skip to Main Content

Prachtige wegen en landschappen

Grand Tour \ de Vercors

31 december 202212 minuten leestijd
Tags Toerisme Frankrijk

Tussen Isère en Drôme strekt de Vercors zich uit over een ruim gebied van middelhoge bergen, in de omgeving van Grenoble. In de Tweede Wereldoorlog vergaderden en verscholen zich hier een groot aantal leden van het Verzet; het gebergte staat tegenwoordig vooral bekend om zijn landschappen die zich uitstekend lenen tot outdoor activiteiten en die doorkruist worden door adembenemende wegen en paden!

Minder rijden, en toch meer ontdekken! De tijd is gekomen om kleine gebieden te verkennen die reizigers de ruimte bieden voor outdoor activiteiten. Het Vercors-gebergte, ten oosten van de Rhône-vallei, in de omgeving van Grenoble, bezit voldoende argumenten om bezoekers te lokken. Hier vind je immers hoogvlakten, uitgestrekte bossen, duizelingwekkende kliffen en enkele spectaculaire kloven. Daarbij komt nog een bijzondere geschiedenis en identiteit, producenten en ambachtslieden die trots zijn op hun land, kortom alle ingrediënten voor een bestemming die geknipt is voor ‘slow tourism’. Laat je vrijetijdsvoertuig dus uitblazen op een kampeerautoparking of een kleine camping en ga erop uit voor een wandel- of een fietstocht.

In het land van Royans

Vertrek naar de groene dalen van het Pays de Royans om deze tocht te beginnen, die de departementen Drôme en Isère doorkruist. Bij het naderen van de Gorges de la Bourne is het middeleeuwse dorpje Pont-en-Royans met zijn huizen die over de rivier uitkijken een goed begin. Overnachten is mogelijk bij de grotten van Choranche, die tot de mooiste van Frankrijk behoren, en parkeren op de kampeerautoparking naast de camping of op de gemeentecamping van Pont-en-Royans. In het oosten bevindt zich het Aquaduct van Saint-Nazaire-en-Royans, dat open is voor bezoekers. Maar rechtstreeks naar Saint-Jean-en-Royans gaan om omwegen te vermijden is ook mogelijk. De stad is een stop waard vanwege zijn merkwaardige 100% biologische single malt whisky distilleerderij. Hier worden gerst en plaatselijk bronwater verwerkt. De streek staat ook bekend om zijn ‘Ravioles à l’ancienne de Saint-Jean’, gemaakt in de Drôme. Deze kleine, dunne, vierkante deeglapjes bereid met verse eieren hebben een vulling van Comté AOP, verse kaas en peterselie, en zijn geschikt als ovenschotel of als salade (ter plaatse te koop). Tenslotte is Saint-Laurent-Royans ook een prima plek voor wandelingen en fietstochten door het gebergte die door het Office du Tourisme worden aanbevolen.

De stad is een stop waard vanwege zijn merkwaardige 100% biologische single malt whisky distilleerderij. Hier worden gerst en plaatselijk bronwater verwerkt. De streek staat ook bekend om zijn ‘Ravioles à l’ancienne de Saint-Jean’, gemaakt in de Drôme.

De toeristische route van Combe Laval

Als de bergen van de Vercors in het vizier komen, raden wij aan een van de meest adembenemende wegen van de Vercors te kiezen: La Combe Laval (zie kaderstuk). Zie je dat niet zitten, ga dan verder de vallei in, naar de cisterciënzer abdij van Léoncel en iets verderop, de watervallen van de Druise. Deze beide plekken zijn later ook bereikbaar door af te dalen via de Col de la Bataille. Het is inmiddels duidelijk geworden dat een ontdekking van de Vercors in zijn geheel een kwestie is van verkennen van alle mogelijke hellingen, op en af! De complexe geologie van het Vercors-gebergte, bestaande uit kliffen, kloven en valleien, verklaart de aanwezigheid van verschillende geografisch en historisch uiteenlopende gebieden. Men spreekt van de Royans, de Coulmes en de vier bergen in het noorden, de Vercors drômois, Gervanne en de Diois in het oosten, dan de Trièves en de Hauts-Plateaux, die een natuurlijke grens vormen tussen de Drôme en de Isère. En het is precies om de valleien te ontsluiten dat in de 19de eeuw duizelingwekkende wegen op de kliffen werden aangelegd. De Combe Laval-weg werd gegraven om het houttransport over de weg te verbeteren en werd in 1898 voltooid na vijf jaar werkzaamheden. Tegenwoordig is het de populairste toeristische route om de steile landschappen van het gebergte te ontdekken, met de Col du Rousset in het zuiden.

