skip to Main Content

Geslaagde entree

Dethleffs Globetrail 640

Je mag vandaag de dag nergens vreemd van opkijken. Daarnet dacht je nog: die jongens van Dethleffs houden zich zoals vanouds netjes bezig met het bouwen van oerdegelijke semi-integralen en integralen. En prompt rollen er twee klassieke kampeerbussen uit de fabriek in Isny: de Globetrail 600 en 640.

Dethleffs fabriceert al 91 jaar caravans. In 1983 zijn daar kampeerauto’s bijgekomen. Al sinds 2014 is het merk uit de Allgäu actief bij het inrichten van bestelwagens. Niet onder de naam Dethleffs, maar in opdracht van andere merken werden zo’n 55.000 preiswerte kampeerbussen gebouwd. “Veel waar voor je centen” is ook wat je nu krijgt bij Dethleffs’ eigen kampeerbus, de Globetrail: een degelijke, goed ingerichte Fiat Ducato-bestelwagen, die meteen in twee lengtes wordt aangeboden. De trend naar meer flexibele en compacte voertuigen valt duidelijk niet te negeren. Als je weet dat een derde van de Europese motorhomes uit kampeerbussen bestaat, dan hoor je de klok al luiden.

Introductie met “90 Years”-pakket

Om de Globetrail met goede papieren aan de start te laten verschijnen, krijgt de jubileumeditie een lange lijst troeven mee die de wagen echt keurig maken. Voor een extra € 2000 blijft geen wens onvervuld. Lekkernijen zoals zwarte velgen, een royale luifel met verlichting, een hor tegen vervelende creaturen, een lederen stuur en captain chairs met armleuningen, plus de kabelvoorbereiding voor zonnepaneel, camera en satellietaansluiting maken hem heel chique. Goed voor het laadvermogen is de upgrade van de Ducato tot 3,5 ton MTM. De prijslijst begint bij € 54.290 voor de korte versie met dwarsbed en € 56.890 voor de langere met aparte bedden.

Vorstelijk slapen in de 640

Heb je geen boodschap aan gunstige ferrytarieven en vormt parkeren in de stad geen probleem, dan kun je rustig de 5,99 m korte versie overslaan en kiezen voor de 640. Die is effectief 40 cm langer en hier slaap je in aparte bedden in lengterichting. Die bedden kun je zelfs tot één groot king size bed omtoveren.

Naast sneeuwwit is de Globetrail ook in een aantal grijstinten en in het zwart te bestellen. Het wit van de 640 die we voor de test op een koude dag onder ogen krijgen, contrasteert mooi met de brede, grijs getinte band waarin de zijramen gevat zitten. De rode accentstreep is een mooie familiepennentrek, die niet zal misstaan op de Dethleffs-groepsfoto. Alle ramen, ook die van de achterdeuren, zijn verzonken. Dit oogt niet alleen mooier dan opgebouwde caravanvensters, het isoleert ook nog eens goed en ze zijn beter bestand tegen inbraak.

Op klassieke leest geschoeid

Van Dethleffs zijn we alleen maar gave producten gewend en de verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen als we met de “lange” Globetrail 640 vertrekken. We kunnen je geruststellen: de kwaliteit is top. De indeling komt overeen met wat je in het gros van de kampeerbussen met dezelfde basis vindt. Chauffeur en bijrijder zitten comfortabel op draaibare stoelen die van armleuningen voorzien zijn. Naar waarheid moeten we opmerken dat dit niet de cockpit van de jongste Ducato is. Blijkbaar betreft het hier een pre-productiemodel op basis van de “oude” Fiat. Jammer, want zo kunnen we niets vertellen over het rijcomfort van de nieuwste Dethleffs. De cockpit is in de Globetrail, in tegenstelling tot een paar andere merken, niet opengewerkt. De bergruimte werd behouden. Je zult het hoofd, bij het verhuizen naar achteren, of andersom, dan ook wel een paar keer stoten.

 

Fraai woongedeelte

Achter de bestuurdersplaats word je in de uitbouw vriendelijk onthaald. De Camino-uitvoering met veel licht hout, heldere oppervlakken en grijs textiel voelt prettig aan. Door de middelgrote panoramische dakvensters valt ook veel licht binnen. Het zitcomfort op rij twee is prima en één van de zitplaatsen is van een Isofix-bevestiging voorzien. De stoffering past uitstekend bij de keurig beklede zijwand. De tafel is vrij groot en je kunt die met het draaibare tweede blad haast verdubbelen in grootte. Het uitstekend ontworpen keukenblok, met op de kop de handig geplaatste koelkast, steekt in het entreegebied van de schuifdeur. De 84-liter-compressorkoelkast is via een deur met een openingshoek van 180° van buiten en van binnen goed te bereiken. Het tweepits gasfornuis en de spoelkom steken samen in één unit, Opmerkelijk is de aanzienlijke werkruimte links van het fornuis. Bravo! De licht lopende laden zonder greep herbergen heel wat keukengerei.

