skip to Main Content

Fijne plek onder de zon

Bestemming \ Murcia

Avatar
6 januari 202313 minuten leestijd
Tags Spanje

De gedachte ‘hoe zuidelijker, hoe warmer’ gaat niet altijd op. Althans niet onder winterse omstandigheden. Dan doet de Costa Cálida een gooi naar zonnigste en warmste plek in Europa. Ook in de lente is het er bijzonder aangenaam toeven. Met een gemiddelde van 2800 zonuren is het een eldorado voor zonaanbidders. Maar de regio biedt meer dan zonnige stranden en romantische baaitjes alleen.

De streek vormt één geheel met de Sierra Nevada in Andalusië waar verspreid over het ruwe, bergachtige achterland juweeltjes van steden en overweldigende natuurparken liggen. De regio Murcia ligt in het zuidoosten van Spanje aan de Middellandse Zee, ten oosten van Andalusië en ten zuiden van de Comunidad Valenciana.

Sportievelingen komen aan hun trekken

Verrassend turen we over een feeëriek verlichte zee. Wat een geluk dat het volle maan is. Met regelmaat strooit de 19de eeuwse vuurtoren van Cabo de Palos z’n lichtstralen over zee en land. Nog nagenietend lopen we in een half uur terug naar ons stekje op camping La Manga. Dat dit idyllische vissersdorp meer te bieden heeft, ontdekken we de komende dagen. Bij de levendige vissershaven, waar vissersboten ’s middags hun vangst lossen, staan we verbaasd over de vis variëteit. Daarna schuiven we graag aan bij een van de vele visrestaurants rondom de haven. Dat de kustlijn een walhalla voor duikers is, blijkt uit het aantal duikscholen. Het onderwaterreservaat Isla Hormigas en Isla Grossa bieden een indrukwekkende, gevarieerde flora en fauna. Daarbij komen nog een aantal interessante schepen die ooit voor de kust vergingen. Het aantal wrakken levert zelfs de kwalificatie ‘aantrekkelijkste duikgebied in de Middellandse zee’ op. Camping La Manga grenst aan de Mar Menor, een binnenzee die door een lange landtong gescheiden is van de Middellandse zee. Leuk is een fietstochtje over de 19 kilometer lange weg met aan de linkerkant Mar Menor en rechts de zee. Tip voor sportievelingen: doorkruis het natuurgebied Calblanque tegenover camping La Manga. Een ongerepte strook Middellandse zeekust met indrukwekkende kliffen en rotsen. Stenen trapjes eindigen op kleine stranden en baaien met kristalhelder water. Trouwens, ook vanaf het water genieten wij met volle teugen van deze adembenemende rotspartijen. Zo vervolgen we onze ontdekkingstocht al varend richting Cartagena. En de zon? Jazeker die vaart mee.

Stille getuigenissen van een roemrijk verleden

Magnifiek is de skyline die opdoemt wanneer we de haven van Cartagena binnenvaren. Reusachtige palmen flankeren markante koepels en stijlvolle gebouwen. In deze belangrijke havenstad met 250.000 inwoners meren jaarlijks zo’n 125 cruiseschepen aan, mede doordat vanaf de haven een prachtige, met marmer geplaveide allee naar het historisch centrum loopt. Hier herinneren bouwstijlen uit begin 20ste eeuw aan een rijk verleden, te danken aan de lood- en zinkmijnen langs de kust. De laatste oude mijn sloot z’n deuren in 1994 en nu is de grote Repsol raffinaderij bij de haven de grootste inkomstenbron.

Cartagena’s hoogste punt ligt in het zuidelijke stadsdeel bij de haven, daar staat het ‘Castillo de la Concepción’. Na achthonderd treden is de beloning een subliem uitzicht over de haven en de Romeinse ruïnes. Bijzonder is het zicht op het Romeinse theater pal naast een moderne versie. Ongelooflijk maar waar: het nieuwe theater bouwde men veertig jaar geleden pal naast het toen nog onontdekte Teatro Romano. Dit werd pas ontdekt in 1987 en behoort nu tot een van Spanjes belangrijkste monumenten. En nog steeds komen er, vanonder bestaande gebouwen, pareltjes uit de middeleeuwen tevoorschijn.

