skip to Main Content
Het Kasteel Van Cheverny

Bommen en granaten

Ontdekking \ kastelenjacht in de Loire

17 april 202312 minuten leestijd
Tags Toerisme Frankrijk

Alweer de kastelen van de Loire, hoor ik je zuchten! Daar zijn hele boekenkasten vol van. Dat is waar en toch nemen we je mee op een stressloze roadtrip zonder plan doorheen de mooie Val de Loire, waar we adembenemende driesterrenlocaties bezoeken, maar ook een aantal kleinere, verrassend mooie domeinen. Reizen van bewondering tot verwondering.

83 kastelen in het Loiregebied willen bezoeken op één reis is gekkenwerk. Zowat elk dorp langs het 280 km lange traject heeft zijn kasteel en samen vormen ze Frankrijks grootste Werelderfgoedsite. De machthebbers van de 16de eeuw blijken Parijs massaal te verlaten om hier in deze wondermooie vallei het ene na het andere prestigieuze kasteel neer te poten. Val de Pouvoir kon wel eens de betere naam zijn voor de Val de Loire.

Via een France Passion-adres

Onderweg naar Orléans zijn we temidden een hevig onweer in het dorpje Chilleurs-aux-Bois op een sympathiek France Passion-adres aangekomen. Onze appetijt naar kastelen wordt de volgende ochtend al geprikkeld door het fraaie kasteel van Chamerolles, op 3 km van dit onooglijke plekje. Leuk om met kinderen te doen, want de kloeke burcht met zijn torentjes, ophaalbrug en slotgracht slingert je offspring prompt de riddertijd in. Aan het begin van de renaissance liet Lancelot du Lac, kamerheer van Louis XII en gouverneur van Orléans, dit oord van plezier en ontspanning bouwen, helemaal in de stijl van die tijd. Het kasteel heeft zijn harmonieus karakter van toen teruggevonden dankzij de recente restauratie door de Conseil Général du Loiret. De inrichting is smaakvol en niet overladen. Op de Promenade des Parfums leer je bij over de evolutie in de lichaamshygiëne van de 16de tot de 19de eeuw. Dan volgt een riante collectie kunstzinnige parfumflacons. Ook de in vierkante percelen aangelegde tuinen maken indruk. Van de siertuin gaat het via verscheidene potagers die het hele dorp van groenten kunnen voorzien tot aan het wandelpad met de groene bogen dat naar de vijver leidt.

Wij hebben iets te vieren en in het dorp trakteren we onszelf op het stemmige terras van Le Lancelot (toeval?) op een menu gourmand. Voor- en hoofdgerecht zijn kleurrijk en bijzonder smaakvol; een schilderij van fijne groenten speelt naast de eend de hoofdrol.

Het meest indrukwekkende kasteel van de hele Loirestreek is Chambord en dat mag je niet links laten liggen.

Orléans voorbij

Het meest indrukwekkende kasteel van de hele Loirestreek is Chambord en dat mag je niet links laten liggen. Dit is dé trekpleister bij uitstek. Het is medio september en meer dan de helft van de 100 camperplaatsen is bezet. We wandelen omheen het kasteel om een indruk van de immense grootte te krijgen. Bij zonsondergang wordt het in een zachte tint gehuld en zo is het op zijn mooist. Aan de voorzijde botsen we op een anachronisme van jewelste. Het enorme grasveld heeft zich deels gevuld met de deelnemers van de rally Paris – Vendôme. Alle bolides zijn ware powercars zoals Lamborghini, Aston Martin en exoten als Isdera die in een gepast kader met elkaar wedijveren. Intussen krijgen de rijders een privérondgang in het kasteel.

De volgende ochtend zijn we bij de eersten om ons, met mondkapje op en pass sanitaire in de aanslag, aan het loket te melden voor een ticket. Stempeltje op de arm en dan kunnen we in alle vrijheid het enorme kasteel bezoeken. Interessant is de film waarin je leert hoe het kasteel in de loop van de tijd geëvolueerd is tot de mastodont die je vandaag binnenstapt. François I zet in het begin van de 16de eeuw het licht op groen voor een baanbrekend plan. Leonardo da Vinci is een van de architecten die onder andere de revolutionaire centrale dubbele wenteltrap ontwerpt. Vanop de terrassen is het uitzicht tussen de tientallen schoorstenen bijzonder mooi. De bovenste verdieping is gewijd aan moderne kunst; de andere verdiepingen tonen het kasteel hoe het door de eeuwen heen was. Jammer dat veel origineel meubilair werd opgestookt; een klein deel is gered en dat vind je in een kasteel in Le Perche.

