skip to Main Content

Finistère, hoe woest de natuur

Bestemming \ Bretagne

30 december 202211 minuten leestijd
Tags Toerisme Frankrijk

Of de kust nu wordt uitgesneden door de “abers” of wordt omzoomd door uitgestrekte witte zandvlakten, Finistère biedt een verscheidenheid aan landschappen, aan de rand van de wereld.  “War Zouar Ha War Vor” (te land en ter zee), dit deel van Bretagne zal je bekoren met zijn woeste natuur en zijn gastvrijheid !

Onze reis begint met de baai van Morlaix. Ooit een natuurlijke grens tussen de Bretonse provincies Trégor en Léon, biedt de omgeving talrijke stranden en een adembenemende kustlijn naar de punten van Primel en Diben. De rotspartijen, waar de golven tegenaan beuken, doen denken aan de roze granietkust (Côte de Granit Rose) bij Lannion. De haven van Diben maakt het mogelijk het ‘château du Taureau’ te bereiken, een fort in zee, ontworpen door Vauban, dat vurig waakt over de monding van de rivier.

Verderop is de stad Morlaix een stop waard om het oude stadscentrum te bezoeken. Van daaruit kun je landinwaarts rijden naar Léon, en daar de tocht van de parochiale omheiningen oppikken. Maar daar komen we later in deze reis nog op terug. Wij raden je aan de weg langs de haven te nemen, waar de boten liggen te wachten om bij vloed te worden losgelaten, en vervolgens langs de kust verder te rijden naar Roscoff.

Roscoff, een stad met een speciaal tintje!

Deze havenstad, die ook beroemd is om zijn uiencultuur, is een bevoorrechte verbinding tussen Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Ierland en is een must om te bezoeken, al was het maar om door de smalle straatjes van de oude stad te slenteren! Je voelt onmiddellijk de levendigheid van de stad, die wordt gestimuleerd door de visserij, de thalassotherapie-activiteit en het toerisme. Er zijn veel winkeltjes en uitstekende bakkerijen waar je de beroemde ‘Kouign Amann’ kunt proeven, een licht gekarameliseerde lekkernij die rijkelijk met boter is gevuld. Een wandeling langs de kustlijn naar de exotische tuinen is misschien wel op zijn plaats om het allemaal te verwerken! Tenzij je liever de pendelbus naar het eiland Batz neemt en er rondwandelt of fietst? Ondanks de schipbreuk van een olietanker voor de kust in de jaren ’80 en de directe nabijheid van het vasteland, is Batz een klein eilandgebied met een zeer authentiek karakter gebleven.

Of de kust nu wordt uitgesneden door de “abers” of wordt omzoomd door uitgestrekte witte zandvlakten, Finistère biedt een verscheidenheid aan landschappen, aan de rand van de wereld.  “War Zouar Ha War Vor” (te land en ter zee), dit deel van Bretagne zal je bekoren met zijn woeste natuur en zijn gastvrijheid !

Hier woonden zeewierplukkers

Vanuit Roscoff loopt de weg naar Sibiril voor een bezoek aan het kasteel van Kérouzéré, een erfenis uit de Middeleeuwen. Vervolgens ga je via de departementale weg nr. 10 over de ‘Côte des légendes’ naar Brignogan-plages en de vuurtoren van Pontusval. Het hoogtepunt is ongetwijfeld de site van Meneham en het dorp waar de zeewierplukkers woonden. Zeewier, dat soms op de stranden aanspoelt, werd vroeger verbrand om er het jodium uit te halen. De handel en de methode zijn sterk veranderd: zeewier wordt nu gebruikt als meststof, voor cosmetica en voor biotechnologisch onderzoek, maar de typische rietgedekte huizen van de zeewierplukkers zijn bewaard gebleven. Het dorp is omgetoverd tot een eco-museum, een ontvangstpunt, gastenkamers en restaurants. Wat de omgeving betreft, de landschappen kijken uit over een gigantische zandbank van fijn zand en het Kanaal, waaruit extravagant gevormde granietblokken oprijzen!

