Weken hebben we ernaar uitgekeken. En eindelijk, na regen, vorst en sneeuw is ze er opeens: de zon. Niet zomaar een waterzonnetje, maar een heuse recordperiode in temperaturen. De laatste week van februari is werkelijk geknipt om door het mooie Limburg te cruisen. Wij doen het van zuid naar noord.
Onze Limburgweek begint op zondag met een schitterende zonsopgang in tal van ongewone tinten. Een kwestie van Saharazand dat is komen aanwaaien, verneem ik op het nieuws. Blijkbaar de voorbode van een zonnige week fietsen. Tegengestelden trekken elkaar aan, hoor je wel eens zeggen. Wij van de Westhoek zijn compleet in de ban van die andere hoek van het land: de Voerstreek, Limburgs golvende appendix die geprangd zit tussen Nederland en Wallonië. Landschappelijk bekeken vormt deze idyllische strook het mooiste stukje van de provincie. Het is één groot natuurpark met een perfect fiets- en wandelnetwerk. De pittoreske dorpjes in de beekvalleien bekampen elkaar in schoonheid om de gunst van de reiziger te halen. De Voerstreek wordt wel eens de magnifieke zolderkamer van Vlaanderen genoemd. En inderdaad, hier vind je het hoogste punt van Vlaanderen. In de late namiddag strijken we neer op de schitterend gelegen camping “Natuurlijk Limburg”, dicht tegen de oostgrens van de Voerstreek. Het heerlijke uitzicht op het glooiende landschap in dit sublieme stukje natuur zet meteen de juiste toon. We waren hier al eerder, toen de camping net was overgenomen. De plannen waren toen al duidelijk, maar het resultaat mag zeker gezien worden.
In vervoering door Voeren
De volgende morgen is de lucht minder strak blauw, maar de temperaturen rijzen snel naar het niveau van gisteren. We kiezen de fiets voor een rondje Voeren. 45 km lang en heel goed bewegwijzerd. Tegelijk herleidbaar tot minstens 45 “Wows”, want het gaat flink op en neer, met na iedere bocht een nieuw schitterend uitzicht. De hulp van mijnheer Tesla wordt op prijs gesteld. Niet alleen het landschap weekt emoties los; ook het devote karakter van de streek is opmerkelijk. Tal van kruisen en stokoude kapelletjes doen je naar de remmen grijpen. Bijgelovige zieltjes dachten een lange tijd dat de duivel altijd wel in de buurt was op een kruispunt van wegen. Vandaar de vele kapelletjes. Zoals in Sint-Pieters-Voeren, waar het charmante, deels in natuursteen opgetrokken Sint-Annakapelletje uit de tweede helft van de 17de eeuw met onze aandacht gaat lopen. Nog zo’n pareltje vormt de Steenboskapel in ’s Gravenvoeren. Merkwaardig dat ze in 1846 werd gebouwd met de resten van een Romeinse villa, die hier vlakbij stond tussen 14 en 275 na Christus.
Geestelijke ridderorde
Of het aan de opgedane emoties ligt, weet ik niet, maar eerder in Sint-Pieters-Voeren ga ik door een slecht gecontroleerde stuurbeweging van de compacte e-bike voor de tweede keer in mijn leven abrupt in de berm. Zonder veel erg gelukkig, want: valhelm blijft hoofdzaak! Nog eens zo’n schrikbeleving en het wordt wandelen. Dat kan hier overigens perfect. Er liggen ontelbare aantrekkelijke plekjes klaar om te voet te worden ontdekt. Ze liggen verscholen in de pittoreske dorpjes en gehuchten en in de groene valleien van de meanderende Berwijn, de Voer, de Veurs en de Gulp. De typische vakwerkhuizen, de imposante hoeves en de romantische kastelen wijzen op een rijke geschiedenis. Samen met het reliëfrijke landschap vormen zij het decor van het 124 km lange wandelnetwerk. Een fraai exemplaar van die romantische kastelen is de heel mooie Commanderij van Sint-Pieters-Voeren die in de middeleeuwen tot de Duitse Orde behoorde. Dat was een “geestelijke ridderorde” die uit mannen bestond die kloostergeloften aflegden, maar ook vochten met het zwaard. Het doel van zo’n ridderorde was om de grenzen van het christendom en de heilige plaatsen te heroveren en te verdedigen tegen de moslims. De paus erkende drie zulke ordes: de Orde van Malta (na 1080), de Tempeliers (1120) en de Duitse Orde (1198). Vandaag kun je in de Commanderij logeren, wordt er in de bronvijvers uitstekende forel gekweekt en stookt men de typische Voeren-stroop. Vanaf de Maasvallei gaat de trip weer in oostelijke richting. Heel gevarieerd, met een pittige klim in het begin, waarna je heel leuke plaatsjes passeert. Een ervan is het stemmige Teuven, waar in normale tijden elke gastronomische wens wordt vervuld.