“Comme chez soi” in Villesavin

10 km naar het zuiden vind je in Tour-en-Sologne het elegante kasteel – of zeggen we eerder landhuis? – van Villesavin. We mogen het domein oprijden tot vlak voor het kasteel. En wonder boven wonder, op eenvoudige vraag laten de eigenaars ons hier zelfs de nacht doorbrengen. Camperen naast een kasteel: een droom komt in vervulling. Het bezoek-met-gids is best interessant, want je leert er dat het kasteel uit dezelfde periode als Chambord komt. François I liet zijn schatbewaarder Jean le Breton dit kasteel hier in 1527 bouwen om het als coördinatiecentrum te laten dienen. Oneerbiedig gezegd een soort werfkeet bij Chambord als het ware. Een geluk dat de Italiaanse architect Domenico da Cortona dit niet meer kan horen. Er liep dan ook een rechtstreekse weg tussen beide kastelen. De stijl is hier meer Italiaans dan bij Chambord en, samen met de prachtige tuin en de gerestaureerde duiventoren oogt alles bijzonder charmant. Een collectie historische bruidsmode of koetsen bewonderen? Dat kan hier allemaal.

Het kasteel op 200 m stond model voor kasteel Molensloot in de Kuifje-strips. De eigenaar heeft trouwens een mooie tentoonstelling rond de personages uit de Kuifje-verhalen, Les Secrets de Moulinsart, in een van de bijgebouwen georganiseerd.

Op de thee bij kapitein Haddock

Goed 20 km verder komen we in Cheverny, waar de gemeente een prachtige, gratis camperplek heeft voorzien. Het kasteel op 200 m stond model voor kasteel Molensloot in de Kuifje-strips. De eigenaar heeft trouwens een mooie tentoonstelling rond de personages uit de Kuifje-verhalen, Les Secrets de Moulinsart, in een van de bijgebouwen georganiseerd. 1000 bommen en granaten, zou kapitein Haddock zeggen. En gelijk heeft hij, want dit is een prachtig domein met een wondermooi, symmetrisch kasteel, dat met zijn zalig interieur een bezoek meer dan waard is. Een wandeling in de bloementuin en verder door het heerlijke park vormen een waar genot. ’s Middags is het naast de camper, bij 28°, tijd voor baguette met lokale pâté. De fietsen gaan uit de garage voor een tripje naar twee kastelen. Dat van Troussay blijkt vandaag helaas dicht, maar in het dorpje Cellettes vinden we het knappe kasteel Beauregard dat goed verscholen ligt in het indrukwekkende domein van 40 ha. De stijlvolle potager en bloementuin zijn in 12 gelijke vierkanten verdeeld. We genieten van al deze schoonheid graag vanop een afstandje.

Ronde torens in de aanbieding

Na het heerlijke brood van de nieuwe artisan-boulanger rijden we 15 km doorheen het rustige landschap tussen Loire en Cher. In het kleine dorpje Fougères-sur-Bièvre staat een flinke burcht met ronde torens. Dinsdag is hier echter sluitingsdag en we kunnen het slot alleen vanaf de straat observeren. Niet getreurd, de ronde torens keren terug in het ronduit fantastische kasteel van Chaumont, dat vanop een hoogte over de Loire uitkijkt. Het entreegeld bedraagt een flinke stuiver, maar het is elke cent waard. Met die dikke ophaalbrug en de twee rondborstige torens waan je je weer in een ridderverhaal of in een sprookje. Nog zo’n plek dus om de kinderen mee naar toe te nemen. De weelde straalt van de muren en de houten vloeren af. In het kasteel zelf en in de bijgebouwen exposeren hedendaagse artiesten. De stallen, die oude rijkdom verraden, zijn het mooist ingericht. De prachtige tuin met ontelbaar veel bloemen en heel oude bomen maakt het plaatje compleet. Een deel van het verzorgde park is voorbehouden voor het “Festival Jardin”, een uitdaging voor creatievelingen.

De volgende dag gaan we uit eten in Chaumont. Het aanbod is eerder beperkt en we doen er goed aan om te kiezen voor het piepkleine La Détente Gourmande. Het eethuisje wordt gerund door twee ijverige, sympathieke vrouwen die zich met een glimlach uit de naad werken. Buiten op het terrasje aan de overkant van de straat genieten we van een liefdevol gedresseerd bord verse groenten met eend.