Het Vercors gebergte, land van verzet

Als je deze route neemt, kom je op de soms frisse en mistige hoogvlakten van de Vercors in de Drôme, tussen 1200 en 1500 meter hoogte. Het is niet alleen een uitgestrekt natuurgebied waar wandel-, mountainbike- en skipaden te vinden zijn, maar het was ook de thuisbasis van het Verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog en schuil- en verzamelplaats van vele onderduikers. In de omgeving van Vassieux-en-Vercors mag je een bezoek aan het Verzetsmonument en de necropolis, die de herinnering aan de tragedie van 21 juli 1944 in stand houden, niet missen. In deze periode werden ook vele dorpen verwoest, zoals het mooie Chapelle-en-Vercors. De ‘Cour des fusillés’ is een herdenkingsplaats voor de tragedie van het bloedbad van 25 juli 1944. Het is met een krop in de keel dat we de plaats verlaten. Gelukkig zullen het dorp en de weergaloze landschappen van de Vercors voor troost zorgen. Trek zeker twee of drie dagen uit om het plateau te bezoeken. Er zijn ontelbare wandelingen en uitstapjes in de frisse lucht met adembenemende panorama’s mogelijk. In de omgeving van La Chapelle-en-Vercors is de wandeling naar de Belvédère de Révoulat vanaf het Croix de Châtelard aan te bevelen. Het is een zeer mooie tocht, niet al te moeilijk (4,5 km), met een prachtig uitzicht op de kloven van Vernaison en de tunnel van Grand Goulet.

Trek zeker twee of drie dagen uit om het plateau te bezoeken. Er zijn ontelbare wandelingen en uitstapjes in de frisse lucht met adembenemende panorama’s mogelijk.

Het verrassende Saint-Antoine klooster

De Vercors Drômois heeft een aantal opmerkelijke sites. Tot onze favorieten behoren het bos van Lente, Font d’Urle, de grot van Luire (richting Saint-Agnan-en-Vercors) waar ook weer prachtige wandelingen op ontdekking wachten. Een van de meest ongewone plaatsen is het orthodoxe klooster van Saint-Antoine-Le-Grand, gelegen in een groene omgeving in een tamelijk ongerept dal. Het hangt af van het Simonos Petra klooster op de Griekse berg Athos. De gelijkenis van de site met Meteora, zij het op kleinere schaal, is opvallend! Binnen zijn er 600 m² fresco’s in Byzantijnse stijl. Let op, de toegang loopt via een smalle weg, de D2, vanuit Saint-Laurent-en-Royans. Als je niet van plan bent om aan deze kant van de vallei terug te keren en op de hoogvlakte te blijven, start de uitstap dan hiermee. Het weggetje ernaartoe is overigens niet erg geschikt voor grote voertuigen, dus er naartoe fietsen is een goede optie (5,5 km van Saint-Laurent-en Royans). Maar vanuit La Chapelle-en-Vercors kun je net zo goed teruggaan via de D518, die door de tunnel van Grand Goulet loopt, met de indrukwekkende klim in de Gorges de la Bournes (hoogte beperkt tot 3,5 meter). Ook hier is de weg geen probleem voor kampeerbusjes, maar zorg er wel voor dat je het voertuig goed in de hand hebt, want de wegen zijn bepaald niet breed. Ontbreekt het lef om aan al deze duizelingwekkende routes te beginnen, sla dit dan over want er komen nog leuke verrassingen.

De prachtige wegen van de Vercors met de motorhome

Sommige van de fantastische wegen in de Vercors, die in de tweede helft van de 19de eeuw werden aangelegd om de bergen te ontsluiten, zijn adembenemend door hun ligging op de rotsen, hun opeenvolging van overhangen en hun in de rotsen gehouwen tunnels. De Écouges-route, de Petits Goulets, de Gorges de Nan, de Col du Rousset, de Combe Laval, de Presles-route, de Gorges de la Bourne... al deze routes zijn adembenemend en ongelooflijk schilderachtig. De meeste daarvan kunnen met een camper worden bezocht, maar het hangt af van de afmetingen van het voertuig. Op deze routes zijn voertuigen van meer dan 3,5 ton en meer dan 3,5 meter hoog niet toegestaan (let op: op de route van Les Écouges, zijn er tunnels waarin de hoogte beperkt is tot 2,60 meter). Het zijn ook smalle wegen waar je moet manoeuvreren als er een tegenligger komt aanrijden. Aarzel niet om bij de toeristische dienst te informeren naar de verkeerssituatie. Als je niet te veel voertuigen wilt tegenkomen, ga dan liefst ‘s morgens vroeg op weg. Het wordt sowieso spannend.

De Col du Rousset

Rijd naar het zuiden naar de Col de Rousset. Zin in een pittige wandeling? Ga dan naar het ‘Plateau de Beure’ om rond de berg te wandelen door bos en bergweiden. Het pad over de bergkammen is prachtig en biedt weidse panorama’s op de Grand Veymont (2341 m) en de hoogste bergen van de Vercors aan de Isère-kant, evenals op de Diois. Vanaf het oord Col du Rousset volg je gewoon de kleine weg tot aan de parkeerplaats. Op de top wordt nachtparkeren gedoogd, maar bedenk wel dat dit geen kampeerplaats is. Het blijft een voorrecht om hier te staan, verspeel die kans niet! Vervolgens loopt de route door de tunnel en de beroemde Col du Rousset, een trefpunt voor motorrijders en andere liefhebbers van fantastische bochtige wegen, om terug te keren naar de vallei, aan de kant van Chamaloc.