In Bolnuevo stuit je op een curiositeit ‘Erosies Bolnuevo’: een eigenaardig, bijna magisch landschap waar erosie door winden en water de rotsen grillig gevormd hebben.

Gezellige terrassen en een magische rotspartij

Na een aangenaam verblijf op de magnifiek gelegen camping El Portús gaan we op pad naar Mazarrón. Deze gemeente bestaat uit de landinwaarts gelegen stad Mazarrón, de havenplaats Puerto de Mazarrón en Bolnuevo. Vooral op campinggebied is hier voor elk wat wils. Voor de strandliefhebber is camping Playa de Mazarrón een aanrader, terrassencamping Los Madriles is een eldorado voor de zwemliefhebber en ertussen ligt camping Las Torres, eenvoudig en iets verder vanaf de kust. Puerto de Mazarrón is ook ‘s winters aantrekkelijk met een levendig havengebied vol gezellige terrassen. Trouwens, de fiets komt hier goed van pas! Langs de kust fiets je van Bolnuevo tot aan La Azohia, een schilderachtig vissersdorpje. De kustlijn is grillig met diverse baaien en mooie stranden. Aanrader: geniet onderweg op een zonnig terras van een karaf Sangria. Top! In Bolnuevo stuit je beslist op een curiositeit ‘Erosies Bolnuevo’. Een eigenaardig, bijna magisch landschap waar erosie door winden en water de rotsen grillig gevormd hebben. Als ‘spookstad’ betiteld door de inwoners vormt het tevens een geliefd object voor filmproducenten.

Badderen in de middeleeuwen

We verlaten de kust want anders doen we deze regio schromelijk tekort. Na een half uurtje rijden in noordelijke richting doemt het stadje Alhama de Murcia op. Een authentieke Spaanse plaats vol Romeinse en Moorse bezienswaardigheden. We bevinden ons nu in het hart van de Guadalentin Vallei. Tevens de toegang tot de Sierra Espuña, het belangrijkste regionale natuurpark van de provincie Murcia. Nieuwsgierig wandelen we door het centrum dat levendig aandoet. In de late middagzon ontmoet de lokale bevolking elkaar graag op straat. De San Lázaro kathedraal (16de eeuw) met als achtergrond de overblijfselen van een Moors kasteel bieden een fantastisch plaatje. En, na een klimpartij wanen we ons, tussen de restanten van het Moors kasteel, even terug in de 12de eeuw. Weer beneden nemen we een kijkje in het interessante archeologisch museum Los Baños. De naam Alhama slaat op de hete thermale bronnen die zowel de Romeinen als de Moren inspireerden tot het bouwen van thermale baden. Opvallend dat men 2000 jaar terug al de vloerverwarmingstechniek beheerste. Eenvoudig door hete lucht vanuit een oven onder de vloer te geleiden.

Alles straalt rust uit

Het natuurpark Sierra Espuña trekt ons richting de gelijknamige camping in het authentieke dorpje El Berro, 17 km ten noordwesten van Alhama de Murcia. Leuk weetje: de eigenaar Andrés startte deze camping ter ondersteuning van de plaatselijke middenstand. Het dorp is blij met je komst! In het hart van natuurpark Sierra Espuña staat een bezoekerscentrum vernoemd naar boswachter Ricardo Codorníu. Hij plantte begin 1900 naaldbomen in dit woestijnachtige gebied. Dit resulteerde in een weelderig natuurgebied dat in 1992 is uitgeroepen tot beschermd regionaal park. Bergtoppen van de Morrones de Espuña  bereiken een hoogte van 1538 meter. Wandel- en fietsroutes starten vanaf het infocentrum en in deze oase van rust kun je zomaar op een kudde berggeiten stuiten. Interessant zijn de ‘pozos de nieve’ (sneeuwputten), ronde 16de-eeuwse koepels, destijds gebouwd om sneeuw en ijs op te slaan om bederfelijke goederen in de nabijgelegen steden te bewaren.