Het zalige Haspengouw
De vele boomgaarden in het zacht golvende landschap herinneren aan Voeren. Straks in de lente zal het er hier nog veel fraaier uitzien, als de appelbomen en de perelaars in bloei staan. Dé ideale tijd om door de streek te fietsen of te wandelen. Wij laten de camper rusten op de gezellige camperplaats Nollekes Willing in Schalkhoven, een deelgemeente van Hoeselt. Een goeie plek, want de uitbater/wijnboer pampert er zijn gasten als waren het verwende baby’s. We krijgen een wandelkaart in bruikleen en zijn meteen klaar voor 3732 schalkse toeren; zo luidt althans het opschrift op een zitbank in het dorp. Vanaf het kerkje wacht ons een afwisselende en nagenoeg verkeersvrije tocht tussen velden en boomgaarden tot het stadje Hoeselt. In deze tijd van het jaar valt het wit-zilver van de fruitbomen op. We vrezen enig straf chemisch spul, maar niets is minder waard. De fruitboeren verstuiven een kleipreparaat op de bomen als accuraat natuurlijk middel tegen de perenbladvlo. Op de mooie uitzichtpunten vinden we zitbanken en picknicktafels. De wandelaar voelt zich hier erg welkom. Ook in het bos vóór Hoeselt is wat te zien. In 1943 werd hier een Amerikaanse B 17 neergehaald. De ongelukkige bemanning wordt op een originele manier herdacht. Iets verderop staan we oog in oog met dit opschrift:
Op mij wacht hij alle dagen Steeds blij zonder vragen Samen vormen wij één front Mijn beste vriend is mijn hond
Een 93-jarige dierenvriend heeft hier een laatste rustplaats voor honden gecreëerd, waar iedereen die dit wil zijn trouwe viervoeter kan begraven en de plek van een kruisje kan laten voorzien. De kerk van Hoeselt is een stemmig oord van rust. Opvallend is er de schatkamer met eeuwenoud zilverwerk dat uitzonderlijk knap is bewerkt.
Kriskras door de Hoge Kempen
Dit Nationaal Park omvat 12.500 ha ongerepte natuur, die dooraderd is met wandel-, fiets- en ruiterpaden. ’s Morgens parkeren we de camper bij het Planetarium van Genk. Er is een camperplaats naast fietsknooppunt 30. Meteen een prima start- en eindpunt voor een lange fietstocht. Van hieruit duik je vlot in het mijnverleden van de streek. In de vorige eeuw draaide in Genk alles rond steenkool. Na de sluiting van de mijnen gaf men de industriestad een nieuwe identiteit door lege mijngebouwen om te toveren tot creatieve hubs, waar zowel boven- als ondergronds veel te beleven valt. Bij de C-mine-expeditie ontrafel je het verleden van de mijn op eigen tempo. Aan het einde van je tocht beklim je de 60 meter hoge schachtbok, de hoogste van het land. Gelet op het mooie weer kiezen wij echter voor een natuurbad van 60 km door de groene long van Limburg. De Mechelse Heide zorgt voor een mooie afwisseling na een lange tocht door het bos. Dit is hét wandelgebied bij uitstek in het Nationaal Park. Je klimt er naar de hoogste toppen van de Hoge Kempen. Als beloning na dat klimwerk krijg je de mooiste heidegebieden en de vergezichten reiken tot ver in Duitsland.
Een mooi rustpunt op onze tocht is het domein Pietersheim in Lanaken. In het voormalige prinselijke landgoed duik je het verleden in, met als blikvanger de Waterburcht die van de 12de eeuw dateert. Voor de kleintjes is het dolle pret op de kinderboerderij met speeltuin. De diverse weidepercelen van Lanaken worden vaak door kuddes Kempense schapen bezocht. Waar machines alles zouden wegmaaien, laten schapen hier en daar uitgebloeide planten staan die voor een uitstekende overwinterplek voor insecten zorgen.