Op de top wordt nachtparkeren gedoogd, maar bedenk wel dat dit geen kampeerplaats is. Het blijft een voorrecht om hier te staan, verspeel die kans niet!

Ontdekking van de Diois

Dan kom je aan in Die. De hoofdstad van de Diois, genesteld aan de voet van de kliffen van de Vercors, heeft een rijk historisch erfgoed. De stadswallen en smalle straatjes van de oude stad, evenals de typische gevels en huizen, nodigen uit tot rondslenteren. Er heerst hier een half landelijke, half alternatieve sfeer, die doet denken aan de Ardèche, wat de stad zijn charme geeft. Biologische landbouw wordt hier voornamelijk beoefend. Op zondagmorgen, marktdag, zittend op het terras op het kerkplein, is het leven gewoon… heerlijk. Een glaasje van de beroemde Clairette de Die proeven is een niet te versmaden ervaring. Het is een mousserende wijn waarvan de wijnstokken stroomopwaarts en stroomafwaarts van het dorp worden verbouwd. Je kunt de camper zelfs parkeren op de gereserveerde parkeerplaats bij de brandweerkazerne aan de rand van de stadskern. Vanuit Die, kun je het Rhônedal bereiken via Crest. Valence en Montélimar liggen op amper een uur rijden! In het zuiden is het park van de Baronnies Provençales ook een bezoek waard. Als je de reis in de Vercors liever aan de kant van de Isère voortzet, trek nu dan naar Gresse-en-Vercors, met een onweerstaanbare tussenstop in Châtillon-en-Diois, een middeleeuws en botanisch dorp in de Drôme. In het Isère-gedeelte van het gebergte ligt het Réserve naturelle des hauts-plateaux du Vercors, een paradijs voor wandelaars, zonder wegen of huizen. Ga in Glandage beslist kijken naar de vreemde rotsformaties ‘les Sucettes de Borne’.

De Trièves en de Himalaya loopbruggen

Gresse-en-Vercors ligt op 1200 m hoogte in de Trièves, tussen het oostelijke balkon van de Vercors en de bergweiden van Serpaton. Vanaf hier is er een prachtig uitzicht op de Mont Aiguille. De meer ervaren wandelaars zullen naar de hoogste plateaus gaan; sta er wel even bij stil dat de meeste wandelroutes meerdere dagen in beslag nemen. Verder naar het oosten bevelen we de Himalaya wandelpaden van het Monteynard meer aan. De hangbruggen over dit turkoois gekleurde kunstmatige waterreservoir zorgen voor spannende momenten en een prachtig panorama over het meer en de omliggende bergtoppen. Het is ook een fantastische plek voor watersporters, wandelaars en vissers. Een mooie manier om deze reis door een nog onbekend gebied af te sluiten!

De specialiteiten van de Vercors

Naast de beroemde Ravioles die in alle herbergen en restaurants van de Vercors te vinden zijn, kun je ‘Bleu du Vercors’ proeven, een AOP blauwaderkaas die op kaasplankjes, maar ook in bepaalde culinaire recepten (salades, gratin, raclette) kan worden geproefd.

Aanbevolen adressen

 • Hôtel Restaurant Bellier, in la Chapelle-en-Vercors. Familiale sfeer en huisgemaakte gerechten. Menu van 18 tot 22 € – A la carte gerechten van 17 tot 22 €.
 • Restaurant le Mazel, in Die. Traditionele keuken. Lunchformule en lunchmenu van 10,50 tot 13 €. Gerechten à la carte van 16 tot 19 €.
 • Les petits fourneaux, in Die. Creatieve en lokale vegetarische keuken. Gerechten van 13 tot 17 €. Avondmenu van 20 tot 25 €.

Kampeerautoparkings en campings

 • Camping Les Sereines, Pont-en-Royans
  Open van 02/04 tot 30/09 | 18 € | Service het hele jaar bereikbaar | € 12 service inbegrepen.
  N 45.0631 | E 5.3361
 • Aire de Vassieux-en-Vercors
  Open van 1/5 tot 31/10 | elektriciteit € 2 | Water € 2.
  N 44.897479 | E 5.369700
 • Aire de Die
  Het hele jaar open, € 10/nacht, gratis service ter plaatse, maar moeilijk bereikbaar.
 • Aire de Treffort, strand Sablettes
  Open van 1/05 tot 30/09 | € 18 met toegang tot water, elektriciteit, afvoer van grijs water en toiletten.

Winkelwagen
Back To Top
Search