Ontdekking van de Côte des Abers

In de verte is de vuurtoren van het Ile Vierge al te zien, de hoogste vuurtoren van Europa, gelegen in de gemeente Plouguerneau. Met een hoogte van 82,5 meter moet je in totaal 397 treden beklimmen om de top te bereiken. Hij kan worden bezocht van april tot oktober en heeft zelfs een lodge op de top. Hier sta je aan de rand van kust van de Abers, waarschijnlijk één van de mooiste routes van Bretagne, met zijn inhammen die diep het land in lopen. In Aber-Wrac’h loopt de corniche langs de Baie des Anges. Wij raden je aan naar de semafoor te gaan om het uitzicht te bewonderen. Let er bij het besturen van de camper op dat je de borden volgt, want de straatjes zijn smal! De andere oever van de Aber leidt naar de Duinen van Sainte-Marguerite, waarna je de Aber Benoît oversteekt. Kleine wegen leiden naar paden die te voet verkend worden, om ze op zijn best te waarderen. Als je met een camper reist, zijn de paden meer of minder moeilijk te volgen, afhankelijk van de breedte van je voertuig. Als je verder langs de kust rijdt, kom je langs de duinen van Corn-Ar-Gazel. Een prachtig stuk weg loopt langs de kust tussen Portsall en Melon.

Op weg naar de Iroise streek

Er is geen gebrek aan mogelijkheden om even te pauzeren en bijvoorbeeld de kapel van Saint-Samson te bewonderen, een wandeling te maken op het schiereiland Saint-Laurent, neer te strijken in een crêperie of een visrestaurant of wat losse schelpdieren te kopen om er op het strand van te snoepen met een lekker glas Muscadet! Voor de kust, in de Iroise Zee, ligt de eilandengroep van Molène en het eiland Ouessant, het verst van het vaste land verwijderd. Hier bevindt zich de waterscheiding tussen het Kanaal en de Atlantische Oceaan. Vervolgens bereik je Le Conquet, een mooie en dynamische vissershaven. De stad trekt massa’s mensen tijdens zonnige weekends en in het hoogseizoen. Het zal moeilijk zijn een overnachtingsplaats te vinden, vooral wanneer automobilisten ongegeneerd parkeren op de voor campers voorbehouden kampeerautoparking! Vervolgens kun je langs de kustlijn naar de Pointe Saint-Mathieu, de vuurtoren, de ruïnes van de abdij en het gedenkteken voor de zeelieden die voor Frankrijk zijn gesneuveld. Dit deel van de route biedt een prachtig uitzicht over de haven van Brest, die wordt bewaakt door het fort Bertheaume. Dit laatste bevindt zich op een rotsachtig eilandje en er loopt een  loopbrug naartoe. Het voormalige militaire gebouw werd door de gemeente Plougonvelin gekocht en er worden nu klank- en lichtshows gegeven die de geschiedenis van de stad laten herleven; ook is er plaats voor tentoonstellingen en een avonturenpark.

Via Brest

Brest is een stad die resoluut op de oceaan is gericht en door haar strategische positie is de plaats altijd al een belangrijke basis voor de Franse marine geweest. Hier vertegenwoordigt de defensiesector 15% van de totale werkgelegenheid. Brest werd tijdens de Tweede Wereldoorlog verschillende malen gebombardeerd (bij de bevrijding stonden er nog maar 200 gebouwen overeind), en biedt in de wijk Recouvrance een vooroorlogs gezicht. Het stadscentrum getuigt van naoorlogse stadsplanning. Er is ook een groot aquarium, ‘Océanopolis’, dat de geschiedenis van de oceanen en het zeeleven vertelt. Via de brug over de Iroise kom je in Plougastel-Daoulas. Beroemd om de teelt van aardbeien, die in de 18de eeuw uit Zuid-Amerika werden ingevoerd, maar ook om Sint-Jakobsschelpen, heeft het schiereiland zijn ouderwetse charme behouden met zijn kleine vissershavens en zijn tamelijk verborgen stranden. Ver van de hoofdwegen wordt de plek vaak verwaarloosd ten gunste van het naburige schiereiland Crozon. Je kunt er een omweg maken om te genieten van een prachtig uitzicht op de haven van Brest en Crozon. Fietsen of elektrische autopeds zijn welkom om de gehuchten te verkennen met hun smalle straatjes die vaak te smal zijn voor een kampeervoertuig.

De Monts d’Arrée en de parochiale omheiningen

Ga terug naar Daoulas om de reis in het binnenland voort te zetten, naar Sizun, aan de rand van de Monts d’Arrée. Vanaf hier kom je in een ander Bretagne, waar de tijd lijkt stil te staan. Ook al is de hoogste top slechts 384 meter hoog, het is een echt reliëf, en in tegenstelling tot de kustlijn is de verandering van het landschap totaal. Op sommige plaatsen, te midden van de rotsen en heidevelden, heb je het gevoel dat je midden in Connemara bent beland!

