skip to Main Content

Langs Boerenerven

Kortbij \ Rondje Nederland

Avatar
4 januari 202312 minuten leestijd

Wij weten ondertussen wel dat campers booming zijn, leuk te ontdekken dat een grote groep boeren ons graag het jaar rond verwelkomt. Zeventien bedrijven met een agrarisch hart trekken samen op, allemaal met hun eigen identiteit. Met als gezamenlijk doel meer begrip voor het boerenleven op te wekken. Wat buiten kijf staat van dit initiatief is de kwaliteit, de rust en ruimte en de garantie op veel fietsplezier. Laat dat nu net de dingen zijn waarvan wij houden, dus: instappen en wegwezen! We laten ons graag verrassen.

Ons eerste doel is camperplaats Vecht en Weide in Weesp. De plek doet z’n naam eer aan, want de toegangsweg ligt aan de Vecht en vanuit onze camper genieten we van het uitzicht over weilanden. Zon in ’t gezicht, koffie in de hand, kortom het begin is goed. Inmiddels staan de fietsen startklaar dus vooruit, in de benen. Het dorpje Nederhorst den Berg ligt op zo’n twee kilometer afstand, een mooi ritje over het fietspad langs de Vecht. Hier wacht ons een verrassing, want in het pittoreske centrum staan zomaar twee bijzondere kerken. Allereerst de O.L.V. Hemelvaartskerk, een juweel uit eind 1800. Hierin ronddwalend ontdek je onder andere prachtige glas in lood ramen, een indrukwekkend hoofdaltaar van wit natuursteen en zwart marmer en taferelen van de kruisweg. In het buitenland loop je snel een kerk binnen, gelukkig treffen wij ook hier een geopende kerkdeur. De kerktoren van de Willibrordkerk (16de eeuw), de kerk op de heuvel, zie je al van verre. Deze protestantse kerk is wat soberder maar eveneens sfeervol. Het eeuwenoude hout, de indrukwekkende 17de eeuwse preekstoel en oude grafstenen in de vloer trekken onze aandacht. Het kan niet op want het dorp herbergt daarnaast kasteel Nederhorst, in de film Ollie B Bommel omgetoverd tot kasteel ‘Bommelstein’. Dat we in een groot watergebied zijn ervaren we volop, zo fietsen we om de Spiegelplas, een weidse plas met strandjes midden in een natuurgebied. Niet te geloven dat we hemelsbreed maar zo’n twaalf kilometer vanaf Amsterdam zijn, hier heersen rust en ruimte. De authentieke vestingstad Weesp ligt op zo’n vier kilometer afstand, met z’n fraaie bruggetjes is het een beauty. Trouwens, ooit wel eens gedoucht samen met een koe en een gezellig achtergrondmuziekje? Op camperplaats Vecht en Weide beleef je het!

Dat we in een groot watergebied zijn ervaren we volop, zo fietsen we om de Spiegelplas, een weidse plas met strandjes midden in een natuurgebied

Tussen de tulpen

We verkassen zo’n tachtig kilometer naar de Kop van Noord-Holland in de Wieringermeerpolder. We treffen een heerlijke camperplek ‘Bij Sijm’ in Middenmeer, bekend als de tulpenboerderij. Helaas voor ons geen tulpenvelden meer, wel een geweldig weids uitzicht. We ontmoeten eigenares Truus die vol passie over het leven van de tulp vertelt. Zo leren we alles over de broeitulpen die ’s winters in hun kas groeien, in kratten op water. Dit proces start in november en door het versneld nabootsen van de seizoenen bloeien er van januari tot Pasen tulpen. Zodoende zien we dus ’s winters tulpen in de supermarkt! Voor geïnteresseerde campergasten valt hier veel te ontdekken en te bekijken. Fietsroutes starten voor de deur, wij nemen een kijkje in Medemblik. Na acht kilometer door het polderlandschap bereiken we het kleinste én oudste stadje van West-Friesland. Wat een gezelligheid treffen we aan. Een levendige haven, een pittoresk stationnetje waar dagelijks de stoomtram naar Hoorn vertrekt en zelfs een bakkerijmuseum. Prachtige gevels en verborgen hofjes zien we al ronddolend. Wat een charmant stadje! Afsluitend genieten we van de vergezichten over het IJsselmeer terwijl we over de dijk lopen. Voor we vertrekken hebben we nog een fietsdoel: Den Oever. Een gezellige fietstocht met een topbeloning. Hier eet je in de vissershaven de lekkerste kibbeling ooit!

