links en rechts vooraan dubbel verankerd; geen angst dus onderweg dat het opeens omhoog floept. Met zowel het dak als het etagebed omhoog kun je pas echt van een ruim interieur spreken. Wel opletten dat je het hoofd niet stoot bij het uitstappen.

De bank tover je snel en vlotter dan in menig andere kampeerbus om tot een bed. Twee bewegingen volstaan. Het bed is breed genoeg voor twee, maar het ligt vrij hard. Een extra (self inflating) matrasje is welkom. Gelet op de geringe hoogte van de SpaceNomad geraak je zonder ladder in het hefdakbed. Ook hier is het ligcomfort, ondanks schoteltjesvering en een matrasje niet bijster groot. Een tweede matrasje dan maar? Over bedlengte en -breedte valt niet te mekkeren. Dat geldt ook voor licht en lucht die volop naar binnen stromen via de drie vensters: één in plastic, twee in gaas die ook helemaal open kunnen. ’s Avonds hoef je de bedstede niet op de tast te zoeken; er is gedacht aan voldoende licht en in de hoeken bevinden zich zelfs twee USB-oplaadpunten. Als er kindjes meereizen, hebben die daar boven de tijd van hun leven.

Technische fiche

 • Basisvoertuig
  Renault Trafic 1997 cm³ dCi | vermogen in kW (pk): 96 (130), optie: 110 (150), 125 (170) | Emissienorm: Euro 6D Full
 • Maten en gewichten
  LxBxH: 508x195x199 cm (optie: 548 cm) | massa rijklaar: 2385 kg | laadvermogen: 625 kg
 • Zit- en slaapcapaciteit
  4 zitplaatsen (optie: 5) / 4 slaapplaatsen | bed beneden: 124 x 185 cm | bed boven: 120 x 200 cm
 • Keuken
  2 gaspitten met piëzo en spoelkom in één inoxunit | Isotherm-compressorkoelkast 49 l
 • Water
  Watertank: 60 l | afvalwatertank: 35 l
 • Verwarming
  Eberspächer diesel 2000 Watt
 • Elektriciteit
  Wooncelbatterij: ja, geen opgave Ah | 12 LED-punten | stopcontacten 12V/230V / USB: 1 / 1 / 9
 • Prijs
  Vanaf € 53.900,- (SpaceNomad) | € 61.390,- (Grand SpaceNomad) | testvoertuig: € 68.395,- (SpaceNomad Iconic 170 EDC met opties)
 • Verdelers
  Geselecteerde Renault-garages

Leven aan boord

Kampeerders eten buiten als het weer dat toelaat. Bij minder goed weer moet de forse achterklep de hoogte in om de tafel van onder de plank te vissen. Alleen nog de centrale poot monteren en je kunt eten. Gas heb je alleen nodig om te koken. De Eberspächer-kachel werkt op diesel en de koelkast is een compressormodel. Daarom is het optionele zonnepaneeltje een aanrader. De kleine gasfles past perfect in het minikastje helemaal achterin.

Waar je niet meteen aan denkt, is het ontbreken van een toilet. Dit vormt een probleem op camperplaatsen. Een mini-Porta Potti brengt soelaas.

Conclusie

Als voertuig voor elke dag, waarmee je in het warmere seizoen ook wel eens een weekendtrip of een korte reis maakt, is de SpaceNomad een heel leuke kandidaat. Onze testwagen is, laten we eerlijk zijn, met zijn € 68.395 behoorlijk prijzig. Met wat water in de wijn gaat daar snel € 15.000 af. En dan kun je in deze moeilijke tijden al over een vrij scherpe prijs spreken. Met vrienden of met kinderen is deze kleine camper tijdens lange ritten een aangename gezel. Het bijzonderste zouden we haast nog vergeten: je kunt erin kamperen! Met zijn vieren nog wel!

Deel op social media

Tags Renault

Winkelwagen
Back To Top
Search