skip to Main Content

Reis naar de verste uithoeken van Spanje

Bestemming \ Extremadura

5 januari 202311 minuten leestijd
Tags Spanje

Extremadura ligt buiten de routes van de traditionele rondreizen en biedt historische plaatsen van onschatbare waarde. Van de Romeinse en Arabische veroveringen tot de ‘Reconquista’ en de ontdekking van de Nieuwe Wereld, zorgt dit land van contrasten voor een prachtige illustratie van de uiteenlopende invloeden die het Iberisch Schiereiland door de eeuwen heen heeft gekend. Tot groot genoegen van reizigers die graag buiten de platgetreden paden durven te verdwalen!

Is dit het einde van de wereld? Op het eerste gezicht zou je je kunnen afvragen wat je in deze regio te zoeken hebt. Het is één van de 17 autonome gemeenschappen, en tevens één van de kleinste van Spanje. Het gebied is ingeklemd tussen de grens met Portugal en Andalusië, en bij lange na niet in staat om hetzelfde toeristische en culturele prestige te claimen; de meeste reizigers rijden snel door Extremadura, op weg naar iets anders. Je zou alleen al in Cáceres en Mérida kunnen stoppen om het Unesco-werelderfgoed te bewonderen, waarvoor geen grote omweg nodig is. Met de motorhome wordt zo’n omweg zelfs een plezier! Ontdek de overblijfselen van verschillende volkeren en beschavingen die hier woonden, en maak kennis met absoluut verbluffende natuurlandschappen

Op weg naar de valleien

Deze route begint rustig in het noorden van Extremadura, in de groene en vruchtbare valleien van de rivieren Vera en Jerte. Hier zijn talrijke bossen met eeuwenoude eiken te vinden, en ook  watervallen, kloven en poelen met kristalhelder water, die als natuurlijke zwembaden fungeren. Spanjaarden komen hier in de zomer graag verkoeling zoeken. In de omgeving zijn er plaatsen als Garganta la Olla, Los Pilones in natuurpark Garganta de los Infiernos, de waterval van Caozo en vele andere pareltjes. Er zijn heel wat kleine campings in de omgeving. Maar die zijn meestal pas vanaf de lente open. De eerste schat op deze reis is het klooster van Yuste, waar Karel I van Spanje (beter bekend als Keizer Karel) zijn laatste levensmaanden doorbracht na zijn troonsafstand ten gunste van zijn zoon Filips II. Het huidige klooster, de bijgebouwen van de koning en de tuinen kunnen bezocht worden in een goddelijk rustige sfeer….

Het omliggende gebied telt ook een groot aantal typische dorpen, die weliswaar onverbiddelijk hun bevolking verliezen, maar toch aanleiding geven tot de meest uitbundige en soms vreemde volksfeesten, zoals Jarramplas in Piornal (zie kader), Los Escobazos (bezemfeest) in Jarandilla de la Vera en vele andere folkloristische evenementen. Er zijn ook veel feesten tijdens de Paasweek, die in heel Spanje worden gevierd!

De site is gewijd aan het behoud van de fauna en vooral van vogels, zoals de zwarte ooievaar en de zwarte gier.

Adembenemende landschappen

Ga dan zuidwaarts naar Plasencia. Het stadje is niet erg interessant, behalve dat het een goede plaats is om wat te eten en te drinken voordat je het Montfraguë Nationaal Park bezoekt, waar wandelliefhebbers goed aan hun trekken zullen komen! Het middelpunt van het park bevindt zich in Villarreal de San Carlos. Het park is een biosfeerreservaat dat wordt gekenmerkt door rotsachtige reliëfs en mediterrane bossen en beslaat zo’n 182 vierkante kilometer. Het wordt doorkruist door de rivieren de Taag en de Tiéta. De site is gewijd aan het behoud van de fauna, vooral van vogels, zoals de zwarte ooievaar en de zwarte gier. De majestueuze vlucht van de zwarte gier kan gemakkelijk worden waargenomen, vooral in de buurt van de Salto del Gitano en de pittoreske ruïnes van het kasteel van Montfraguë. Reken minstens twee dagen voor deze etappe om van het natuurschoon te genieten. Omwille van natuurbehoud is kamperen en parkeren met motorhomes echter verboden. Je zal de perimeter van het park moeten verlaten om te kunnen bivakkeren. De rest van het park bestaat uit vlaktes en steeneikbossen. Op de vlaktes worden de ‘dehesas’, de weilanden, voornamelijk gebruikt voor veeteelt, met name zwarte varkens, die zich uitsluitend voeden met eikels en die op een leeftijd van ongeveer twee jaar worden geslacht voor de productie van de beroemde ham van Extremadura, één van de lekkerste Iberische hammen!