Vijvergebied Midden-Limburg
Heel dicht bij camping Heidestrand in Zonhoven prijkt een flinke uitkijktoren. Hij biedt een fraai zicht over het enorm uitgestrekte en diverse vijvergebied De Wijers, een verzameling plassen van onschatbare waarde. Gebieden zoals de Maten, het Wik, de vijvers van Bokrijk en het vijvercomplex Midden-Limburg vormen voor trekvogels één groot paradijs. Vergeet op je tocht je verrekijker dus niet! Inspiratie vind je op www.wandeleninlimburg.be en op www.fietsroute.org. “Het hart van de Wijers” wijst je de weg. Heel mooi is een tripje tot Bokrijk, waar je bij knooppunt 91 dwars door een vijver fietst, met de waterspiegel op ooghoogte. Een bijzondere fietservaring. Vervelend is het wanneer ik lek rijd dicht bij De Teut, dat is een deel van de Wijers en het grootste heidegebied van Midden-Limburg. De taaie fietsband is met geen middel van de minivelg te krijgen. Dan maar te voet naar een fietsenmaker in Zonhoven. Die fikst dat wel even, denk je dan. Maar nee hoor. “Ik heb geen tijd om je uit de nood te helpen”, is wat ik te horen krijg. Van zoiets krijg ik pas echt de blues. Daarom geef ik graag een dikke pluim aan Fietsen Pauwels in Lommel, waar ik de volgende ochtend aanklop en meteen met de glimlach word geholpen. Voldoende reden om daar ineens de camper vol te tanken.
Fietsen door de bomen in Lommel
We camperen in de jachthaven van Lommel. Leuk dat je er je plekje kunt reserveren. We peddelen langs het kanaal tot aan de grens van de provincie. Hier gaat het zuidwaarts door een mooi gebied tot aan knooppunt 272 waar het fietspad de hoogte ingaat. “Fietsen door de Bomen” in Bosland dateert van juni 2019 en vormt een unieke fietsbeleving. Je fietst er tot op tien meter hoogte tussen de bomen. Hier geraak je letterlijk in hogere sferen, want via een dubbele cirkel klim je helemaal tot tussen de boomtoppen. Het fietspad is in totaal 700 meter lang. Je beleeft de natuur op een heel andere manier en wordt als het ware één met het bos. De palen die het pad ondersteunen, symboliseren de rechte stammen van de dennenbomen van het bos waarin het ligt. Zo gaat de constructie mooi in de omgeving op. We konden geen mooiere manier bedenken om ons weekje Limburg af te ronden.
Campings
Camping Holsteenbron
Hengelhoefseweg 9 | 3520 Zonhoven
www.campingholsteenbron.be
In het natuurgebied De Teut (heide en hoge duinen)
Limburg Campings
- Wilhelm Tell | Hoeverweg 87 | 3660 Opglabbeek
- De Binnenvaart | Binnenvaartstraat 49 | 3530 Houthalen-Helchteren
- Zavelbos | Kattebeekstraat 1 | 3680 Maaseik
Voorbeelden van duurzaam kamperen
Camping Natuurlijk Limburg
Roodbos 3 | 3791 Voeren
www.campingnatuurlijklimburg.be
In de idyllische Voerstreek
Camping Heidestrand
Zwanenstraat 105 | 3520 Zonhoven
www.heidestrand.be
Aan De Wijers, het land van de 1001 vijvers
Camping Goolderheide
Bosstraat 1 | 3950 Bocholt
www.goolderheide.be
Nabij het Nationaal Park Hoge Kempen
Recreatieoord Kikmolen
Kikmolenstraat 3 | 3630 Maasmechelen
www.campingkikmolen.be
Aan de rand van het Nationaal Park Hoge Kempen
Vakantiecentrum De Lage Kempen
Kiefhoekstraat 189 | 3941 Hechtel-Eksel
www.delagekempen.be
In Bosland in het wandelgebied Pijnven
Camperplaatsen in Lommel, Hamont-Achel, Neerpelt, Heusden-Zolder, Genk, Schalkhoven, Kortessem.