Traktatie voor de smaakpapillen

Wij verlaten het park en volgen de RM-15 in westelijke richting tot Bullas. Allereerst dwars door een prachtig woestijnachtig gebied. Vele kilometers verder staan vlaktes vol amandel- en perzikbomen, in het voorjaar een ware bloemenzee. Dan ontdekken we waar Bullas groot in is: uitgestrekte wijngaarden rondom ons. Al sinds de middeleeuwen steelt de belangrijkste rode wijndruif, de Manostrell, hier de show. Een eldorado voor de wijnliefhebber is het plaatselijke wijnmuseum. En oh ja, in de meer dan 200 wijnkelders is het goed vertoeven én proeven! Gemeente camping La Rafa is een handige overnachtingsplek, lekker dicht bij het centrum.

Bedevaart en wijnpaarden race

Zo dicht in de buurt van de heilige stad Caravaca de La Cruz, dat vraagt om een bezoekje. Na zo’n twintig minuten doemt het middeleeuwse kasteel van Santa Cruz al van ver op. Caravaca is sinds 1998 één van de vijf belangrijkste Heilige Steden ter wereld, naast o.a. Rome en Jeruzalem. Dit dankzij de Basílica Vera Cruz (heiligdom van het ware kruis) en onderdeel van het kasteel. Hier verscheen in 1231 – twaalf jaar voordat de christenen de stad innamen – op wonderbaarlijke wijze een tweearmig kruis. Jaarlijks, van 1 tot 5 mei vindt het Vera Cruz-festival plaats, met als hoogtepunt de race van de wijnpaarden. Men herdenkt dan het kruiswonder en hoe een Moorse aanval werd afgeslagen doordat het Kruis in wijn werd gedoopt. De dorstige verdedigers dronken die wijn, herwonnen hun kracht en de Moren delfden het onderspit. In de ochtend van 2 mei rennen paarden gekleed in prachtige, met de hand geborduurde outfits, samen met hun vier begeleiders de heuvel op, richting het kasteel. De hoofdprijs is voor de snelste en moedigste ploeg én het mooist geklede paard. Het Museo de la Fiësta geeft een mooi beeld van de feestweek als je er zelf niet bij kan zijn.

Proef de zuiderse sfeer

Tja, dan de stad Murcia. Misschien hebben we het lekkerste wel voor het laatst bewaard. We rijden zo’n tachtig kilometer oostelijk en krijgen de stad in het vizier, gelegen in het dal van de Segura. Een perfect startpunt is de Calle de la Trapería, deze straat is het kloppend hart van de stad. Hier staat, haast onopgemerkt tussen winkels en banken, een juweeltje uit de negentiende eeuw, het Casino. Hier was destijds een herenclub als het sociale hart van de stad gevestigd. Trouwens, de eerste verdieping is nog steeds alleen toegankelijk voor leden (ook dames). Wel moet je diep in de buidel tasten, € 12.000 per jaar én goedkeuring krijgen van een ballotagecommissie! Neem een kijkje in de danszaal vol pracht en praal, de Engelse bibliotheek die je terugbrengt in de tijd. In de Arabische patio worden, met een beetje geluk, zelfs je schoenen gepoetst! Al verder dwarrelend door smalle straatjes wordt het tijd om de kathedraal te bezichtigen. Verrassend is de aanblik als we, de hoek omlopend ineens voor de Santa Maria kathedraal staan. Een barokke gevel uit kalksteen en marmer steelt de show. Binnen treffen we een altaar in het midden van de kerk en diverse zijkapellen die elk aan een bepaalde heilige zijn gewijd. Het hart en de ingewanden van koning Alfons X de Wijze worden in deze kathedraal als relikwieën bewaard.

Op een terras, genietend van warmte, zonnestralen en zuidelijke sferen mijmeren we na over de talloze plekken van ongelooflijke schoonheid. We proosten op een spoedige terugkeer, Hasta la vista!

Gegevens campings 

Camping Caravaning La Manga
Autovía de La Manga, Salida 11, 30385 La Manga, Murcia, www.caravaning.es
GPS N 37°37’29” – W 0°44’36”

Langgerekte camping met fraai strand aan de Mar Menor. Afgebakende, zonnige percelen (850) met stroom en water. Prima restaurant met gezellig terras aan het strand. Overdekt zwembad (betaald) en openluchtbad (zomer), grote supermarkt, tennisbanen en voldoende (verwarmde) sanitairgebouwen verspreid over het terrein. Veel activiteiten voor overwinteraars maken deze camping geliefd.