Rijkdom van de Extremadura steden

Na deze onderdompeling in het groen, leidt de weg naar Cáceres. Dit is een van de mooiste  ommuurde stadjes van Spanje en het ligt bovendien ver van het massatoerisme. De muren, het oude stadscentrum, de straten, pleinen en paleizen voeren de bezoeker terug naar de renaissance en de middeleeuwen. Hoewel een beetje in steen gebeiteld (de Plaza Mayor en de oude stad zijn levendiger maar ook meer toegespitst op het toerisme), is Cáceres een ongelooflijk architectonisch juweeltje. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de stad en haar omgeving werden gebruikt als decor voor de beroemde serie Game of Thrones!

Trujillo, 40 kilometer naar het oosten, is een stad met middeleeuwse charme en een must in Extremadura. Of je nu doorreist naar het zuiden of naar Portugal, een bezoek aan deze stad of aan het op een heuvel gelegen dorp Guadalupe mag je niet missen. Maar daar komen we later op terug.

Wat je niet mag missen is het prachtige heuveldorp Alcántara en zijn ongelooflijke Romeinse brug uit de 2e eeuw, die zeer goed bewaard is gebleven en op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat.

International Park van de Taag

Als je tijd hebt om te verdwalen, raden wij je sterk aan om naar het westen te rijden, richting Portugal, waar de rivier de Taag op sommige plaatsen als een natuurlijke grens fungeert. Spanje en Portugal hebben trouwens een gezamenlijk project voor de ontwikkeling van een internationaal park om de landschappen, natuurlijke en historische bezienswaardigheden van dit deel van Extremadura, dat op de grens van beide culturen ligt, beter onder de aandacht te brengen. Wat je zeker niet mag missen is het prachtige heuveldorp Alcántara en zijn ongelooflijke Romeinse brug uit de 2de eeuw, die zeer goed bewaard is gebleven en op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat (in het Arabisch betekent Alcántara ‘brug’). Rijd vervolgens naar Badajoz, via het westen van Extremadura. Hier wordt het landschap dor, behalve in de richting van de Sierra de San Pedro. De kurkeiken, waarvan de schors de motor is van de economie van de streek, staan als mijlpalen langs de route, onder het oplettende oog van talrijke gieren en enkele herten die flaneren in de streek waar ze zich thuis voelen. In het gebied zijn ook talrijke megalithische vindplaatsen te bewonderen, hoewel er geen toeristische attracties zijn. Steden zoals San Pedro de Alcántara, met zijn oude klooster en hotel-restaurant, en Valencia de Alcántara, met zijn serviceplaats voor motorhomes, zijn geschikte plaatsen om te stoppen. Hier zijn ooievaars, een ander symbool van Extremadura, op de daken van de huizen te zien! De nabijheid van Portugal is ook een uitnodiging om de prachtige citadel van Marvão te ontdekken. Het is maar dat je het weet.

Een merkwaardig feest

Begin januari vindt in Piornal, het hoogst gelegen dorp van Extremadura (1200 meter), een merkwaardig en kleurrijk feest plaats. Tijdens die periode, trekken verschillende mensen het Jarramplas kostuum aan. Het personage draagt een kostuum van veelkleurige stroken en een masker met grote horens. Hij marcheert door de straten met zijn trommel en wordt door de menigte bekogeld met rapen! Volgens de folklore zou Jarramplas de belichaming zijn van de veedief. Deze steniging met groenten zou een manier zijn om het kwaad uit te drijven, om het nieuwe jaar goed te beginnen. Waarom ook niet!

Moorse invloeden

Dan komt Badajoz in zicht. Dit is de hoofdstad van de gelijknamige provincie, een stad die zich boven de rivier Guadiana verheft. De stad werd in 875 door Abd al Rahmân gesticht, een afstammeling van een Muwallad-familie (een term die wordt gebruikt om de inheemse Romeinen of Visigoten aan te duiden die zich tot de islam bekeerden). De stad heeft overblijfselen van haar Arabische verleden bewaard, zoals te zien is in de Alcazaba, een mooie  citadel die in 1169 werd gebouwd door de Almohad-kalief Abu Yaqub Yusuf. Het ruikt nu al naar Andalusië! Zoals elke ommuurde stad, bestaat het historische centrum uit een doolhof van smalle straatjes en pittoreske bogen met gebouwen uit verschillende tijdperken, en niet te vergeten het emblematische Plaza Alta, beschilderd in Mudejar-stijl, onder de vesting.