Alleen de buitenkant, graag

Er komt een moment dat je eventjes genoeg hebt van de fraaie kasteelinterieurs. We hebben vandaag dus geen plannen in die richting. Montrichard aan de Cher ziet er gezellig uit, met een fraai kasteel en een knappe brug over de Cher die erheen leidt, maar parkeren is niet mogelijk. Dat kan wel in Montpoupon, waar een heel mooi kasteel aan de rand van de weg oprijst. Langs dezelfde mooie weg gaat de rit verder tot in de vorstelijke stad Loches. We parkeren bij een trio andere campers naast het politiebureau en trekken de gezellige stad in. De cité royale met het kloeke kasteel straalt geschiedenis uit, maar we worden eigenlijk nog het meest gecharmeerd door het ronduit schitterende park dat piekfijn onderhouden is.

Chenonceau staat bekend als “het vrouwenkasteel” en die toets is duidelijk te herkennen, zowel aan de verfijnde aankleding in het gigantische gebouw als in de aanpalende heerlijke tuinen.

Unieke château pont

Weer noordwaarts voor een bezoek aan het fantastische kasteel Chenonceau, het enige kasteel in de wereld dat op een brug is gebouwd. Buiten vinden we het kasteel prachtig, binnen vinden we het schitterend. Chenonceau staat bekend als “het vrouwenkasteel” en die toets is duidelijk te herkennen, zowel aan de verfijnde aankleding in het gigantische gebouw als in de aanpalende heerlijke tuinen. Het kasteel dateert al van het begin van de 15de eeuw, wanneer op een middeleeuwse ruïne wordt doorgebouwd. Thomas Bohier, secretaris-generaal van François I, koopt het kasteel in 1513. Henri II erft het en schenkt het aan Diane Poitiers, een van zijn maîtresses. In de korte periode dat zij hier woont, zorgt ze voor een kasteelunicum: een uitbouw op een brug over de Cher. Henri’s dood betekent de exit voor Diane en de intrede van zijn weduwe Catharina de Medici. Ook zij drukt haar stempel op het kasteel. Overal in het kasteel prijken ruikers bloemen en haar exotische vogels genieten in het kasteel van een vrije vlucht. De hall van 60 m krijgt een vloer in dambordmotief en de renaissancetuin naast het kasteel wordt in terrassen aangelegd. De tuinen zijn anno 2021 nog altijd adembenemend mooi. Zelfs de bijhorende boerderij met gigantische groentetuin ligt er prachtig bij.

Architecturale parel en Amerikaanse filmset

In Azay-le-Rideau parkeren we op de nieuwe, reguliere camperparking (tot 4 uren betaal je € 6). Net goed om het prachtige kasteel te bezoeken. We struinen eerst een uurtje door het park, dat heel mooie uitzichten op dit architecturaal juweel oplevert. Wij vinden dit het mooiste kasteel tot nu. Eenmaal binnen word je eerst tot helemaal boven op zolder geleid, waar de fenomenale dakconstructie zelfs studenten in de houtbewerking van hun sokken blaast. Dit zijn geen balken meer, maar hele bomen. Een schip op zijn kop. Op de verschillende verdiepingen hieronder is elke kamer rijkelijk en met smaak ingericht. Vlaamse wandtapijten, schilderijen, prachtige meubels… Het houdt niet op.

Slapen doen we naast het Musée Maurice Dufresne, een France Passion-adres. In het museum loop je over een afstand van een kilometer voorbij alles wat met mechanica te maken heeft. Meer dan 3000 unieke stukken zie je hier, van brommers tot unieke auto’s en enorme landbouwmachines. Het levenswerk van Maurice. Schitterend!

Voor de mooiste tuinen moeten we terug naar de Loire, naar Villandry. Hier zijn vandaag alleen de tuinen te bezoeken. Het kasteel zelf is bezet door een Amerikaanse filmcrew, die een prestigieuze reeks over de Medici’s aan het draaien is. De kostumering van de acteurs ziet er in elk geval al indrukwekkend uit. Dat kun je ook zeggen van de Villandry-tuinen, die vooral vanaf de belvédère ronduit schitterend zijn. Alleen: mondje dicht als een opname begint. Action!

Info

www.val-de-loire-41.com
www.sudvaldeloire.fr
www.monuments-nationaux.fr
www.tourisme-orleans.com
www.bloischambord.com
www.tours-tourisme.fr

Camperen en kamperen

Winkelwagen
Back To Top
Search