Op een groot terrein lopen alpaca’s, herten, muntjaks (blafhert), een schattige witte wallaby en in de vijver zwemmen bijzondere eendensoorten

Ontmoeting met bijzondere dieren

We maken de volgende morgen een mooie rit met onze camper van ruim negentig kilometer. Een deel loopt over de Afsluitdijk, sowieso een route die garant staat voor mooie uitzichten. Daarna settelen we ons in Friesland. Op een voor ons onbekend stekje: Hoeve Noordveld in Oudebildtzijl. Onder het genot van een bakje koffie vertelt eigenaar Sietse enthousiast over zijn passie voor de dieren die rondom de boerderij leven. Op een groot terrein lopen alpaca’s, herten, muntjaks (blafhert), een schattige witte wallaby en in de vijver zwemmen bijzondere eendensoorten. En jawel, ’s morgens rond tien uur mag je helpen met het voeren van de dieren. Een unieke ervaring! Vanaf de camperplaats wandel je door een voedselbos zo het schilderachtige dorpje in met een kleine duizend inwoners. De Oude Rijd stroomt door het centrum met als middelpunt een oude sluis (1507). Hier staat de gave beeltenis van Gerrit Keizer (1874), destijds als dwerg geboren. Op z’n tweeëntwintigste was hij slechts achtennegentig centimeter lang en ging door voor  kleinste man ter wereld. Verder ronddolend stuiten we op een sfeervol cultureel centrum waarvan de Julianakerk (1806) onderdeel is, een charmant kerkje met monumentale status. We leren over de streekgeschiedenis, bekijken mooie kunstwerken en buiten wacht een verrassende vlindertuin. Zo ervaren we waar een klein dorp groot in kan zijn! Ook de fiets komt hier tot z’n recht. We nemen een kijkje in het dorp Sint Annaparochie. Hier stuiten we op een verrassend feitje. Stel je eens voor… het huwelijk van meesterschilder Rembrandt van Rijn en zijn vrouw Saskia van Uylenburgh werd hier in het achtkantige kerkgebouw (Van Harenskerk) op 10 juni 1634 gesloten. Zo verlaten we een stukje wijzer deze aangename provincie ‘oan’t sjen’!

Oost-Groningen met z’n veenwinningverleden

We verlaten de uitgestrekte landerijen om na dik honderd kilometer in Onstwedde (regio Westerwolde) bij camperplaats Op Streek te belanden. Jolanda, de eigenares begroet ons hartelijk. We krijgen een fijne zonnige plek op hun mooi aangelegd camperpark met veel ruimte. Hun melkveebedrijf is aan de overkant van de weg, hier staat ook een blokhut vol zelfgemaakte (boeren) lekkernijen met zelfbediening. Zo tap je hier een flesje verse melk of kies je heerlijk voorgegaarde gehaktballen, hamburgers, worst en allerlei soorten yoghurt. Kenmerkend voor Jolanda is dat ze ’s avonds een gezellig praatje maakt met de camperaars met daarnaast aandacht voor de inwendige mens! Ook hier komt de fiets goed van pas. We passeren dorpjes met idyllische namen zoals Vlagtwedde, Wedde en Blijham. Je ervaart het verleden van de moerasgebieden en grootschalige veenwinning, nu omgetoverd tot prachtige natuurgebieden waardoorheen lieflijke beekjes meanderen. Typerend voor deze streek zijn de knusse huisjes in de lintbebouwing langs de kanalen. Onderweg naar het bekende vestingstadje Bourtange, dat op zo’n 15 km fietsafstand ligt, passeren we in Veelerveen een aanlokkelijk terras. Het bijbehorend romantische kerkje uit 1922 fungeert als lunchroom: ’t Moment. Wat een heerlijke plek! Bourtange is een perfect gerestaureerd vestingstadje dat dateert uit 1580. Je herleeft hier middeleeuwse sferen en op de zondagen zijn er demonstraties kanonschieten. ’s Zomers is hier een groots evenement waarbij het naspelen van de veldslagen uit de Tachtigjarige Oorlog tegen Spanje plaatsvinden. Een historische nabootsing van de Slag om Bourtange met soldaten in traditionele kleding en nagespeelde gevechten. Bijzonder om eens mee te maken. Onstwedde zelf heeft trouwens ook een verborgen pareltje, streekmuseum ‘Slaait’nhoes’. Gevestigd in een Saksische vakwerkboerderij uit de 18de eeuw die zelf door de familie Nieuwenhuis is gerestaureerd. Het dankt z’n naam aan de zogenaamde slaaiten, dit zijn naast elkaar gelegde palen boven het deel waarop het koren lag. Eenmaal binnen kom je werkelijk ogen tekort, het hangt, staat en ligt boordevol oude gebruiksvoorwerpen, tweehonderd paar houten schaatsen, kleding, speelgoed kortom te veel om op te noemen. Geert Nieuwenhuis ontpopt zich tot een ware verhalenverteller. Hij brengt de collectie tot leven dankzij een amusante rondgang waarbij hij het ene na het andere spreekwoord uit z’n mouw schudt. Met een drankje in de fraaie tuin kun je alles nog rustig laten bezinken.