Mérida, een tweede Rome

Cáceres draagt sporen van de middeleeuwen, Badajoz staat in het teken van de Moren, maar Mérida getuigt van de eerste beschaving die een blijvende stempel op het Iberisch schiereiland heeft gedrukt: de Romeinen. Keizer Augustus wilde van Merida een tweede Rome maken. Tegenwoordig is het de belangrijkste Romeinse archeologische vindplaats in Spanje die op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. Het theater, het amfitheater, het forum, de tempel van Diana en het aquaduct behoren tot de overblijfselen die overal in de stad te bewonderen zijn. Het is ook een dynamische stad waar je kunt genieten van traditionele gastronomie met een moderne twist.

Op naar Trujillo

Onze routebeschrijving nodigt vervolgens uit om naar de provincie Cáceres te gaan, in de richting van Trujillo. Deze bijzondere stad wordt gedomineerd door een uitgestrekt Arabisch fort dat een adembenemend panorama over de hele streek biedt. Het staat symbool voor de Spaanse verovering van Amerika (zie kader). Op het majestueuze Plaza Mayor prijkt het standbeeld van de conquistador Fransico Pizzaro, die de Inca-keizer Atahualpa onderwierp om Peru te veroveren…

Ongelooflijk koninklijk klooster

Voor meer verhalen over verovering en herovering, moet je naar Guadalupe gaan. Dit schilderachtige dorp kijkt uit over een groene vallei omringd door hoge bergen en is beroemd om zijn koninklijke klooster Santa María de Guadalupe, dat ook op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. De plaats is nauw verbonden met de voltooiing van de herovering van het Iberisch schiereiland door de katholieke koningen en de ontdekking van Amerika door Christoffel Columbus. Columbus noemde het eiland Guadalupe naar de Maagd van Guadalupe. Guadalupe, symbool van de kerstening van Spanje en een groot deel van de Nieuwe Wereld, trekt nog steeds 20 miljoen pelgrims per jaar, waarmee het na Vaticaanstad het meest bezochte katholieke bedevaartsoord is! Het is dan ook een zeer indrukwekkend geheel…

Dit is een mooie afsluiting van deze reis naar het hart van een weinig bekende Spaanse provincie, die je ongetwijfeld de smaak zal geven voor de ontdekking van andere ten onrechte verwaarloosde gebieden.

De erfenis van de conquistadores

Extremadura bracht de grootste veroveraars van de Nieuwe Wereld voort: Hernan Cortés, veroveraar van het Azteekse Rijk in Mexico; Francisco Pizarro, die het Inca Rijk in Peru onderwierp; Nunez de Balboa, de eerste Europeaan die de landengte van Panama overstak; Garcia Lopez de Cardenas, ontdekkingsreiziger van de Grand Canyon in Colorado; Francisco de Orellana, ‘ontdekker’ van het Amazonegebied. Al deze namen verwijzen naar de provincie Cáceres in het noorden van Extremadura en hebben bijgedragen tot de min of meer terecht verworven faam van deze streek en tot de mooiste monumenten van Extremadura.

Serviceplaatsen en kampeerautoparkings 

Camper Park Cáceres Nature

Het hele jaar geopend. Parkeren en service: € 10. Stroom (€ 4) Douche, wasmachine en droger met bijbetaling.
N 39°47’6.1152” | W -6°23’43.9548”

Kampeerautoparking Mérida

14 plaatsen vlakbij het centrum, op een parking.
€ 10/nacht met service. Stroom: € 5.
N 38°55’9.0696” | W -6°20’11.6088”

Kampeerautoparking Trujillo

8 plaatsen met gratis service, naast de Plaza de Toros.
N 39°27’27.36” | W -5°52’21.9”

Kampeerautoparking Alcántara

8 plaatsen met gratis service vlakbij het centrum.
N 39°42’54.7164” | W -6°52’55.344”

Kampeerautoparking Badajoz

10 plaatsen met gratis service op loopafstand van het historisch centrum.
N 38°53’5.28” | W -6°58’40.944”

Winkelwagen
Back To Top
Search