Alvorens hoogte te winnen, doorkruis je het vredige landschap op de sporen van de parochiale omheiningen. Dit architectonisch en religieus erfgoed getuigt van de economische welvaart van Bretagne in de 16de en 17de eeuw. In die tijd was de handel in vlas over zee naar Nederland, Engeland, Portugal en Amerika een bron van rijkdom voor de regio. Deze groei gaf aanleiding tot de bouw van huizen, landhuizen en heilige gebouwen op het platteland! De monumentale afmetingen van deze bouwwerken, die van grote afstand zichtbaar zijn, zijn opvallend, evenals de artistieke en technische bekwaamheid die zij vertegenwoordigen. In Lampaul-Guimiliau, Guimiliau en Saint-Thégonnec zijn enkele van de mooiste omheiningen te bewonderen.

Het woud van Huelgoat

We trekken nu naar het zuiden, richting Commana, om naar de toppen van Roc’h Trévézel en de heuvel Saint-Michel (380 m) te gaan, die herkenbaar is aan de kapel op de top. Die werd in de 19de eeuw gebruikt als schuilplaats voor herders. Beneden ligt het meer, of beter gezegd het stuwmeer van Saint-Michel, waarvan de oevers bereikbaar zijn vanuit de dorpen Brennilis en Botmeur. Aan de voet van de zuidelijke hellingen van de Monts d’Arrée ligt een andere niet te missen bezienswaardigheid: het woud van Huelgoat. Bron van vele mythen, compleet met  zilveren rivier, rotsen, afgrond en duivelsgrotten… het bos van Huelgoat is ideaal voor wandelingen: langs de oude vaart die werd gebruikt om de ertsen te vervoeren, in het hart van het bos, op het hoefijzerpad of op de wandeling Clair-Ruisseau.

Aan de voet van de zuidelijke hellingen van de Monts d’Arrée ligt een andere niet te missen bezienswaardigheid: het woud van Huelgoat.

Het schiereiland Crozon

Na deze verfrissende pauze in het woud, loopt de tocht via Châteauneuf-du-Faou naar het schiereiland Crozon en vervolgens naar Pleyben in het dal van de Aulne, waar de laatste parochieomheining van het circuit te vinden is. Het schiereiland Crozon biedt een concentraat van Bretagne, tussen abers, grillige kusten, bebouwde vlaktes, heuvels, kreken en witte zandstranden. Dit natuurlijke en woeste gebied is de ideale plek voor mooie wandelingen. Je kunt er helemaal omheen wandelen, je passeert eerst de onvermijdelijke Ménez Hom, herrijzend uit de ‘Montagnes noires’ in het oosten, die de landschappen van de Mont d’Arrée aanwijst. De top biedt een panorama over 360° op het schiereiland en de hele regio.

Vervolgens gaat de tocht naar legendarische plaatsen, maar vergeet de meer verborgen hoekjes niet, richting de monding van de Aulne. Op een rijtje: de Pointe des Espagnols, het Fort des Capucins, de Pointe de Pen Hir, de Pointe de Dinan en aan het eind, de Cap de la Chèvre, als de boeg van een schip dat de oceaan doorboort. Talrijke hoogtepunten die het uitstapje zullen opluisteren, zonder natuurlijk het mooie badplaatsje Camaret te vergeten. Vervolgens kun je de Finistère-reis voortzetten langs de Côte des Cornouailles, het land van Quimper. Met zijn grote vissershavens, zijn weidse baaien en kliffen en zijn onweerstaanbare Pointe du Raz, heeft Finistère bijna geen geheimen meer voor jou!  Kenavo* zoals ze hier zeggen!

* Tot ziens

Service en campings

Roscoff Laber parkeerplaats
Gratis, onbeperkt en permanent parkeren.
Service station (water en lozen): € 3
N 48.71225 | O 3.99915

Meneham Camping-Car Park
het hele jaar geopend: € 8,80/24u, alle service.
N 48.4026399 O| 4.2155404

Lampaul Ploudalmézeau
Gemeentelijke camping des Dunes. Midden juni tot sept.
Parking met elektriciteit: € 9,70
Rudimentair servicestation: € 4
N 48.56785 | O 4.65639

Gebied van Sizun, 500 m van het centrum
Gratis parkeren en service
N 48.400299 | O 4.079080

Gebied van Lampaul-Guimiliau
Gratis parkeren en service
N 48.49421 |O 4.03869

Service gebied van Le Fret, Crozon
Parkeren: € 4,75  | water: € 2,50
N 48.17042 | O 4.30349

Winkelwagen
Back To Top
Search