Bourtange is een perfect gerestaureerd vestingstadje dat dateert uit 1580. Je herleeft hier middeleeuwse sferen en op de zondagen zijn er demonstraties kanonschieten

De stal beleven vanuit de skybox

Oud-Lutten (Overijssel), een buurtschap in de gemeente Hardenberg is ons volgende doel. Camperplaats ‘Langs de Esch’ ligt tegenover het melkveebedrijf van Herma en Hans. Een familiebedrijf met tweehonderddertig koeien waarover Herma met hart en ziel vertelt. We nemen een kijkje bij de kalfjes en schattige jonge poesjes. ’s Morgens en ’s avonds kun je vanuit een ruimte boven de stallen het hele proces met de melkrobot volgen, imposant om te zien hoe rustig alles verloopt. Herma en Hans delen hun levenswerk graag met de camperaars die van harte zijn uitgenodigd! Aanrader: op slechts vijfhonderd meter vanaf de camperplaats ligt een mooi vogel- en pluimveepark ‘de Lorkeershoeve’. Je wandelt door een sfeervol park met onder andere schitterende kraanvogels, een uilenburcht, verschillende pauwen waarvan een witte de show steelt. Een midgetgolfbaan en gezellig terras maken het uitje compleet. Op de fiets sta je in een wip (7 km) in het centrum van Hardenberg, mooi gelegen aan de Vecht waarlangs een fijn wandelpad loopt. En begint je maag te knorren? Loop dan binnen bij lunchroom Blij op de Markt, hier zijn de flammkuchen om je vingers bij op te eten. Daar wordt een mens echt blij van!

Sinds 1999 bereidt Erna, met hulp van haar dochter hun melk onder andere tot ijs. Dus ijsliefhebbers opgelet, binnen in het gezellige ijssalon liggen maar liefst vijftig smaken

Smikkelen en smullen bij de ijsboerderij

We besluiten ons rondje bij een klein camperparadijs, camperpark ’t Dommerholt in het Gelderse Borculo. Hier runnen Erna en Wilbert hun veelzijdige bedrijf. Wilbert is vooral druk met de melkkoeien terwijl Erna’s hart meer in de horeca ligt. Het camperpark is hun beider passie, hier ontbreekt het de camperaar aan niets. Sinds 1999 bereidt Erna, met hulp van haar dochter hun melk onder andere tot ijs. Dus ijsliefhebbers opgelet, binnen in het gezellige ijssalon liggen maar liefst vijftig smaken. Het water loopt je in de mond als je voor de vitrine staat! Trouwens ook hier kun je een blik in de stal werpen om te ontdekken waar de melk voor die lekkere ijsjes vandaan komt. Maar vergeet niet een kijkje te nemen in het stadje Borculo waardoorheen de Berkel slingert. Midden in het centrum trekt het Brandweermuseum onze aandacht. Eenmaal binnen dwaal je door de geschiedenis van brandweerauto’s, spuiten en pompen. Zelfs auto’s daterend uit begin 1900 staan er glimmend bij. Tof voor de kids, die lopen verkleed als brandweerman door het museum. In de Weverstraat staat de fraai gerestaureerde synagoge daterend uit 1877. Binnen is een klein gedeelte nog in oorspronkelijke staat, zoals een mikwe (badhuis) waar de reinigingsrituelen plaatsvonden en de vrouwengalerij. Fietsroutes zijn er te kust en te keur. Een bracht ons bij de korenmolen in Geesteren uit 1867. Enthousiaste vrijwilligers delen graag hun kennis terwijl er nog volop gemalen wordt.

We hebben genoten van ons (kleine) rondje en zijn onder de indruk van de veelal zeer hartelijke ontvangst. Alle families doen hun best om verbinding te leggen tussen de camperaars en de agrarische sector. Alle door ons bezochte camperlocaties hebben gemeen dat ze voortreffelijke gratis wifi en goede sanitaire voorzieningen hebben. En jullie wacht een gastvrije ontvangst!

Op de site www.langsboerenerven.nl vind je een duidelijke kaart met alle camperlocaties.

Gegevens van de door ons bezochte locaties

Camperplek Vecht en Weide
Dammerweg 9 | 1383 HT Weesp
T 0031 6 30007825
www.vechtenweide.nl

Camperplek Bij Sijm
Westermiddenmeerweg 9
1775 RL Middenmeer
T 0031 6 44430497

Camperplek Hoeve Noordveld
Oudebildtdijk 6
9078 WG Oudebildtzijl
T 0031 6 25253866
www.hoevenoordveld.nl

Camperplek Op Streek
Streekweg 4
9591 VM, Onstwedde
T 0031 6 10942447
www.camperplaatsopstreek.nl

Camperplek Langs de Esch
De Lutterseweg 3c
7775 PM, Oud Lutten
T 0031 6 20843291

Camperplek ‘t Dommerholt
Hambroekweg 6
7271 NA, Borculo
T 0031 542-71833
www.camperparkdommerholt.nl

Winkelwagen
Back To Top
Search