Camping Naturista El Portús
Ctra. del Portús, s/n, 30394 El Portús, Cartagena, Murcia, www.elportus.com/es
GPS N 37°35’10” – W1°4’3″

Camping, op 10 km. afstand van Cartagena. Ligt pal aan zee in een juweel van een baai, 400 zonnige percelen met stroom en 5 sanitair gebouwen. Restaurant, supermarkt, sportinstallaties, een zomer- en winterzwembad en een wellness centrum met fitnessruimte. Voor alle duidelijkheid, camping El Portús is een naturistencamping, als het weer het toelaat zijn de gasten op de camping daarom naakt. El Portús is een uitstekende plek voor het beoefenen van watersport of wandel- en fietstochten. Golfliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij de diverse golfbanen in de omgeving.

Camping Playa de Mazarrón
Av. Pedro López Meca, s/n, 30870 Bolnuevo/Mazarrón, Murcia, www.playamazarron.com
GPS N 37°33’46” – W 1°18’14”

Het vlakke campingterrein geeft direct toegang tot het strand. Het terrein is rijkelijk begroeid met bloemen en planten, centraal staat een modern, verwarmd toiletgebouw. 440 afgebakende percelen (60-80m2) met stroom. Restaurant, openluchtzwembad, tennisbaan en supermarkt. De campingingang ligt in het stadje Bolnuevo.

Camping Los Madriles
Ctra. a La Azohía, 4, 30868 Isla Plana, Murcia
campinglosmadriles.com
GPS  N 37°34’47” – W 1°11’42”

Deze terrassencamping is prachtig gelegen aan de voet van een berg met zicht over de baai. Afgebakende ruime percelen op grind met stroom en water (311).

Trekpleister zijn de fraaie zwembaden (met bubbels). Deze worden gevoed door thermische bronnen die al door de oude Romeinen werden gebruikt.

Het is ongelooflijk, maar de zwembaden worden iedere avond geleegd en ’s morgens weer gevuld met vers water, daardoor is er geen chloor nodig.  De watertemperatuur is 300 C, zowel in het buiten- als binnenbad. Vier moderne toiletgebouwen, supermarkt en een restaurant/snackbar. Huisdieren zijn op deze camping niet welkom! Langs de zee loopt een wandel/fietspad naar het vissersdorp La Azohia met leuke restaurantjes.

Camping Las Torres
CN-332 Mazarrón-Cartagena, Km. 26,
30860 Puerto de Mazarrón, Murcia,
www.campinglastorres.com
GPS N 37°35’20’’ – W 1°13’42’’

Camping Las Torres ligt één km. van het strand in een rustige omgeving aan de voet van een bergketen. Op een deel van de camping staan sinaasappelbomen, veel vaste staanplaatsen en huuraccommodaties. Met grind verharde standplaatsen (114) met water en stroom. Restaurant/snackbar, minimarket, tennisbaan en verwarmd binnenzwembad (2 x p.w. aquagym).

Camping Sierra Espuña
Calle Juan Bautista sn, 30848 El Berro, Murcia, www.campingsierraespuna.com
GPS N 37º 53´22”- W 1º29´31”

Deze camping is gelegen in het dorp El Berro in het natuurreservaat. Terrassencamping met steile toegangswegen, 51 grindpercelen met stroom, eenvoudig sanitair en buitenzwembad. De omgeving biedt veel sportieve mogelijkheden: zwemmen, bergbeklimmen, fietsen en wandelen. Voor supermarkt, bakker of restaurant even het dorp inlopen (300 m).

Camping La Rafa
Paraje la Rafa s/n, 30180 Bullas, Murcia,
www.campinglarafa.webnode.es
GPS N 38°2’12” – W 1°40’13”

Gemeente Camping Rafa ligt in een natuurlijke omgeving aan de Mula rivier. De camping beschikt over sauna, jacuzzi, restaurant, supermarkt en zwembad. Er zijn 400 ruime percelen (100 toeristisch), veelal onder bomen en een groot, enigszins gedateerd sanitair gebouw. Goede ligging, dichtbij het centrum van Bullas.

Winkelwagen
Back To Top
Search