 

Pro's

 • Ergonomisch keukenblok met slim geplaatste koelkast
 • Intelligente bedconstructie
 • Veel kastruimte

Con's

 • Eén bed is te kort
 • Douche met gordijn
 • Wat lastige instap op de zitbank

Een vondst onder de bedsponde

In het slaapgedeelte zijn het niet de aparte bedden die opvallen – heel wat merken hebben ze – maar veeleer de bergruimte eronder. De lattenbodems kun je opklappen, waardoor een gescheiden ruimte vrijkomt voor het transport van twee fietsen, die netjes apart kunnen worden vastgesjord. Beide bedden hebben een centraal steunpunt, dat – en dit is een goede vondst – uit een smalle, hoge ladekast bestaat die je gebruikt als de achterdeuren open staan. De lade is smal om links en rechts zoveel mogelijk ruimte te creëren. In de praktijk is de schuif handig om nuttige accessoires, zoals je verlengsnoer, de waterslang, een jerrycan, keggen en noem maar op snel bij de hand te hebben.

Technische fiche

 • Basisvoertuig
  Fiat Ducato 2.2 Mjet 120 pk / 88 kW | emissienorm: Euro 6d-final
 • Maten en gewichten
  L x B x H: 639 x 205 x 265 cm | stahoogte: 190 cm | massa rijklaar: 2970 kg | laadvermogen: 530 kg
 • Zit- en slaapcapaciteit
  4 zitplaatsen / 2 slaapplaatsen (3=optie)
 • Keuken
  2 gaspitten en spoelkom in één inoxunit | 84 l compressorkoelkast met vriesvak
 • Natte cel
  Vaste wastafel | Thetford draaibaar, elektrisch spoeltoilet | douche met gordijn
 • Water
  Watertank: 100 l | afvalwatertank: 90 l | Truma boiler 10 l
 • Verwarming
  Truma Combi 4 gas
 • Elektriciteit
  Wooncelbatterij: 95 Ah | stopcontacten: 12V/230V: ½ | USB-aansluitingen: 4

Ruime badkamer

Achter de roldeur steekt een brede badkamer met veel plaats, weliswaar een beetje ten koste van het zitcomfort aan de tafel ernaast. Ook de lengte van het bed aan de linkerkant schiet er een beetje bij in; het is maar 1,76 m lang. Rechts heb je 1,93 m. Uit de tijd is het “voorbijgestreefde” gordijn dat het toilet en het wasbekken bij het douchen van spatwater moet vrijwaren. Magneetjes tegen de wand houden de wetten van de fysica in toom om het gordijn niet aan het natte lijf te laten kleven, maar ideaal douchen is dit niet. Kastjes daarentegen heb je meer dan genoeg en de rol toiletpapier zit netjes weggewerkt.

Kastruimte zat

Om met het thema “kasten en ruimte” af te sluiten, halen we de loftrompet boven om het mooie aanbod aan opbergruimtes luister bij te zetten. Alle tien de flinke bovenkasten hebben een front in lichte houttint dat door een horizontale donkere band wordt onderbroken waar de handgreep zit. Goed dat men die grepen in de keuken heeft weggelaten om kwetsuren bij het passeren te vermijden. Opslagruimte voor uitrusting en huisraad is ruimschoots voorhanden, tot in de vloer toe. Indirecte verlichting zorgt van voren naar achteren, van boven tot beneden voor de juiste sfeer in het volledige woongedeelte.

Conclusie

Van kampeerbussen heb je er twaalf in het dozijn. De Dethleffs-versie is weliswaar klassiek van indeling, maar laat toch een aantal vondsten zien, zoals de lits-jumeaux met centraal steunpunt in de vorm van een ladekast en de knappe keuken, die hem boven de massa laten uitsteken. Neem daarbij de aangename sfeer, de degelijke afwerking en de scherpe prijs, waardoor we van een geslaagde entree mogen spreken die velen zal bekoren.

Deel op social media

Tags Dethleffs camper

Winkelwagen
Back To Top
Search